Jaká je skutečná hodnota klubů Premier League?

Anglická Premier League je všeobecně považována za nejlepší fotbalovou ligu světa. Není proto překvapením, že je mezi fotbalovými ligovými soutěžemi také tou zdaleka nejcennější značkou. A tomu odpovídá i hodnota jednotlivých klubů, které Premier League hrají.

Vzhledem k postavení Premier League mezi ostatními fotbalovými ligami i tomu, jaké postavení fotbal ve Velké Británii má, mají velkou cenu i jednotlivé kluby. Tím vůbec nejcennějším je Manchester United, jehož hodnota je odhadována na 4,8 miliardy liber (v přepočtu téměř 135 miliard korun). Na dalších příčkách se nacházejí Liverpool (4,2 miliardy liber, tj. asi 118 miliard korun) a Manchester City (4 miliardy liber, 112 miliard korun).

Mezi jednotlivými kluby jsou samozřejmě ohromné rozdíly. Přes hodnotu jedné miliardy liber se dostanou pouze kluby „velké šestky“, tedy Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham a Arsenal. Naopak, na druhém konci žebříčku jsou kluby balancující na pomezí Premier League a druhé nejvyšší anglické soutěže, tedy EFL.

„Nejlevnějším“ klubem hrajícím Premier League je pro sezonu 2023/2024 Luton Town, kterému dávají odhady cenovku s číslem 26 milionů liber, tedy asi 730 milionů korun. Pro srovnání lze odhadovat, že např. cena Sparty by se pohybovala někde mezi jednou a dvěma miliardami korun. Je však třeba si uvědomit, že cena je vždy v případě skutečného prodeje klubu určována silou nabídky a poptávky, může se tak od té odhadnuté výrazně lišit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top