Neapolská komedie pokračuje

FOTBAL

1. ITALSKÁ LIGA

Sezona obhájce titulu z Neapole se nevyvíjí podle představ a na její lavičku míří už v pořadí třetí trenér, kterým se má stát současný kouč slovenské reprezentace Francesco Calzona. S ním by se do Neapole měl vrátit také Marek Hamšík.

Giacomo Raspadori - Neapol - fotbal - futbal

Začněme ale trochu kriticky. Jestliže bylo odvolání trenéra Rudiho Garcii poměrně v pořádku, protože výsledky neodpovídaly, zbavení se Waltera Mazzarriho už působí trochu jinak. Ne, že by to nebylo potřeba, to samozřejmě nikdo nezpochybňuje, vždyť Neapol pod ním má ještě mnohem horší výsledky než pod vedením Francouze, ale jak jsem v úvodu psal, že sezona neprobíhá podle představ, tak by se možná spíše hodilo prohlásit, že se „vymyká kontrole“. Dosazení Mazzarriho, který byl jediný zřejmě ochotný na podzim De Laurentiisovi kývnout, pod Vesuvem pouze zmatky znásobilo.

Neapol pod trenérem Mazzarrim nezlepšila vůbec nic. Naopak, od 25. listopadu, kdy se na lavičku dostal, dokázala vstřelit v prvních poločasech pouze dva góly. Jistě tušíte, že jde o špatný výkon, ale co takhle: Je to druhá nejhorší bilance v předních pěti Evropských ligách (hůře je na tom pouze francouzské Nice).

Rudi Garcia byl kritizován za nekonzistentnost výsledků a neschopnost udržet vysokou kvalitu, kterou v Neapoli zavedl jeho předchůdce Luciano Spalletti. Bude zajímavé sledovat, jak se povede případný nástupce, protože pokud by se zase nic nezlepšilo, asi bych musel přehodnotit svůj názor na to, že chyba je v odchodu trenéra. Začínají se totiž ozývat hlasy, že Spalletti neutekl naštvaně, nýbrž zbaběle, protože viděl, kam jeho tým směřuje. Francouzský trenér Garcia měl tu smůlu, že se proti němu takřka okamžitě vzbouřilo publikum, na což si takový Mazzarri stěžovat nemohl.

Jenže ta střelecká mizérie nešla přehlížet, a když ani o víkendu Neapol doma neporazila Janov (1:1), kdy remízu ještě zachraňoval na poslední chvíli nově příchozí Ngonge, bylo jasno, že se něco musí změnit. Slibovat si totiž příliš od návratu Victora Osimhena, který stejně po sezoně zmizí, by bylo asi chybné. A v týdnu čeká Neapol v Lize mistrů Barcelona. A jakkoliv se zdálo, že oba celky trápí podobné problémy, teď to spíše vypadá, že by si Partenopei mohli uříznout pořádnou ostudu.

A tak volba padá na Francesca Calzonu, se kterým v těchto chvílích má De Laurentiis schůzku. O trenérovi slovenské reprezentace toho jistě víte sami mnoho (a určitě více než já), nicméně z jeho v italských novinách citovaného vyjádření, že diváci platí za devadesát minut fotbalu a nikoliv dva góly, které se zrodí po náhodných akcích se dá vytušit, že jeho fotbalová ideologie bude ofenzivní.

To je totiž další případ: Aurelio De Laurentiis, který hovoří do herních záležitostí svého celku a prosazuje ofenzivní hru, si na záchranu sezony vezme Waltera Mazzarriho. To je samozřejmě odborník na slovo vzatý, ale jeho pojetí fotbalu má k ofenzivě hodně daleko. Má Francesco Calzona teda šanci stát se novým Lucianem Spallettim? Dalším rizikem je totiž to, že půjde opět jen o záskok dokonce sezony, protože De Laurentiis se nevzdal snu se jménem Antonio Conte, ale obávám se, že tento vlak Neapoli už ujel, protože na výplatní pásce bude mít momentálně tři kouče a Toníček není zrovna levná záležitost. Navíc údajně pokukuje po štaci v AC Milán, protože jako správný rodák z jihu Itálie trénuje pouze na severu.

Pro Francesca Calzonu jistě hovoří fakt, že se do Neapole vlastně vrací. A fanoušci jsou evidentně u vytržení, když už na jeho sociální sítě píší „Vítej zpátky“ nebo „Dostaň nás z té bídy“. Calzona tedy prostředí zná více než dobře, o čemž svědčí i to, že do jeho týmu má nastoupit i Marek Hamšík, místní legenda. Navíc v první sezoně Luciana Spallettiho s toskánským koučem spolupracoval. Na loňských výkonech Neapole má tedy bezesporu nějaký podíl. Nebyla by to ovšem ta pravá neapolská divočina, kdyby i tohle nemělo jeden háček: Calzona se podílel na přípravě defenzivních složek týmu.

Zřejmě to ale bude pořád výrazně lepší než teď. Walter Mazzarri se neustále hájil tím, že nemá kouzelnou hůlku, kterou by mohl současný stav napravit. Jenže za tři měsíce nedokázal týmu dodat ani trochu stability. Naposledy proti Janovu to byl zcela typický obrázek: Osimhen na tribuně, odkud góly opravdu nedá, a bojující Kvaratskhelia sám na všechno nestačil. Vrácení elánu a nadšení gruzínskému útočníkovi bude přitom klíčové i s ohledem na budoucnost.

Dost možná klíčovou postavou může být i Francesco Sinatti, kondiční trenér, který v Neapoli působil za dob Maurizia Sarriho i Luciana Spallettiho. A jak dobře víme, kondice je prvním předpokladem k tomu, aby tým mohl hrát požadovaný atraktivní fotbal. I on, jako Hamšík a Calzona, má povinnosti u reprezentace (v tomto případě italské), ale ta se k druhému zaměstnání Sinattiho nestaví nikterak kriticky.

Závěrem ale ještě detailněji ke Calzonovi: Ten zahájil svou kariéru spolu s Mauriziem Sarrim, se kterým spolupracoval už v roce 2007, kdy se oba objevili v Avellinu. Pak společně prošli Veronou, Perugií, Grossetem, Alessandrií, Sorrentem a také Empoli, kde začal jejich nezapomenutelný vstup do Serie A. Prezident De Laurentiis si následně vybral Sarriho a rovněž i Calzonu, aby oživili tým, který krátce předtím vedl Rafa Benítez. Docela obdobná situace jako dnes. Tři roky v Neapoli pak otevřely Calzonovi dveře do nové dimenze. Žádný titul sice nezískal, ale jiné postavení ano. Neapol tehdy hrála skvělý fotbala a konkurovala neporazitelnému Juventusu, který danou desetiletku zcela ovládl. V roce 2018 se ale jejich cesty rozešly.

Calzona zamířil do Cagliari, kde dělal asistenta Eusebiu Di Francescovi, poté spolupracoval se Spallettim v jeho první sezoně v Neapoli (2021/22). To skončilo v srpnu 2022, kdy mu památně při tankování nedaleko středoitalského Arezza, kde žije, zavolal Marek Hamšík. Bývalý kapitán Neapole mu nabídl, aby vedl slovenskou reprezentaci. Calzona odvětil, že o tom bude přemýšlet, ale nakonec to trvalo jen deset minut: Odpověď zněla – jak dobře víme – ano. A nyní ho bude Hamšík doprovázet do Neapole. Milovaná bývalá hvězda klubu na pozici asistenta mu může jeho návrat do italského fotbalu, poprvé v roli hlavního kouče, výrazně ulehčit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top