Nový tým z Nového Zélandu míří do Australské ligy

FOTBAL

1. AUSTRALSKÁ LIGA

Máme tu další rozšíření, které se stalo v posledních letech takovým zvykem, což je pro soutěž, ale i celou Austrálii jen moc dobře. Realtivně delší dobu to bylo pouhých 10 klubů, což se od další sezony změní již ve 13.

Haaland - Manchester City

Změny a rozšíření ligy se stává trendem, který určitě nejen fanoušci velmi rádi uvítají. Za poslední tři roky do místní soutěže přibyl Western United s Macarthurem FC. Tyto dva kluby se prozatím vypořádávali s nějakými problémy, které je potřeba řešit, ale na plusech a přínosech pro tuto soutěž to nic nemění.

Jeden z problémů se týkal Westernu United, jelikož tento klub z Victorie neměl svůj domov, alespoň oficiálně a drtivou většinu domácích zápasů odehrával v Melbournu na AAMI Park, kde již ovšem hrávají oba melbournské týmy, které jsou zároveň obrovskými rivaly, Melbourne City i Melbourne Victory. Zbylé domácí zápasy hrál Western na Mars Stadium v Ballaratu.

To se již brzy změní a od dubna by měl mít Western svůj nový domov, což je skvělé.

Větší a společný problém, který se týká jak Westernu United, tak Macarthuru FC, tak oba týmy postrádají větší fanouškovskou základnu, která by dělala minimálně nějakou slušnou kulisu na jejich zápasech. U Bulls alespoň můžeme často vídat a především slýchat kraví zvony, ale i tak je návštěvnost poněkud malá.

Celkově se atraktivita fans na zápasech za posledních 5-7 let výrazně snížila, což bylo zapříčiněno především velkými skandály rozhodčích, dost otevřeně o tom mluvili i nejznámější komentátorské tváře Simon Hill s Andy Harperem, i další, ale o tom více až jindy.

Problém s fanoušky ale rozhodně nebude mít nový, již 13. celek ligy, tým z Nového Zélandu, Auckland FC.

Generální manažer představil předevčírem nové logo, ukázal klubové barvy i dresy a vyslal značný signál, že vybuduje tým, který bude číslem jedna v Novém Zélandu.

Aktuálně má soutěž A League 12 týmů z Austrálie a jeden z Nového Zélandu, Wellington Phoenix.

Nix si v minulosti, to té blízké, ale již i dávné, přišly také bohužel na mnoho sporů s rozhodčími, kteří nekompromisně hned několik důležitých rozhodnutích odpískali v neprospěch Wellingtonu. Nejsem fanoušek Nix, pokud by to náhodou vyznělo zaujatě, sleduji místní soutěž nezaujatě a užívám si ofenzivního fotbalu každým týdnem, ale má slova potvrdí hned několik článků na internetu.

Byl jsem svědkem těchto situací během aktuálních dění. Australští rozhodčí, především Shaun Evans má těchto vroubků na svědomí více. Ale o nic lépe na tom není ani iránský rozhodčí Alireza Fagani. Co se týče aktuálního ročníku, tak těch chyb ale ubylo, to musím přiznat.

Auckland FC již zná svého trenéra, kterým se stane legenda Sydney FC, Steve Corica, také jeji bývalý trenér ještě z loňské sezony, což přináší určitý náboj, jakmile půjde do souboje těchto dvou klubů a ani bych se nedivil, pokud by Auckland přivítal na domácím trávníku Sky Blues v jednom z úvodních kol.

Co se hráčů týče, tak víceméně jistý je již „Kiwi Messi“, Marco Rojas, který po sezonách v Chile zamířil opět do Austrálie. Dříve oblékal dres Melbournu Victory, ale okusil několik sezon i Bundesligu i holandskou nejvyšší soutěž Eredivisii nebo dánskou 1. ligu za Sonderyjske.

Dále se pomalu ale jistě spojují s tímto klubem a právě trenérem Coricou jeho bývalí svěřenci například Luke Brattan, který je aktuálně věhlasným hráčem Sydney FC, ale po této sezoně bude bez smlouvy. Brattan je velmi kreativní záložník se skvělou technikou a ofenzivními instinkty.

Zpět alespoň na skok do Austrálie, konkrétně do rivala Sydney FC, Western Sydney Wanderers.

Na Wanderlandu se schyluje k velké tragédii, po výtečné loňské sezoně a velmi slušném startu i do sezony aktuální.

Začalo to někdy před měsícem, kdy Western Sydney začaly prohrávat zápasy, ale především díky jejich nedisciplinovanosti. Červená karta sem, červená karta tam. Tři červné karty ve třech po sobě jdoucích zápasech a konkrétně červené karty v zápasech stály Wanderers velmi cenné body.

S tím se ale nesmířil tak úplně dobře kouč Marko Rudan, který je známý svými horkými emocemi a na tiskovce po jednom ze zápasů s další červenou kartou se velmi hrubě opřel do rozhdočích, australské fotbalové federace, což logicky vyústilo v pokutu, která byla dokonce i rekordní v samotné historii soutěže.

V jednom z prohlášení dokonce bylo, že je proti Western Sydney Wanderers vedena stigma a její fanoušci již ztratili víru v tuto soutěž. Ty ostřejší vyjádření tady ani já nemohu publikovat, ale samotná tiskova byla velice zajímavá a trvala zhruba minut.

No, problémy Rudana se tak nějak podepsaly daleko více i na samotný klub a Red and Black šli do derby proti Sydney FC s hlavami daleko, což se podepsalo i na samotném zápase a výsledku, kdy schytali ostudnou porážku 1:4 před domácími fans.

Bylo ještě hůř, další týden doma prohráli s posledním Westernem United, kterým víceméně o nic nejde, další tvrdou porážku 1:3. To už se pomalu spekulovalo o tom, zda Rudan tyto hrozné výkony ustojí, ale to ještě nebyl ten největší průser. V dohrávce kola během týdnu hrálo Western Sydney proti Melbournu City.

V tomto veledůležitém souboji o první šestku zaručující postup do vyřazovacích bojů se čekala urputná bitva, jenže nezapomínejme, že jsme v Austrálii a stát se může opravdu cokoliv.

Tohle není žádná nuda a i komentátoři na začátku utkání řekli, že v souboji těchto dvou celků očekávají goly a ani jednou v historii mezi City a Wanderers neskončil zápas bez branek.

City je letos také daleko za očekáváními a problém mají především v útoku se střílením branek. Nojo, jenže týmy Marka Rudana přežil v úvodních 20 minutách dvě tutovky Melbournu a poté během dalších 25 minut obdržel hned 4 goly od domácích City.

Ve druhém poločase zkázu dokonal ještě portugalský bek Nuno Reis, sniper Jamie Maclaren a právě bývalý hráč Wanderes Terry Antonis. Gol Antonise se nakonec zařadí mezi nejlepší goly v historii A League, když zostudnil Lawrence Thomase ze středového kruhu.

Wanderers Antonise nechtěli, loni na jaře neodehrál ani minutu. V létě se přesunul do City a tímto parádním golem přidal finální hřebíček do rakve hostů, konečně skore 7:0 a nejvyšší prohra v historii Red and Black.

Rudanovo místo je prý alespoň do konce sezony safe, ale uvidíme, co bude následovat dále. Repre pauza se Western Sydney určitě bude více než hodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top