Mbappé vs. Haaland? Čeká Laligu návrat mezi elitu?

FOTBAL

Jak už je celému světu známé. Kylian Mbappé nebude pokračovat po této sezóně v PSG. Novým působištěm se stane Real Madrid. Úhlavní rival Los Blancos musí začít jednat. Vyskakují nám nejrůznější spekulace. Ovšem, co třeba obnovit nedávnou rivalitu Ronaldo vs Messi na nově Mbappé vs Haaland?

Lamine Yamal - Barcelona - fotbal

Hrozba z Madridu

Začal bych odstrašujícím jednáním Realu. Vedení katalánského velkoklubu nemůže mocné zbrojení Realu přehlížet. Můžeme říct, že se Real od odchodu své legendy, Cristiana Ronalda, na podobné léto připravuje už téměř 6 let. Pak jim do toho skočil covid, rekonstrukce stadionu, Eden Hazard a odmítání ze strany Mbappého. I přes všechny tyto patálie se Realu podařilo posbírat důležité tituly, včetně Ligy mistrů. Rok 2024 už se začíná rýsovat jako rok s velkým „R“. Příchody podstatných posil jsou na spadnutí. Kylian Mbappé jakožto hlavní hvězda týmu ukončí své působení v PSG a zamíří jako volný hráč do Madridu. Následujícím jeho kroků bude i Alphonso Davies z Bayernu Mnichov. Oba hráči jsou nejlepšími na svém postu v rámci celého světa. Navíc jsou stále mladí. Davies je domluvený na smlouvě. Přestupová částka Bayernu 50 milionů euro Real neplánuje shazovat.

Nově řešící se posilou je Jeremy Yoro. Mladý 18letý stoper z Lille. Pokud nahlédneme na práci lidí Realu, krásně můžeme sledovat postupnou precizní práci. Nejprve se řešil Mbappé, pak Davies a nyní Yoro. Blízký kontakt s hráčem již byl navázán. Finální práce s částkou přestupu Lille bude řešena posléze. Nesmíme zapomenout, že je v reálných možnostech pokus podpisu i ex Achrafa Hakimiho z PSG. Ačkoli to pro Real může být nadlidský úkon. Ve finále máme skvělý Real. Světová kvalita na každém postě. Alespoň na papíře určitě. Zda si to sedne? Ukáže čas.

Reakce Barcelony

Katalánci mají pár verzí, jak se k této situaci postavit. Zaprvé, „Vy na nás nožem, my sekyrou!“ Neboli okamžitá reakce nákupem superhvězdy. (Dostaneme se k tomu později). Zadruhé, sehnat skvělou náhradu za Xaviho. Někdo, kdo by dokázal ze současného týmu postavit tým, který bude konkurovat „penězům“ Realu. Kdo by to mohl být? Jedině Pep Guardiola. Jestli je to možné, spíš ne. Maximálně najít novou alternativu. Zatřetí, nedělat nic. Zkrátka sedět, čekat a modlit se. Respektive rozjet farmu La Macie. Barcelona drží v rukou jednu z nejlepších akademií na světě. Stačí se kouknout do současného kádru a vidíme rovnou několik jejich produktů. (Yamal, Gavi, Balde, Astragala, Lopéz, Guiu, Fort)

Finanční stránka

Hlavní prvkem každého přestupu jsou bezpochyby peníze. Barcelona v tomto aspektu moc neexceluje. Respektive, nikdo to od nich nečeká. Po posledních letech, kdy doslova každé přestupové období bojují o každou registraci nového hráče. Prezident Laporta může mít jedno velké esu v rukávu. A to rychlý příjem financí, který by znamenal prodej jedné z barcelonských hvězd.

Frenkie de Jong je jedna z variant. Hráč, který světe div se, bude mít víc než samotný Kylian Mbappé. Plán nizozemského středopolaře činí 800 tisíc euro týdně, zatímco Mbappé za Real bude brát „pouhých“ 500 tisíc euro týdně. Což může být pro některé fanoušky až šokující fakt. Cena Frenkieho de Jonga se vyšplhá nad magickou hranici 100 milionů euro. A zájemci by byli! Manchester United v první řadě. Dále by se mohl zpeněžit stoper Araujo nebo třeba mladící Pedri, Gavi. Ovšem, za ně by nepadaly zas tak vysoké částky. Viz častá zranění nebo příliš těžké zranění. Nesmíme zapomenout na vstup největšího rybáře do rybníka. Stoprocentně králem přestupáku bude PSG. Netají se zájmem o top světová jména. Gor, když jejich největší hvězda odchází.

Co kdyby se přeci jen peníze našly

Celosvětová média po oznámení odchodu Mbappého, začaly řešit nejen Real, ale i Barcelonu. Začaly lítat jména typu: Haaland, Osimhen, Kimmich nebo Diaz z Liverpoolu. Samozřejmě, média chtějí příběh. Nejlepší možná pohádka je obnovení souboje titánů. Po Messim s Ronaldem by nejlepší bylo Haalanda vs Mbappé.

Konkrétně, víme že Erling Haaland má pravděpodobně ve své smlouvě výstupní klauzuli na 220 milionů euro. Ta se má aktivovat v letošním přestupovém okně. Aby Barca vytáhla na stůl 220 milionů + obrovský plat norského vikinga… Co si budem, není to nejreálnější představa…

Z pohledu samotného Haalanda by přestup taktéž nedával smysl. Pokud jste v jednom z nejlepších týmů planety. V podstatě každý rok obhajujete mistra nejtěžší ligy světa, asi nebudete chtít do, bez urážky, „bídné Barcelony“ Navíc zde hraje důležitou roli jeden zásadní fakt, a to že Haaland je spíše na straně Realu Madrid. Jeho idol je Cristiano Ronaldo, s tím jde ruku v ruce i touha po Realu Madrid. Každopádně, nikdy neříkej nikdy.

Reálné alternativy?

Podle mého se Barcelona bude spíše soustředit na mladíky. Letošní vytažení mladých posil ve finále po pár letech může dohnat i peníze Realu. Navíc Barcu budou stát zadarmo, po pár letech začnou nosit tituly. Rovněž bude záležet i na novém trenérovi. Zda si vyjedná posily, nebo zkusí pracovat s omladinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top