Arsenal dostal ledovou sprchu v Portugalsku

FOTBAL, 1. ANGLICKÁ LIGA, LIGA MISTRŮ

Po dlouhých sedmi letech se Arsenal znovu probojoval do vyřazovací fáze Ligy Mistrů, los mu přiřadil v osmifinálovém utkání FC Porto. Hned v prvním zápase právě na půdě Portugalského týmu se Arsenalu ukázalo, že Liga Mistrů je úplně odlišná od Premier League.

Declan Rice - Arsenal - Premier League

Arsenal se přes osmifinále Ligy Mistrů neprobojoval už dlouhých 14 let, naposledy to bylo právě přes FC Porto, se kterým se Kanonýři potkali i nyní. Při losu byl favorit zřejmý, Arsenal se znovu pohybuje na špici tabulky anglické Premier League, na vedoucí Liverpool ztrácí 5 bodů s jedním zápasem k dobru, naopak Portu se letos v domácí soutěže tolik nedaří. Porto ztrácí po 22 kolech na Benficu a Sporting již 8 bodů a Sporting má ještě ke všemu zápas k dobru. Očekávalo se tak, že Arsenal si prosadí svou dominantní hru a odveze si z Portugalska příznivý výsledek do odvety.

Hned od prvních minut měl Arsenal problém překonat presink Porta, trenér Conceicao svůj tým skvěle připravil a Arsenal měl obrovské problémy dostat se kombinační hrou do nějakého tlaku a zatlačit Porto ke své brance. Většina náznaku příležitostí pro Arsenal přicházela ze standartních situací, ale Porto vědělo, jak je v tomto Arsenal silný a skvěle se na to připravilo. Trochu jim také pomáhalo to, že rozhodčí nenastavil pro oko diváka příliš záživný metr a téměř každý kontakt pískal, což Arsenalu dělalo problém především při ofenzivních standartních situacích.

Největší šanci prvního poločasu si připsalo domácí Porto ve 21. minutě, kdy po zpětné přihrávce od spoluhráče střílel křídelník Galeno na hranici malého vápna úplně sám, jeho první pokus zamířil do tyče a při následné dorážce nepochopitelně netrefil bránu a Arsenal tak přežil první infarktovou situaci. Arsenal si vytvořil zajímavou šanci o několik minut poté z rohového kopu, kdy po centru Bukaya Saky hlavičkoval stoper William Saliba, ale také jeho pokus skončil mimo branku soupeře a tak se do kabin šlo za bezbrankového stavu.

Průběh druhého poločasu navázal na konec prvního, oba týmy se zaměřily převážně na pevnou defenzívu a nepouštěly svého soupeře do mnoha šancí a více času se přerušovalo než hrálo. Pro zajímavost, v zápase odpískal rozhodčí 36 faulů, což je mimochodem pouze o 4 méně, než bylo při podzimním derby v české lize a míč byl ve hře pouhých 50 minut z 97 které se odehrály, i tohle je věc, která atraktivnímu fotbalu spíše uškodila, než pomohla. Už to tak vypadalo, že zápas skončí bezbrankovou remízou, ale trvalo tomu tak pouze do 4. nastavené minuty. Míč se nejdřív dostal k Martinellimu, který pro mě nepochopitelně zkoušel rychlou přihrávkou najít Saku s Odegaardem, ale míč vystihl obránce domácích, který posunul míč Galenovi a ten nádhernou střelou z přibližně 25 metrů vystřelil Portu vítězství. Pro Arsenal to byla samozřejmě tvrdá rána, s výsledkem 0:0 by odjížděli svěřenci Mikela Artety z Portugalska zřejmě spokojení, takto tomu ale tak určitě není.

Větším problémem než samotný výsledek může být ale výkon, jaký Arsenal v tomto zápase předvedl. Jak jsem psal výše, bylo těžké dostat se do nějakého tempa jako v Premier League, protože rozhodčí zápas často přerušoval, ale na hráčích Arsenalu bylo vidět, že je atmosféra takového zápasu trochu semlela. Já sám jsem čekal, že Arteta v tomto zápase pošle do hry od začátku Jorginha, který by dokázal zápas a své spoluhráče uklidnit a pomoci tak při rozehrávce. Ale na druhou stranu chápu, že nebyl důvod moc sestavu měnit, když tato sestava v předešlých dvou ligových zápasech vstřelila 11 gólů a neinkasovala žádný. Pro většinu hráčů Arsenalu to byla úplná premiéra ve vyřazovacích bojích Ligy Mistrů, ze základní sestavy měl s touto částí soutěže zkušenosti pouze Kai Havertz, všichni ostatní nastoupili do takového utkání poprvé.

Není tak divu, že to pro Arsenal bylo těžké a dá se pochopit, že zkušenosti z takových zápasů musí ještě sbírat, ale i přesto pokud chce klub bojovat o ty největší trofeje, tak musí domácí odvetu zvládnout. Výsledek z Portugalska samozřejmě není ideální, ale Arsenal má tým na to, aby na domácím hřišti dokázal porazit Porto alespoň o dva góly. Pro Arsenal by mělo být dobrou zprávou také to, že pokud půjde vše podle plánu, tak by měl mít na odvetu kompletní kádr i s Jesusem, Zinchenkem, Tomiyasuem a Parteym. Do plného tréninku by se navíc měl vrátit i Jurrien Timber, u něj ale zůstavou otázkou, jak opatrní s ním po tak vážném zranění budou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top