Mise ,,kebab Istabul“ splněna: Nyní začnou pro Spartu galeje

FOTBAL

1. ČESKÁ LIGA, EVROPSKÁ LIGA, ČESKÝ POHÁR

Je to taaaaaam! Co si každý sparťanský fanoušek se stalo realitou! Sparta sťala po dvou vynikajících výkonech velký klub, turecký Galatasaray, v prvním kole play-off Evropské ligy a může se těšit na osmifinále! S tím je ovšem spojen opravdu brutálně náročný program. Pojďme na to!

Fotbal - Sparta

Vyhlížejme los. V něm nám může přistát buď naše anglická farma West Ham, fanoušky oblíbený Leverkusen, Villarreal, Atalanta, Liverpool, Brighton či Rangers, se kterými by to byl podobně třaskavý duel, jako s Galatasarayem. Koho bych si přál já? Zavzpomínat na Liverpool, když tenkrát na Anfield Road vyrazilo sedm letadel a okolo 30 autobusů s našimi fanoušky by byla krásná věc. Tak proč se nezkusit poprat zrovna s ním. Ve finále je to ale jedno. Zvládli jsme úvodní kolo a jak se ukázalo, možné je všechno. Sparta na letošní evropské scéně ukazuje, že se opět řadí mezi evropské mančafty, které umí urvat podobně těžké a vyhecované zápasy. Nutno říct, že osmifinále ale vzhledem k programu bude nesmírně složité.

Dá se říct, že tento postup řadí na druhou kolej Mol cup. Chtě nechtě, je to tak. Tím ale nechci říct, že ho Sparta pustí. To není nátura Briana Priskeho. Ten bude chtít za každou cenu urvat i ten pohár, ač ta sestava nebude nejsilnější. Pojďme ale napřed na zápas proti Galatasarayi.

Oba zápasy měli úžasný náboj, hrál se nesmírně kvalitní a bojovný fotbal na obou stranách. Klobouk dolů, jeden z nejlepších dvojzápasů poslední doby, co jsem s českým zástupcem viděl. Vědělo se, co má Galatasaray za jména a těší mě, že hvězdy Icardi a Mertens si ani neprdli. Hlavně v odvetě. Mám radost, že Sparta konečně začíná zvládat těžké zápasy. Samo, šancí jsme spálili tolik, že kdyby jsme dneska nastříleli šest a klidně i víc gólů, nikdo by se nemohl divit. Výrazný rozdíl mezi oběma týmy ale nebyl v ofenzivní činnosti, ale v té defenzivní. Tam Sparta turecký celek jednoznačně přejela. Kvalita Turků směrem dozadu nebyla na vysoké úrovni, ohledně i v lize jim to vzadu pěkně skřípe.

Klíčovým momentem byla jednoznačně červená karta po faulu na Haraslína. Od té doby bylo cítit, že to Sparta prostě urve. Navíc mistrovské střídání trenéra Priskeho, když nasadil Zeleného s Tucim, aby o chvíli později Jarda poslal přesný pas právě na Tuciho, který svým premiérovým soutěžním gólem v dresu Sparty poslal tým do důležitého vedení 2:1. Postupový gól vstřelil posléze Haraslín a vše na konci utkání uzavřel Honza Kuchta, který svůj gól věnoval čerstvě narozené dceři.

V utkání neměl příliš práce gólman Peter Vindahl. Jeden pěknej zákrok tam měl, jenže co z toho, když hned na to padl gól. Každopádně čím méně práce bude mít, tím lépe.

Vše nastartoval náš pravej bek a řekl bych, že nejlepší hráč v obou zápasech, alespoň co se Sparty týče. Angelo Preciado. To je hráč, který přišel za poměrně hodně peněz, čímž se od něj čekalo, že si pro sebe ukradne pozici v základní sestavě a dodá týmu přidanou hodnotu. Tento kauf se již teď vyplatil. Preciado se gólově prosadil v obou zápasech z pozice pravého wingbeka. Sparta se na něj může spolehnout, kluk je šikovnej s míčem, je rychlej a umí směrem dozadu. Prototyp moderního krajního beka. Myslím si, že se s takovou u nás moc dlouho neohřeje. Je mu 26 let, což je ještě jedna z posledních možností podívat se do nějakého většího klubu. A že on na to momentálně má. Radost na něj koukat, je vidět, že si věří.

Dalším stěžejním hráčem zápasu byl kapitán Filip Panák. Ten kluk snad nemá nervy, celý zápas odehrál precizně a s chladnou hlavou, situace řešil na jedničku. Před ním mám ten největší respekt a to dlouhodobě. Společně s ním odehráli další dobrý zápas i Vitík se Sorensenem. Vitíkovi každý takový zápas dá strašně moc a Asger ukázal své zkušenosti. Obraná trojice fungovala na výbornou! Co se týče levé strany, tam se nám představil Tomáš Wiesner…. Bohužel nebyla jiná možnost. A Wiesner opět nepřesvědčil, zápas mu vůbec nevyšel. Když to vezmu kolem a kolem, tak dříve byl terčem Hanousek a Zahustel, nyní je jím Wiesner. Jenže není se čemu divit.

Ve středu zálohy rozdávali radost Qazim Laci s Kaanem Kairinenem. Laci jako neúnavný stroj šeptal hráče soupeře, nevypustí jediný souboj, i když by se vedlo třeba o osm gólů. To se mi na něm strašně líbí a roste snad každým zápasem. Troufnu si říct, že poměrně výrazně motá hlavy reprezentačních trenérů Albánie s ohledem na EURO. A na radaru po tomto zápase bude i Indrit Tuci, který při příchodu vyjádřil touhu a sen si na šampionátu zahrát. Dělá pro to maximum a když bude pokračovat, sen si splní. Kairinen prokázal svůj přehled a cit pro hru, rozdával balony, vypomohl v defenzivě. Myslím, že máme nyní volbu střeďáků jasnou. Sadílek se Solbakkenem smutnit stejně nemusí, protože celý kádr si na jaře zahraje až až.

Čekalo se, že naskočí od začátku Karabec. To se nestalo a Priske vyrukoval s trojicí Haraslín – Kuchta – Olatunji. Olatunjimu odveta moc nesedla oproti utkání v Turecku, Kuchta si odehrál to, co se od něj čeká, dal opět gól. Pan Haraslín? Buďme rádi že je zpět na hřišti. Ten postupový gól vystřelil on, ukázal své kvality v soubojích 1 v 1, skvělou techniku. Letošní sezóna pro něj může být vůbec tou životní. Ve Spartě se našel.

Včerejší zápas Spartě vyšel prostě dokonale, všichni hráli na hranicích svých možností. Fyzicky nesmírně náročnej duel, při kterém jsme mohli na obou stranách okolo té devadesáté minuty vidět, jak hráči tahají nohy a melou z posledního. Jen škoda, že to Turci po závěrečném hvizdu zlehka neustáli. Po prvním duelu potěšily slova Galatasaraye o tom, že Sparta má kádr na Ligu mistrů. Ukázka toho, že to zase konečně děláme dobře a jdeme správným směrem.

Galatasaray Istanbul máme za sebou a co teď? Teď nás čekají teprve pořádný fyzický a psychický testy. Ten program, ač jsme měli náročnej, tak teď bude díky postupu náročnější o to víc.

V neděli cestuje Sparta na Slovácko, který na jaře zatím není v pohodě a i díky tomu, že budou muset lepit defacto celou obranu (ze hry Daníček, Reinberk i Kadlec), měla by si s nimi Sparta hravě poradit. Navíc je úžasnej kurz lehce pod dva, kdyby měl někdo zájem. V týdnu pak pohárové derby na hřišti soupeře a o víkendu důležité a možná klíčové domácí ligové derby, kde pokud Sparta zvítězí, bude mít náskok již sedmi bodů (pokud budu brát v potaz, že oba týmy zvládnou teď víkendový zápas). Pak už osmifinále Evropské ligy, další ligové kolo (tentokrát v Plzni), odveta osmifinále, ligové kolo s Hradcem a následuje repre pauza. Bohužel vzhledem k EURU počítám s tím, že trenér Hašek bude nominovat některé naše borce, takže ten odpočinek nebude bůhví jaký. Leda že by zašli třeba do Belmonda no… V případě postupu v poháru a třeba i z osmifinále EL si zaděláme na to, že anglický týdny můžeme hrát pomalu až do konce sezóny. Jako jo, bral bych to všema deseti, o tom žádná. Víme, jak náročný program dopadnul loni, kdy jsme to nakonec uválčili na sílu. Letos se kádr ještě víc zkvalitnil a posty máme pěkně zdvojené, tudíž tyhle starosti by mohly odpadnout. Hlavně ať všem drží zdraví.

Na závěr bych měl ještě jeden point. Vždycky platilo jedno. Jak v době minulé, tak v dnešní i budoucí. Sparta proti všem. V úvodu sem označil jen fanoušky Sparty. Ruku na srdce, kolik z vás nesparťanů Spartě postup doopravdy přálo? Moc lidí to nebude. Stačí se podívat na různé diskuze,.. Pořád se mluví o koeficientu, jak by měl každý Čech přát českému zástupci, ať jím je kdokoliv. Leda prd. Stačilo vidět Baroše, když na Letné po vyrovnávacím gólu Galatasaraye skákal jak utrženej ze řetězu. Ha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top