Proč odchází trenér Klopp z Liverpoolu

FOTBAL

26. ledna letošního roku Liverpool na svých stránkách zveřejnil tiskovou zprávu týkající se odchodu trenéra Jürgena Kloppa a na svém YouToubovém kanálu pak zveřejnil dlouhé video s tímto elitním trenérem. Proč Klopp odchází od týmu, který dokázal dostat na vrchol Premier League?

Fotbal - Klopp - Liverpool

Jürgen Klopp oficiálně oznámil, že po skončení aktuální sezony Premier League opustí funkci hlavního trenéra Liverpoolu. Jen pro pořádek, Jürgena Kloppa Liverpool nevyhazuje. Jedná se o dobrovolný odchod. Klopp se rozhodl, že nastal čas, aby z trenérské pozice odešel. A proč tomu tak je? Ve videorozhovoru, který je na oficiálnímu kanálu FC Liverpool na YouTube, říká, že je unavený. A ne unavený z Liverpoolu nebo dokonce nutně unavený z fotbalu, prostě unavený.

Klopp nepatří do starého železa, nicméně nepatří ani mezi nejmladší trenéry. Je mu 56 let a od dětství si nikdy nedal od fotbalu pauzu. Klopp byl německým fotbalistou z 2. Bundesligy, kdy celou svou profesionální kariéru odehrál na Mainz 05 (celkem 11 sezon) a roli trenéra tam převzal přímo z role hráče. Bylo to v únoru 2001, klub byl bez trenéra. Kloppovo trenérské nadání se hned promítlo do výsledků klubu. Tým vyhrál šest ze sedmi prvních Kloppových utkání v roli trenéra, díky čemuž unikl před sestupem. V další sezoně pak Klopp Mainz dotáhl na čtvrté místo tabulky. Totéž umístění klub zopakoval v sezoně 2002/2003, nicméně v sezoně 2003/2004 se klub díky Kloppovi dostal do Bundesligy.

Mainz 05 byl finančně nejméně zaopatřeným klubem Bundesligy, a tak nepřekvapivě v sezoně 2006/2007 sestoupil. To už však byla doba, kdy Klopp s týmem nebyl. Klopp po více než sedmi letech opustil Mainz a podepsal v Borussii Dortmund. Klopp Dortmund převzal na konci sezony 2007/2008, kdy tým v lize skončil 13. a za poslední roky si nepřipsal žádný úspěch. Hned první sezonu dostal Klopp Borussii na šesté místo v lize, následované čtvrtým místem v sezoně 2009/2010 a prvním místem v sezoně 2010/2011. Klopp s Borussií za sedm sezon dvakrát vyhrál ligu, dvakrát Německý Pohár (DFB-Pokul) a Superpohár (DFL-Supercup) a v sezoně 2012/2013 dostal klub do finále Ligy Mistrů, kde Borussia ve Wembley podlehla Bayernu Mnichov.

Klopp tak z Dortmundu bezesporu udělal zástupce špičkového evropského fotbalu. V dubnu 2015 však oznámil, že na konci sezony Dortmund opustí. A jak víme, Kloppova cesta zamířila do Liverpoolu, kde je k dnešnímu dni. A nemusím vám říkat, že za těch osm let s Liverpoolem vyhrál Premier League, FA Cup, Ligu mistrů,…. S Liverpoolem vyhrál všechno.

A o tom to celé je, protože v celém tom příběhu, který začíná v Německu jako čerstvý teenager a končí doslova dnes, kdy ve svých 56 letech oznamuje, že opouští Liverpool, byla největší přestávka, kterou za celou tu dobu od fotbalu měl, pouhé čtyři měsíce mezi koncem v Dortmundu a nástupem v Liverpoolu. V podstatě se dá říci, že Klopp od roku 1990, kdy se stal hráčem Mainz 05, neměl v podstatě žádnou pauzu, a teď ji chce. Stejně se vša nabízí otázka – proč teď? Proč zrovna v této sezoně, kdy Liverpool kraluje prozatimní tabulce Premier League? Jürgen Klopp nedávno podepsal prodloužení smlouvy s Liverpoolem až do roku 2026. Proč si tedy nedá pauzu až po skončení tohoto kontraktu?

Zdálo se, že Klopp v loňské sezoně dovedl Livespool tak daleko, jak bylo v jeho možnostech a na víc neměl. Díky Kloppovým úspěchům se trochu zapomnělo na to, že se Liverpoolu v průběhu sezony opravdu nedařilo. Ostatně v jednu dobu byli průběžně až desátým celkem. Tým měl však silný konec sezony a skončil se na pátém místě Premier League.

Přesto se však zdálo, že hvězdy Liverpoolu vstupují do období fyzického úpadku. Tým potřebuje kvůli budoucnost kompletně přepracovat hráčský kádr a možná i strukturu a směřování, a Klopp možná není tím pravým, kdo by to měl udělat. Mo Salahovi je 31 let, Virgilu Van Dijkovi je 32 let a vrátil se po zranění, které mohlo potenciálně ukončit jeho kariéru, a musel tomu přizpůsobit svou hru. Pokud se má přestavba uskutečnit letos v létě, pak to chce mít v čele trenéra, který myslí na dalších pět let dopředu, ne jen do konce sezony 2026. Pokud Klopp nedokáže dát Liverpoolu strategi na dalších pět let, kterou pak bude realizovat, pak nemá smysl, aby u týmu zůstal až do roku 2026.

Klopp však ještě definitivně neřekl, že se stoprocentně nechce vrátit. Útěchou pro fanoušky Liverpoolu musí být, že Klopp řekl, že pokud zjistí, že mu hra příliš chybí, a zjistí, že se k ní musí někdy vrátit, nikdy by nemohl řídit jiný klub v Anglii, kromě Liverpoolu.

S odchodem Kloppa samozřejmě vyvstává otázka kdo jej nahradí. Nejžhavějším kandidátem na posto nového trenéra Liverpoolu je Xabi Alonso, který je Bayeru Leverkusen skvělým trenérem. Alonso v Liverpoolu působil pět let jako hráč, a tak nejenže je dobrým trenérem, Alonso navíc zná fungování klubu a fanoušci by ho s nadšením přijali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top