Představení nejlepších fanouškovských chorálů v Evropě

FOTBAL

Evropský fotbal je nejen obrovskou soutěží na hřišti, ale také v ochozech. Nejenže fanoušci povzbuzují celých 90 minut, ale jejich elektrizující chorály hráče vybičovávají k ještě lepším výkonům. Chorály, které se mě nejvíce líbí vám dnes představím. Přeji inspirativní čtení!

fanúšikovia - fandové - futbal

1) 90 minuten lang, Ajax Amsterdam
originál: 90 minuten lang voor onze club uit Amsterdam gekkenhuis op de tribune neimand die ons stoppen kan!
(volný) překlad: celých 90 minut pro náš klub z Amsterdamu, blázinec na tribunách, nikdo nás nezastaví!
Začínáme hned z ostra. Tenhle chorál je známý hlavně díky tomu, že je velmi dobře zdokumentován na kamerové zařízení. Místní chuligáni z Amstru ho mohli také často zpívat, jelikož jejich týmu se v posledních letech velmi dařilo. Na internetu jsou k vidění opravdu strhující záběry, fanatizovaní fanoušci skáčou do rytmu a odpalují pyrotechniku za zvuku tohoto opravdu zpěvného chorálu.
„Blázinec na tribunách“ o který je v chorálu zníměn sem zde opravdu patří, jelikož Ajax může být na svoje fanoušky opravdu pyšný. Ti patří mezi špičku ultras na starém kontinetě a vidět zápas Ajaxu by mělo být cílem každého fotbalového cestovatele.

2) Ost Deutschland, Dynamo Dresden
originál: Ost, ost, ost Deutschland!
překlad: Východní, východní, východní Německo!
Jestli je nějaký chorál, pro který jsou fanoušci Dráždan známí, tak je to tenhle. Dobrá melodie, která se hodí do tempa bubnu vytváří velmi elektrizující zážitek. Fanoušci na tribuně navíc při tomto chorálu „pochodují“ na jednu či druhou stranu kotle, což vytváří navíc zajímavý vizuální efekt.
Borci ze skupiny „Elbkaida“, jež si tak mohou říkat díky spojení slov Elbe (německy Labe) a Al-Kaida, se navíc ukázali i minulý rok v Praze, při přáteláku se Slavií. Sem vyrazilo spoustu žluto-černých fanoušků, kteří zaplnili celou tribunu naproti Tribuně Sever.

3) No one likes us, Millwall
originál: No one likes us, no one likes us. No one likes us, we don’t care! We are Millwall, super Millwall. We are Millwall from The Den!
překlad: Nikdo nás nemá rád nikdo nás nemá rád. Nikdo nás nemá rád, nám je to jedno. My jsme Millwall, super Millwall. My jsme Millwall ze (stadionu) Den.
Fanoušci Millwallu nejsou v Anglii úplně oblíbení. To pochází z minulosti, kdy se tito fanoušci řadili mezi ty nejvíc radikální a poprali se s nejedním soupeřem. Z toho důvodu na ně má velká část Anglie „pifku“.
Pokud se budete chtít vypravit na stadion „The Den“ v Londýně, tak se určitě na cestu vybavte poměrně pevnými nervy. Dopravní infrastruktura není do této části Londýna zavedena metrem, nýbrž vlakovým expresem. Stačí vystoupit na opuštěné stanici „South Bermondsey“ a hned budete mít výhled na stadion. Poté je nutné projít drsnou čtvrtí, kde na vás místní automechanici (nic jiného než socialistické garáže zde cestou na stadion vidět není!) nebudou koukat úplně blaze. A určitě zapomeňte merchandising jiný klubů, zejména sousedního West Hamu doma.

4) Glory glory Man United, Manchester United
originál: Glory Glory Man United! Glory Glory Man United! Glory Glory Man United! And the Reds go marching on, on, on.
(volný) překlad: Sláva, sláva Manchester United (3 krát). A červení jdou vpřed vpřed vpřed!
To, že teď United většinou opravdu nepřipomínají fotbalisty, kteří vědí za co hrají a klub je pro ně vším, je extrémní ostuda. Při zpěvu této písně před začátkem zápasu snad musí fanoušky bolet u srdce. Tenhle chorál by měl oslavovat rudý tým, který atraktivním, bojovným, anglickým fotbalem přehrávat své soupeře. To se teď bohužel neděje a to co následuje po úvodním hvizdu zápasu je často katastrofa, nepřipomínající žádnou hrdost.
Věřím, že na zápas United se budu moci brzo podívat osobně a tenhle chorál, jež definuje každého fanouška rudých si také nenechám ujít. Otázkou je, jestli při mé návštěvě bude ještě u kormidla Erik Ten Hag.

5) Ins Stadion gehen, Schalke 04
originál: Ins Stadion gehen mit dem Pappbecher Bier. In der Nordkurve stehen, das ist Schalke 04
(volný) překlad: Jít na stadion s pivem v papírovým kelímku. Na severní tribuně stát, to je Schalke 04
Chvalozpěv, který tak vlastně není úplně pravdivý. V Německu je tradicí, že už cestou na zápas si dospělí fanoušci otevřou lahváče, místo toho aby si radši dali točené. Před stadionem jsou na to místní „santusáci“ připraveni a mají zde basy piv, do kterých žíznivý fanoušci odkládají své pivní lahve. Na vlastní oči jsem viděl borce co si z prostoru před stadionem odváželi plné vozíky vratných lahví.
Na stadionu se už taky pívo nedává do papírových kelímků. Tenhle materiál konkrétně na Schalke nahradily krásné plastové kelímky. Místní pivo Veltins jsem si zde také nechal načepovat a dostal jsem opravdu prvotřídní vratný tovar, který oslavuje vítězství v Poháru UEFA v roce 1997. Na kelímku má tedy vyobrazeného také reprezentanta Radoslava Látala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top