Krize Bayernu Mnichov. Ustojí to trenér?

FOTBAL

1. NĚMECKÁ LIGA

Po delší době se podívám na téma i mimo anglickou Premier League. Bayern Mnichov prochází na své poměry neobvyklou krizí v posledních týdnech, tři soutěžní porážky v řadě a porážka v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů Tuchelovi na klidu nepřidávají. Dle posledních zpráv mnichovský gigant svého trenéra prozatím podrží, je to správná volba?

Fotbal - Bayern

„Připadáme si, jako v nikdy nekončícím hororovém filmu“, tak popsal momentální stav Bayernu Mnichov středopolař Leon Goretzka po včerejší prohře na půdě Bochumi. Porážka s Bochumí znamenala třetí soutěžní porážku pro Bayern během jediného týdne, první nastala ve veledůležitém souboji o mistrovský titul na půdě Leverkusenu, následovala také porážka na hřišti Lazia Řím v Lize Mistrů a celé to završila právě zmiňovaná prohra s VFL Bochum.

Bayern Mnichov ztrácí momentálně na první Leverkusen už 8 bodů a do konce sezóny zbývá 12 kol a všechno nasvědčuje tomu, že v Bundeslize budeme mít po 11 titulech Bayernu Mnichov poprvé jiného mistra. Thomas Tuchel po včerejším zápase s Bochumí v pozápasovém rozhovoru několikrát zmínil, že si prohrát nezasloužili a všechno možné šlo proti nim. Jednalo se především o červenou kartu pro Dayota Upamecana, který tím také zavinil penaltu, ze které padl rozhodující gól. Upamecano tak zopakoval stejný čin, který se mu stal na hřišti Lazia, kde byla také po jeho zákroku odpískaná penalta a Upamecano byl vyloučen.

Takovéto rozhovory často předznamenávají konec trenérů na své pozici, i přesto, že Tuchel měl pravděpodobně v něčem pravdu a statisticky si Bayern prohrát nezasloužil. Svěřenci německého stratéga si proti Bochumi připsali 27 střel, z toho 10 jich bylo přímo na bránu a jejich statistika očekávaných gólů se zastavila na čísle 3.35, zatímco Bochum měla xG „pouze“ 1.65. Všichni ale víme, že tyto statistiky zápasy nevyhrávají a tyto vyjádření trenéra většinou fanoušky spíše naštve, než-li uklidní.

Ihned po zápase měli probíhat jednání ve vedení Bayernu právě o pozici Thomase Tuchela, klub se nakonec rozhodl svého trenéra ještě podržet. Výkonný ředitel Bayernu Mnichov Jan-Christian Dressen po zápase odpovídal na otázku novinářů, zda Tuchel bude příští týden stále ve funkci s ráznou odpovědí – „samozřejmě“. Sám Tuchel řekl, že cítí podporu o vedení a ví o svém vztahu s právě výkonným ředitelem a že všichni ví, jak moc ho momentální situace štve a snaží se dělat vše pro to, aby situaci otočil ve svůj prospěch.

Tuchel vcelku překvapivě nahradil během loňské sezóny ve funkci Juliana Nagelsmanna a už v minulé sezóně to do posledního kola vypadalo, že Bayern Mnichov nevyhraje mistrovský titul, ale i díky velkému zaváhání Dortmundu, který nedokázal zvítězit v posledním ligovém kole s Mohučí putoval titul opět do Mnichova. Nyní už situace vypadá ale opravdu špatně a zdá se to pouze otázkou času, než bude Tuchel odvolán. Nepříliš dobrou atmosféru v klubu podtrhlo i včerejší střídání Kimmicha, po kterém bylo vidět, že si vyměňuje názory s Tuchelovým asistentem Zsoltem Lowem na konci zápasu.

Bayern Mnichov údajně oslovil Hansiho Flicka, v případě Tuchela odvolání jako kandidáta, který by mohl Bayern vést při nejmenším do konce sezóny. Dle některých novinářů si ale vedení Bayernu Mnichov není jisto, že by Flick dokázal napodobit své angažmá z roku 2020 a 21, ve kterém získal s Bayernem 6 trofejí. Tyto nejistoty přichází především z toho důvodu, že Flick má za sebou nepovedené angažmá u německého národního týmu, se kterým nepostoupil ani ze skupiny na Mistrovství Světa v Kataru a měl ve svém týmu několik hráčů, kteří hájí barvy Bayernu Mnichov.

Dle renomovaného serveru The Athletic by Bayern preferoval variantu, že sezónu dokončí s Thomasem Tuchelem na lavičce a situaci budou řešit až v létě, kdy na to bude dostatek času a bylo by možné pro nového trenéra také přebudovat kádr a vyčistit tak trochu atmosféru v kabině. Údajným vysněným kandidátem pro Bayern Mnichov je Xabi Alonso, který vede právě Leverkusen a v Bayernu Mnichov působil jako hráč mezi lety 2014-2017.

I přesto, že Tuchel má stále podporu vedení všichni víme, jak fotbal funguje. Pokud se Bayernu nepodaří porazit v příštím ligovém zápase Lipsko a nebo by došlo k vyřazení z Ligy Mistrů proti Laziu, může to znamenat, že to bude ten moment, kdy už vedení nebude na nic čekat a Tuchela odvolá. Bayern naposledy prohrál tři soutěžní utkání v řadě ještě v roce 2015 pod Pepem Guardiolou, ale to bylo v době, kdy už měli jistotu mistrovského titulu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top