Kdo sestoupí z české nejvyšší soutěže

FOTBAL

1. ČESKÁ LIGA

Už za týden se nám rozbíhá znovu česká liga a všichni řeší hlavně to, kdo získá titul. Já se dnes chci podívat na protipól, tedy kdo sestoupí. I tam vypadá situace přinejmenším zajímavě a pro jeden tým prakticky existenčně.

Fotbal - Zlín - Janetzký

Poměrně dlouhou dobu to vypadalo, že sestupující bude buď Zlín, nebo Karviná. Karty se zásadně rozhodl zamíchat jihočeský klub z Budějovic, ale postupně.

Prvních 9 týmů by mu nemělo být namočeno v sestupové zóně, pokud nepředvedou nějaký obří kolaps, další tři pak solidním podzimem mají velice dobře nakročeno, a nakonec nám zbydou čtyři kandidáti na sestup.

Teplice, Jablonec, Hradec Králové

Tahle trojka je na tom velice podobně. Všichni tři mají totiž 20 bodů a jejich situace vypadá poměrně komfortně, no dva z nich pravděpodobně spadnou do skupiny o udržení a tam se může stát ještě cokoliv. Své o tom může říct třeba Brno, co vypadalo po podzimu, že je takové starosti trápit nebudou a nakonec sestoupilo přímou cestou.

Když jsem před rokem kritizoval vyhazov Jarošíka, u něhož se mi líbila koncepční práce, tak dnes mohu sám sobě říct, že jsem se snad nemohl více splést. Zdenko Frťala přepracoval systém Teplic tak, že tým hraje tvrdý, takticky přesně definovaný fotbal, kde není moc místa pro individuality, za to jako celek tým šlape precizně. Dokáží potrápit prakticky kohokoliv a zaslouženě jsou tam, kde jsou. Povedla se jim vyřešit pozice brankáře, kde přišel talentovaný, byť labilní Ludha doslova za pár korun, Chaloupka udrželi ještě na jarní část. Pro tuto sezónu by Teplice měli být v pohodě, kádr se jim nerozpadá, no bude je čekat těžká výzva příští rok, kdy pravděpodobně přijdou hned o několik hráčů. Pomoci jim může Slavia, která z nich má oblíbené místo pro hráče na hostování.

Jablonec je pro mě trochu s podivem. Není to tak dávno, kdy hrál na čele tabulky, loni přišel prudký propad, když hráči nezvládali dvě soutěže zároveň, a i přes jarní zlepšení to trenér Horejš odnes ztrátou místa. Pelta se rozhodl pro matadora Látala a po půlroce to rozhodně jako dobrá volba nevypadá. Jablonec vyhrál až v 10. kole a nakonec podzim zakončil zdárně, ale k ideálu to má daleko a určitě by si představovali hrát výše. Nad Jabloncem pořád visí taková lehká nejistota, co je čeká do budoucna, ale kvalitou je ten kádr stále na střed tabulky. Největší nejistotou je tady sám Látal, od kterého člověk neví co čekat.

Když Hradec v létě najal místo Koubka Jozefa Webera, který poslední dvě angažmá letěl do půl roku, klepal jsem si na čelo. Naštěstí v Hradci prozřeli velice rychle a Weber vydržel pouhých 8 kol. Místo něj se kormidla ujal velezkušený Václav Kotal a výkony Hradce od té doby šly nahoru. Podařilo se jim slušně posílit, zapracovávat mladé hráče v kombinaci s veterány a na jaře to může být klidně štika soutěže. Moc by se jim hodilo probuzení Daniela Vašulína, který zatím gólově spí a potřebují udržet dvojici Pilař Krejčí zdravou. S Kotalem na lavici by ale neměli mít problémy se záchranou.

Pardubice

Tady už se dostáváme k týmům, kterým se musí trochu svírat půlky. Pardubice se vykopali na 13. místo výhrou v Liberci v posledním podzimním kole, jinak by ta zima byla o dost chladnější. Eskapáda s Kováčem nakonec vyšuměla a vypadá to, že se pojede stejně jako doteď. Kováčova práce je nesmírně zajímavá. Ví co dělá, zapracovává snad nejvíce mladých hráčů v celé lize, učí je hrát fotbal, no Pardubice prostě nezvládají vyhrávat zápasy. Absence útočníka, neschopnost vyhrát zápasy, kdy jsou lepší, to všechno je důvod, proč se nacházejí sestupu daleko blíže, než by chtěli. Dlouhodobě má práce Pardubic smysl a ponese ovoce, no pořád je tam to procento hazardu. Ve chvíli, kdy by přišla špatná série a sestup, tak by to pravděpodobně skončilo úprkem hned několika hráčů s Hlavatým v čele a tým by se těžko kousal nahoru. Je to takový život na hraně, kde stačí pár nepovedených kroků a může to s vámi jet z kopce. Do budoucna také musí Pardubice řešit stopery. Ortíz, Halinský, Donát, Kukučka i Chlumecký jsou na hostování, s tím že Halinský, Kukučka ani Ortiz s největší pravděpodobností na přestup nepřijdou. Přímý sestup by se Pardubicím vyhnout měl, ale s trochou smůly se mohou namočit do baráže.

Karviná

Letošní nováček, disponující obrovským množstvím zahraničních hráčů. Jejich výkony měly vzestupnou tendenci a nechybělo moc a mohli být na dostřel trojici Hradec, Jablonec, Teplice. Bohužel se jim zápasy nepodařilo dotáhnout do zdárného konce a tak mají jen 15 bodů. Karvinou jsem sledoval v přípravě a jejich fotbal se mi extrémně líbit. Aktivní, útočný, propracovaný presink, dobře se na to koukalo. Je však otázkou, až tohle vytasí v lize proti lepšímu týmu, který to dokáže potrestat. Tomu ostatně odpovídají i některé výsledky Karviné – část týmů klidně přehrají, od jiných zase dostanou naloženo. Pokud ale výkony z přípravy přenesou proti sousedícím týmům v tabulce, jsou schopni ze sestupové zóny uniknout.

Zlín

Máme tady jednoho z favoritů. Zlín, který už loni byl na padáka a zachránila ho jen absurdní neschopnost Brna pod vedením Martina Haška před letošní sezónou ještě více oslabil a zápasy byly vyloženě utrpení, které zachraňoval snad jen výtečný Stanislav Dostál v bráně. Na konci podzimu jim pomohla a vyšvihla je změna trenéra, kdy utrápeného Vrbu vystřídal mladší a energický Červenka, který odváděl pět let skvělou práci v Kroměříži a ve Zlíně předtím působil jako hráč i jako asistent. Ke klubu má tak rozhodně vazby. Bohužel pro něj ale po vítězství 4:0 nad Hradcem skončila podzimní část. Zlín byl na vlně, určitě by uvítal pár kol navíc, no přes zimu se tahle vlna přece jenom ztratí nebo minimálně utlumí. Přišli o Dramého, no přišel na hostování Schánělec a jako volný hráč Cletus Nombil. Kvalita ve Zlíně ale stále chybí a bude je čekat hodně tuhý boj o záchranu, se kterou Červenka nemá zkušenosti. Od Zlína se dá na jaře čekat naprosto cokoliv.

České Budějovice

Že v Českých Budějovicích není situace ideální se vědělo už nějakou dobu, i ti méně zasvěcení to pochopili při odchodu Sivoka a Horejše. Přesto se loni Budějovicím podařil v poslední vteřině ukopat 10. flek a měli klidný konec sezóny. No, letos to na klidné udržení tedy rozhodně nevypadá. Sezónu začala vorat už dvojice Nikl – Zápotočný, kterým nikdo neřekl že ve fotbale je třeba i bránit. Dopředu to tedy Budějovicím šlapalo, ale směrem dozadu byl jihočeský klub regulérně k smíchu – i proto dostal čtyřku od Slovácka nebo od Sparty, dva bůry od Plzně a jeden od Hradce. Situace se začala postupně zhoršovat, peníze nejsou, s výplatami to prý také není ideální, propuštěn byl Jakub Hora, na hostování poslán Quadri Adediran a z důvodu velice nízkého rozpočtu na nového trenéra tým povede Jiří Lerch, po jehož boku bude Jiří Kladrubský. Lerch v Budějovicích působí od roku 2006 s jednou krátkou přestávkou, ale nikdy nebyl hlavní trenér. Chce se říct odvážný tah, ale spíše to byla ta poslední varianta, poté co žádná jiná nevyšla. Do toho ten bizarní prodej ve spolupráci s nigerijskou firmou v Británii, o tom ať si udělá každý obrázek sám.

Budějovice jsou momentálně horký kandidát na sestup a není se čemu divit. Přesto může přijít motivace na všech stranách. Pro Lercha je to životní příležitost, ať je situace jaká chce. Hráči budou mít obří motivaci se ukázat, protože pokud tým sestoupí, tak málokdo z nich tam bude chtít zůstat a tohle je cesta, jak si vykopat prvoligové angažmá. Ti, kteří mají k Budějovicím vztah pak budou bojovat za samotný klub. Pokud se udrží, je naděje na nového majitele a dlouhodobé udržení fotbalu v Českých Budějovicích. Naopak pokud tým spadne, tak to v krajním případě může znamenat konec profesionálního fotbalu pro téměř statisícové město. Ale právě v takových chvílích ze sebe člověk často dokáže dostat to nejlepší.

A ta kvalita v Budějovicích stále je. Alli, Hellebrand, Králik, Šípoš s Janáčkem v bráně, ten kádr je slušný. Jediný výrazný problém je absence klasické šestky, kde nejspíš bude zaskakovat Marcel Čermák, podařil se dotáhnout i vytoužený transfer s Tranziskou. Na jaře v Budějovicích nuda nebude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top