Bývalý kapitán juniorky Baníku je na cestě do druhé Bundesligy!

FOTBAL

Baník vychovává hned několik velmi šikovných hráčů, ze kterých se však opravdu málo chytne v áčku. To se povedlo Kaločovi, který odehrál přes 100 zápasů v lize. Bohužel však díky konkurenci přestal hrávat a proto v zimě zamířil do klubu s jednou z největších fanouškovských základen v Německu!

Rád bych se zaměřil na Baník Ostrava. Specificky pak na jeden přestup, který vedl z klubu, který mám tak moc rád. Tímto jménem je odchod mladého odchovance a bývalého kapitána kategorie U-21 Filipa Kaloče, který během zimního přestupového okna zamířil do velmi zajímavé destinace, kterou mu opravdu přeji a myslím si, že mu sedne na jedničku a ukáže se, že to je hráč, který byl právem několik let jasnou jedničkou ve středu zálohy českých mládežnických reprezentací a hlavně taky velkou tváří Baníku Ostrava, takže pojďme na to a můžeme začít.

Filip Kaloč (23 let, střední záložník Baníku Ostrava – momentálně na hostování v Kaiserlauternu)

Je to tak Filip Kaloč, jako jeden z odchovanců a hlavních tváří opustil Baník a není se vlastně ani čemu divit. Kaloč odnesl velké letní posilování. Po posílení a příchodu více než deseti hráčů na Kaloče prostě nezbylo ve středu zálohy místo, jelikož na tento post přišel Tomáš Rigo ze Slavie, který okamžitě zapadl a Kaloče ze sestavy vyšoupnul. Dobrou formu chytil ze začátku sezony taktéž Jirka Boula, který toho do té doby moc neodehrál a Baník se tak mohl spoléhat na opravdu velmi dobré a kompaktní duo, které fungovalo velmi dobře jak do ofenzivní, tak i do defenzivní části hry, takže v tomto ohledu Baník nemusel moc do sestavy sahat. To odnesl právě Filip Kaloč, který do té doby hrával opravdu pravidelně a Baník v něm měl jednoznačně oporu. Kaloč odehrál v dresu Baníku v A-týmu 106 utkání v lize a v tomto ohledu patřil mezi ty nejzkušenější hráče ve slezském velkoklubu.

Konkurence jej však vystrčila na lavičku a oba hráči ze základu se vyhnuli zraněním, takže Kaloč chodil jenom na poslední minuty a nastoupil tímto způsobem do 9 zápasů, což jednoznačně nebyla taková porce minut, kterou by si samotný hráč představoval. Proto se už ke konci podzimu začalo v Ostravě mluvit o tom, že by se měl Kaly přesunout jinam a aktivně se hledalo angažmá. Nikdo však nevěděl, jestli to bude nějaký klub z české ligy a nebo jestli se povede najít nějaké zajímavé místo v zahraničí. Nakonec přišla však pro Filipa opravdová bomba, jelikož došla nabídka z druhé Bundesligy, kde se o Filipa zajímal jednoznačně jeden z největších klubů v Německu, co se diváků týče. Kaiserlautern má jednu z největších fanouškovských základen a na téměř každý zápas je vyprodaný stadion, který má kapacitu 50 tisíc lidí, což je opravdu velká paráda a myslím si, že se v tomto ohledu Kaloč cítí jako doma, kde byl v Baníku taky zvyklý na skutečně velmi dobrou podporu z tribun.

Když se podíváme na tento přesun z ekonomického pohledu, tak to už tak super není. Minimálně teda pro fanoušky a pro klub, jelikož se čekalo, že když už Kaloč, Buchta nebo Šín budou z Baníku jako odchovanci odcházet, tak to bude do zahraničí za pořádný balík peněz. No, realita je však hodně jinde. Kaloč hostuje v druhé Bundeslize za 10 tisíc euro za půlroku, což jsou opravdu drobné. Myslím si však, že je mu taky hrazen plat, což by už dávalo smysl. Kaiserlautern má navíc dohodnutou opci, kterou po půlroce bude moct využít. Hodnota opce by se dle zdrojů blízkých Baníku měla pohybovat okolo 500 tisíc euro, což je v přepočtu něco okolo 13 milionů korun, což teda není úplná pecka, ale upřímně jsme asi jako fanoušci nemohli více čekat, jelikož toho Kaloč v poslední době moc neodehrál.

Myslím si, že je téměř jasné to, že pokud se Kaiserlautern udrží v druhé Bundeslize, tak že bude uplatněna klauzule o přestupu a Kaloč se do Německa přesune, jelikož zatím odehrál v každém zápase celých devadesát minut a vypadá to tedy tak, že na něj v Německu opravdu spoléhají a doufají, že je Filip dotáhne za vysněnou záchranou, kterou by si zasloužili především fanoušci, kteří jsou v Kaiserlauternu opravdu šílení a v každém zápase doslova táhnout klub za úspěchem, což se jen tak nevidí u týmu, který je na samotném hvozdu tabulky.

Na závěr bych jenom rád řekl to, že jsem opravdu překvapen, že je Filip nevyužitý v Baníku a poté je základním členem základní sestavy v druhé Bundeslize, to mi prostě hlava nebere a nechápu, že najednou to jde a hraje opravdu dobře a podává kvalitní výkony v soutěži, která je dle mého opravdu srovnatelná s českou první ligou. Filipovi každopádně přeju hodně štěstí a doufám, že se mu bude v Německu dařit a bude dobře reprezentovat Baník v zahraničí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top