AFRICA CUP má přednost před Premier League, co na to Kladiváři?

FOTBAL

1. ANGLICKÁ LIGA

Hammers se v této sezóně daří nadmíru dobře, po skalpu Arsenalu jsou na vlně a volnější lednový program se jim skrze zranění některých hráčů docela hodí. Dnes jen pár slov o novinkách z jejich tábora, jako je blížící se AFCON, chystané transfery, nové smlouvy českých borců, ale i jejich manažera.

Fotbal - West Ham - Soucek - Coufal

Po debaklu 0:5 pro kladiváře z West Hamu United na půdě Fulhamu, přišel klub Hammers – West Ham United přišel s vysvětlením, že většinu jeho hráčů i realizačního týmu postihla otrava jídlem po návratu z hotelu, kde trávili čas po zápasu s Tottenhamem. Byla by to asi dost zvláštní výmluva, neměla-li by to být pravda, jenomže výsledky z posledních ligových kol dávají kladivářům za pravdu.

West Ham od té doby odehrál čtyři důležitá a jedno méně důležité utkání, ve kterých si nemohl počínat lépe, vynecháme-li tedy Liverpool, který kladiváře v semifinálovém duelu poháru doslova zdemoloval 5:1. Se jmény v základní sestavě jako Benrahma, Fornals nebo Johnson se ani nedal čekat žádný orchestr a zápasy jako dělané pro rotaci hráčů, kvůli „úzkému“ kádru nedopadají u kladiv vždy zrovna dobře a výprask na Anfield Road nebyl výjimkou.

Koho ale zajímá zápas domácího poháru, když si zajistili přímý postup do osmifinále Evropské Ligy poražkou Freiburgu 2:0. Pak tu máme domácí ligové zářezy Wolverhamptonu 3:0, 2:0 lekce pro Manchester United a 2:0 cenný skalp Arsenalu na jejich hřišti. Hammers v této fázi soutěže běžně nemají tak velký počet bodů a pokud mě nešálí paměť, překonali tím i skvělý Moyesův start z jeho prvních kompletních sezón na východu Londýna. Hammers teď sedí na 6. místě se ztrátou šesti bodů na Tottenham a jedním duelem k dobru, který je čeká už zítra/dnes/včera (podle toho kdy blog čtete) na domácím hřišti proti Brightonu. Ten už letos jednou dokázali porazit, ale s notnou dávkou štěstí a precizní efektivity v útočné činnosti, kterou budou potřebovat i teď.

Není to lehké utkání pro žadný z týmů a oba k tomu mají své důvody. Brighton sužují zranění, nicméně demolice Tottenhamu ukázala, že De Zerbi zůstává svému fotbalu věrný ať už je na hřišti kdokoliv. Pro West Ham to bude z toho pohledu o něco složitější, protože přichází o pro ně daleko důležitější hráče a má to své důvody.

AFCON

Každé dva roky se v zimní „pauze“ koná pohár afrických národů a pro mnoho klubů Premier League to znamená, že na přibližně šest týdnů přijdou o některé své hráče, pokud jsou samozřejmě nominováni. Je to manažery velmi neoblíbené období a to speciálně v zimním přestupovém okně, které zůstává pro takové hráče právě z tohoto důvodu dost často zavřené a pro kluby jejich účast na „bezvýznamném“ turnaji dost nevýhodná. V případě se to letos týká Nayefa Aguerda za Maroko s Mohammedem Kudusem za Ghanu a právě absence druhého jmenovaného se jeví pro Hammers jako ten největší problém, minimálně pro utkání s Brightonem.

V případě reprezentanta Ghany má celá situace vcelku zajímavé podhoubí a tak trochu mě to vytáčí. Protože pokud to chápu správně, jsou od 1.ledna kluby povinné hráče na žádost reprezentace uvolnit a klub je tak v této věci v podstatě malým pánem. Ne moc směšné je na tom i to, že měli mít dvacáté kolo původně odehrané ještě před koncem roku, ale díky neschopnosti plánování TV přenosů se přesunulo až na první den nového roku, čímž West Ham přišel o svého druhého nejlepšího střelce, potažmo se dá říci i nejlepšího hráče.

Druhou třešničkou na tom je, že žádost West Hamu směrem k reprezentaci Ghany, jejich zástupci okamžitě smetli ze stolu s tím, že svého hráče potřebujelí co nejdříve na přípravném kempu. To se sice dá z jejich pohledu chápat, protože mají ambice dojít daleko, ale už moc nerozumím tomu, jak moc jim pomůže mít Kuduse u týmu o jeden den dříve, když je první utkání ve skupině čeká až 14.1, pokud nepočítáme přípravný přátelský zápas 8.1.

West Ham podal u reprezentace Ghany žádost, aby Kudus proti Brightonu mohl nastoupit, nicméně přišlo očekávané odmítnutí a pikantní je na tom i možná spekulace za tím, proč se tak stalo. Současný trenér Ghany totiž v minulosti jako hráč sice působil krátkou dobu u West Hamu, ale větší část právě u našeho úhlavního rivala Tottenhamu a později dokonce pět let trénoval právě i Brighton, na který nam ho nechtějí uvolnit. Z toho důvodu asi nemá cenu polemizovat nad tím, jak velké šance s žádostí Hammers asi tak mohli mít. Kudus minulý Afcon vynechal kvůli zranění a Ghana si nemůže dovolit ho ztratit, tudíž máme smůlu.

Nayef Aguerd skrze malé zranění do posledních tří zápasů nenastoupil, ale na AFCON s ním reprezentace Maroka zřejmě počítá a rovněž bude kladivářům chybět, což pro ně není dvakrát ideální scénář, pokud je Kurt Zouma stále s otazníkem. Nayefovo místo zaplní jeden z dvojice Mavropanos-Ogbonna a v případně absence Zoumy to budou opět oba dva.

To si mimo jiné vyzkoušeli i při porážce Arsenalu a s rukou na srdci se přiznávám, že jsem od nich takový výkon ani ve snu nečekal, po uveřejnění sestav se přistihl, jak mi na chvíli ten nesmyslný kurz 12 začal dávat smysl, ale oba nakonec předvedli jejich nejlepší výkon, jaký si v od nich v dresu kladivářů vůbec pamatuji. Ogbonna mě dočasně vyvedl z přesvědčení, že na Premier League už nemá a odvedl se svýmparťákem neskutečnoupráci. Pořád je však třeba říct, že to byl opravdu jeden z jeho nejlepších výkonů, které Angelo v jeho věku nepodává zrovna na počkání a budu se proto muset modlit za Zoumovo rychlé doléčení, v opačném případě za dobrý spánek této stoperské dvojice.

Dost pravděpodobně Kudus s Aguerdem nestihnou odvety s Manchesterem United i Arsenalem z kraje února a klasicky tak pro Hammers po novém roce začíná to nejkritičtější období, které jejich ambice na první šestku rozseknou. V minulých letech se AFCON týkal i Saida Benrahmy, který byl dost překvapivě z nominace Alžírska vynechán a množí se spekulace o jeho nedobrém vztahu s manažerem, což bylo chvíli i předmětem debat o jeho vztahu s Davidem Moyesem. Neúčast Bemrahmy je letos pro Hammers naopak dobrou zprávou ne proto, že by pomohl zaplnit prázdné místo v soupisce, nýbrž proto, že je možné ho v lednu někam vyexpedovat a peníze utratit lépe.

Přestupy

Otevřelo se zimní přestupové okno a Hammers v něm musí být bezpodmínečně aktivní. Technický úsek v režii Tima Steidtena je v plném chodu a první náznaky jejich směřování se derou na povrch, hlavně tedy v otázce útočníka.

Said Benrahma je jedním z těch, kteří by mohli v zimě klub opustit a zájemci o jeho služby by se rozhodně našli. Mluví se o zájmu francouzského Lyonu, kde by svůj herní čas určitě dostal a měl by tak daleko větší šanci se prosadit. Benrahma vždy proti slabším celkům dokázal obránců motat hlavu, nicméně u kladiv mu to nešlo, momentálně nehraje a jeho 50/50 attitude s častými ztrátami očividně přestaly bavit i Davida Moyese, když na jeho pozici staví už delší dobu Lucase Paquetu, který na levém křídle nebyl zvyklý operovat. Dříve jsem myslel, že to bylo čistě kvůli chemii mezi ním a Emersonem, ale není tomu tak, což pak Moyes i potvrdil tím, že ho tam hraje proto, že na tomto postu jinak nejsou dost silní (Tak hlavně, že máme na lavici dvě levá křídla). Mluví se o částce kolem 20 milionů a za to už by se dalo v zimě slušně posílit na jiném postu, protože je Cornet schopný roli střídajícího křidélka zastat úplně stejně, ne-li možná i lépe než Benrahma.

Co se jeví jako skoro hotový deal je odchod Thilo Kehrera do Monaca. S informací přišel Fabrizio Romano a Monaco není údajně jediným klubem, který po německém reprezentantovi pošilhával. Zájem údajně projevily nejen některé italské a francouzské týmy, ale například i Tuchelův Bayern Mnichov. U Hammers se do základní sestavy neprosadil a jeho role zaskakujícího stopera/krajního obránce jim posloužila docela dobře, ale tempo PL mu zrovna dvakrát nesvědčilo a uměl vyrobit dost solidní chyby v defenzivě. Pořád má však co nabídnout, je to dost zkušený hráč a jedním z hráčů s největším počtem zápasů za současnou německou reprezentaci.

Otazník visí i nad mnoha jinými jmény, ale dost z nich musí do léta zůstat, protože už tak Hammers v podstatě nemají z lavičky koho poslat na hřiště a taky to tak při zápasech vypadá a Moyes střídá naprosto minimálně a to většinou jen když opravdu musí. Nevím kolik z nich bude v hledáčku už teď v zimě, ale kromě Benrahmy a Kehhrera, visí otazníky nad Cresswellem, Antoniem, Fornalsem, Ogbonnou a Fabianskim. Někteří, možná že i všichni z nich však kvůli zraněním a AFCONu v zimě ještě nikam nepůjdou.

Smlouvy

V posledních dnech se trošku vyhrocuje situace mezi Vladimírem Coufalem a jeho zaměstnavatelem ohledně jeho prodloužení smlouvy. Klub totiž aktivoval klauzuli o ročním prodloužení a Vlad by měl tudíž pokračovat za stejných platových podmínek i nadále, což je předmětem sváru a není se čemu divit. Vlad je čtvrtým nejhůře placeným hráčem West Hamu a přijde si na 1.8 mil ročně. Za ním už je pouze Johnson s 1.mil a tři mladíci s 200k, kteří nemají odehrané absolutně nic. Těsně nad ním je nově koupený Mavropanos s 2.6 mil. liber ročně a platově nad ním vedou i hráči co vůbec nehrají. Není to jen Danny Ings se svými cca 120 tisíci liber týdně proti 35 tisícům Coufala, ale drtivá spousta dalších zbytečných postav bere více než dvojnásobek.

V kontextu toho, že prakticky nesleze ze hřiště a podává nadprůměrné výkony, je to docela výsměch a dissrespect ze strany klubu. Už tuším tahle situace nastala a při jednání o smlouvě uz „trucoval“ pod hrozbami, že z klubu odejde a toto je další z bububu, aby na klub vyvinul nátlak k zaslouženému vylepšení smlouvy. V opačném případě jsem pro to, aby odešel a nenechal si kálet na hlavu, protože klub moc dobře ví, že se bez něj momentálně nemá šanci obejít a to minimálně do doby, než na jeho místo přivedou někoho dalšího, protože Johnson kvalitou jako druhá volba není pro West Ham dobrý. Postoj klubu k hráči, který na hřišti nechává pro tým všechno a bere 2x, 3x, 4x méně než ti, kteří si respekt fanoušků ještě zdaleka nezasloužili se mi vůbec nelíbí a v tomto za ním stoprocentně stojím. To, že je to hráč, který přicházel za 5 milionů liber v.tom nehraje žádnou roli, protože si narozdíl od jiných vylepšený plat zasloužil.

Dnes podepsal smlouvu až do roku 2027 i Tomáš Souček, ikdyž to bylo oznámeno už dříve a měl jsem vlastně i za to, že to už dávno proběhlo. Doteď si Souček vydělal 65 tisíc liber týdně a předpokládá se, že ta částka opět o něco vzrostla. V letošní sezóně má na svém kontě už 8 tref za kladiva + 3 za národní tým a góly to byly většinou dost důležité. Souček je důležitou součástí kabiny a jeho mindset dokázal přenést i na zbytek týmu. Po jeho příchodu, kdy bojovali o udržení v lize, komentoval mentalitu v kabině tak, že prohra 1:0 s Manchesterem City byl pro ně dobrý výsledek. Teď jen polemizuji, ale podle mě má jeho „opožděný“ podpis nové smlouvy co dělat s tím, že u týmu dalšího dva a půl roku bude působit i David Moyes, který je takový Součkův fanoušek a v podstatě nedropnutelný hráč.

A tím se dostáváme k nové smlouvě, která se chystá pro manažera Davida Moyese a oznámení přichází po velmi uspokojivých výkonech v této sezóně. V minulém blogu jsem se do Moyese pustil a hlásil se ke změně v příští sezóně a tak trochu na jeho odchod sázel, a to i přestože jak už dokola říkám, je náš nejlepší trenér v historii West Hamu v Premier League. Nejde o nic jiného než o to, že jeho fotbal začíná pomalu nudit, ale vyčítejte mu to, když může za nejlepší léta pro fanouška kladiv. Moyes má s vedením velmi dobré vztahy a to speciálně hodnotí pouze výsledky, nikoliv krásu, kterou k nim ten tým došel a z jejich pohledu je Moyesovo prodloužení smlouvy naprosto logickým tahem, který se sice části fanoušků líbit nebude, ale opravdu proti tomu nemůžou říct vůbec nic a ve světle letošních výsledků (záměrně vynechám slovo „výkonů“) už vůbec.

Oficiální to tuším ještě není, ale předpokládá se, že je to jen otázkou času a opravdu ta 4 roky stará slova o dlouhodobém projektu, která jsem blog co blog ve spojení s Moyesem omýval, padla na úrodnou půdu a ve výsledku mi to zase tolik nevadí, protože kolik klubů dnes může o nějakém úspěšném držení se konceptu mluvit? Neustálá střídání manažerů, by měla být vždy až ta poslední možnost a v případě posledních let Hammers s Moyesem u kormidla není z pohledu vedení ke změnám žádný důvod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top