Xavi se loučí s Barcelonou

FOTBAL

Xavier Hernández Creus, známý jako Xavi, který za Barcelonu jen v La Lize naskočil do více než 500 zápasů, a který tak je neodmyslitelně spojený s katalánským klubem, na konci června letošního roku ukončí svoji dvou a půl letou trenérskou štaci v tomto klubu.

Ansu Fati - Barcelona

„Byla jsem před dvěma lety řešením problémů Barcelony, ale teď už nechci být problémem“, pronesl Xavi na tiskovce, při které oznámil, že u týmu ukončí své trenérské působení k 30. červnu letošního roku. Po několika letech trénování v katarském klubu Al Sadd se Xavi nebál zariskovat a převzít Barcelonu, která pod Ronaldem Koemanem zažívala naprostý kolaps. V listopadu 2021, tedy době, kdy 41letý trenér k týmu nastoupil, okupovala Barcelona průběžé deváté místo v tabulce La Ligy. Barcelona po odchodu Messiho ztrácela půdu pod nohama. Xaviho čekal velmi náročný úkol zcela změnit negativní dynamiku uvnitř klubu, který se řítil do propasti. Xavimu se stanovený úkol podařil na jedničku, když nejen že zachránit potápějící se loď, ale také z Barcelony opět učinit nejsilnější klub ve Španělsku, bavíme-li se o loňské sezoně.

Barcelona nakonec v sezoně 2021/2022 skončila v nejvyšší španělské soutěži na druhém místě za Realem Madrid. V následující sezoně dokonce Real Madrid o deset bodů překonala a kromě La Ligy ovládla též španělský Superpohár (tedy získala takzvaný zlatý double, který mohl být snadno proměněn v treble, kdyby Barcelona neprohrála ve druhém kole Copa del Rey s Realem Madrid na Camp Nou). Co se tedy mohlo za relativně krátkou dobu pokazit, že se Xavi bude po konci sezony pakovat?

Na konci sezony 2022/2023 opustil klub sportovní ředitel Mateu Alamany a po něm i další významný funkcionář sportovního oddělení Jordi Cruyff. Zmíněné dva vrcholové manažery nahradil další bývalý hráč Barcelony Deco, který dříve vedl fotbalovou agenturu D20 Sports Management, a který měl rozsáhlé kontakty v brazilském fotbale. Nové vedení se hned první sezonu postaralo o zajištění dobrých nových hráčů. S omezeným rozpočtem se jim podařilo podepsat Daniho Alvese, Adamu Traorého a Frenkieho de Jonga. Barca rovněž prodala část svého majetku výměnou za podpis Roberta Lewandowského, Renata Sanchese a Julese Koundeho.

Přestupové léto 2023 však už tak povedené nebylo. Xaviho hlavní prioritou bylo po odchodu Sergia Busquetse bylo podepsat kvalitního defenzivního záložníka. Jeho favoritem byl Zubimendi z Realu Sociedad. Kvůli špatné finanční situaci klub dokázal podepsat Oriola Romea za 3,4 milionu eur. Navíc se Xavimu nepodařilo zajistit návrat Lionela Messiho, s čímž Xavi také počítal, neboť s Messim na konci minulé sezony několikrát jednal. Už v létě Barca také oznámila přestup Vitora Roqueho za 40 milionů euro. Na tomto transferu trval zejména nový sportovní ředitel, což se podle některých zdrojů stalo jedním z prvních důvodů možné roztržky mezi Xavim a vedením klubu. Laporta (prezident týmu) podporoval Deco, zatímco Xavi trval na posílení jiné pozice.

Dalšími dvěma důležitými prioritami Xaviho bylo posílení pozic pravého obránce a křídla. S přestupem Cancela byl Xavi spokojený, nicméně s Joaonem Félixem již nikoli, protože dle jeho názoru nebyl dostatečně přímočarý. Félix je klientem fotbalového agenta Jorgeho Mendese, který má s Laportem a Decem skvělé vztahy. Ačkoli Xavi čas od času Félixe chválí, Portugalcova nedostatečná pracovitost Xaviho donutila v klíčových zápasech sezony nasadit dopředu Torrese s Lewandowskim, což opět svědčí o nesoudržnost mezi trenérem a vedením klubu.

Nesoudržnost se za brány klubu dostala též po duelu proti Anderlechtu, který se uskutečnil v rámci skupinové fáze Ligy mistrů. Laporta a Deco tlačili na Xaviho ohledně sestavy pro tento zápas. Média také informovala, že Deco nevěřil de Jonhovým slovům o jeho nemoci a údajně na něj křičel, ať si sbalí kufry a odletí do Anderlechtu. Situace v klubu tak byla stále toxičtější.

I přes výrazná předsezónní očekávání se zdálo, že to jde s týmem opět z kopce. Nejprve přišla drtivá porážka s Realem Madrid ve finále Superpoháru, následovalo vypadnutí s Athleticem Bilbao v Copa del Rey a nakonec katastrofální domácí prohra s Villarrealem. Barca v těchto zápasech inkasovala 13 gólů, což je naprosto nevídané vzhledem k tomu, že v loňské sezoně za 38 odehraných zápasů La Ligy obdržela pouhých 20 gólů. Neúspěchy Barcy však mají objektivní příčiny – absence kvalitního defenzivního záložníka, zranění Gaviho a ter Stegena, a výrazný pokles formy tahounů klubu v minulé sezoně – Koundeho, Christensena, Arouja, Baldeho, Lewandowskiho a Raphinha.

Možná se Xavi stal obětí světa růžových brýlí se z“zaručenými“ velkými přestupy, a vložil do prezidenta příliš velkou důvěru. Xavi uvedl, že se cítí neuznaný a pod velkým tlakem, což se negativně projevuje na jeho duševním zdraví a náladě, a tak i kdyby měl tým fantastický finish, po konci sezony v Barce určitě končí, a dá si zaslouženou pauzu, kterou bude trávit s rodinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top