Je Mohamed Salah skutečně vhodným exekutorem penalt?

FOTBAL napsal Václav Prokůpek

Vítám vás u svého dalšího blogu, ve kterém se budu věnovat poněkud netradičnímu a specifickému tématu, kterým bude zahrávání pokutových kopů v Liverpoolu. Tradiční exekutor Mohamed Salah totiž s Newcastlem neproměnil v letošním ročníku již svou druhou penaltu a v lednu navíc bude Reds chybět z důvodu účasti na Africkém poháru. Ve svém blogu se tedy zamyslím nad tím, kdo může Egypťana v zahrávání pokutových kopů nahradit a zdali by měl Salah po svém návratu zahrávat penalty i nadále.

Je 1. 1. 2024, na Anfieldu právě běží 22. minuta utkání a Liverpool zahrává penaltu proti Newcastlu za stavu 0:0, kdy Reds již neproměnili několik svých velkých šancí. Míč má v ruce Trent Alexander Arnold, ovšem většině fotbalových fanoušků je jasné, že jej pouze „stráží“ pro Mohameda Salaha, který si balón nakonec skutečně vezme a zahrává pokutový kop. Televizní grafikou probíhá informace o posledních pěti Salahových penaltách. Všechny byly úspěšné, ovšem umístění čtyř z nich do velice podobného místa – mírně doprava v optimální výšce pro brankáře, pátá mírně doleva. Salah se rozbíhá a umisťuje míč podobně, jako u svých čtyř výše zmíněných penalt, kde na něj čeká Dúbravka a balón vyráží mimo tři tyče. Jedná se tak o Egypťanovu druhou neproměněnou penaltu v tomto ročníku. Hlavou mi probíhá otázka, jestli si po tomto neúspěchu, postaví na značku ve vápně i v dalších zápasech. Co se však nestane, běží 86. minuta stejného zápasu, Liverpool i přes dominantní výkon vede pouze 3:2 a je nařízená další penalta. Přemýšlím kdo ji půjde kopat, Szoboszlai už není na hřišti, tak se nabízí Trent nebo Van Dijk. K velkému překvapení si míč staví opět Salah a tentokrát již proměňuje. Takto vypadal první den v novém roce fanouška Reds, po kterém jsem se zamýšlel nad tím, jestli je skutečně Mohamed Salah v současně době tím pravým, kdo by měl pokutového kopy zahrávat.

Nejdřív zmíním důvody, proč by dle mého měl kopat penalty i nadále. Tím prvním je za mě bezesporu jeho sebevědomí. Právě to, je jedna z klíčových vlastností pro tuto situaci a nelze vůbec pochybovat o tom, že Salah sebevědomí má, konec konců ještě aby ne, při tolika gólech, které sází. S tím souvisí také kopací technika a zabijácký instinkt, který je u egyptského hráče zřejmý. Pro jeho pokračování v této činnosti hovoří také dosavadní čísla, kdy v dresu Reds kopal ve hře 38 pokutových kopů s bilancí 31:7, což představuje úspěšnost 81,5%. To můžeme označit za lehce nadprůměrné číslo v porovnání s průměrnou úspěšností všech pokutových kopů v TOP 5 ligách za sezónu 22/23, která se pohybovala okolo 75%. Pro představu, s podobnou úspěšností zahrává penalty například Kylian Mbappé nebo Ciro Immobile. Mezi jedny z nejlepších v této situaci patří Harry Kane s úspěšností okolo 87% nebo Bruno Fernandes dokonce 89%.

Nyní se však dostávám k tomu, proč bych možná upřednostnil pro exekuci penalty někoho jiného. Tím hlavním důvodem je především způsob, jakým Salah pokutové kopy zahrává. Přehrál jsem si většinu Salahových penalt a jeho umístění okolo středu brány rozhodně není náhodné, liší se akorát razancí, kdy v některých případech to vypadá, že Egypťanovým úmyslem je pouze vystřelit co nejsilněji, někdy to kopne více na jistotu. Výhoda tohoto umisťování je samozřejmě v tom, že méně pravděpodobněji mine bránu a také, že brankáři obvykle zvolí jednu stranu kam skočí. Je však nutné zmínit, že v současné době, kdy gólmani už mají info o tom, kam hráč své penalty nejčastěji zahrává, o této skutečnosti vědí a právě to byl podle mého také důvod Dúbravkova úspěchu, který si počkal. I když tedy čísla hovoří pro Salaha, v poslední době se již několikrát stalo, že brankář zůstal stát a byl velice blízko, aby střelu chytil, ovšem něco málo tomu chybělo. Když to srovnám právě například s Kanem, který své střely obvykle umisťuje nechytatelně k tyči nebo s Fernandesem jež čeká, na jakou stranu se pohne brankář a následně pošle balón do opačné části brány, zdá se mi Salahův způsob zahrávání ne úplně jistý a kontrolovaný.

V lednu však startuje africký pohár, kterého se Salah v barvách Egyptu zúčastní a je tak otázkou, kdo z liverpoolských hráčů by se v případě zahrávání pokutového kopu této šance chopil. Jako adepta číslo jedna bych viděl Dominika Szoboszlaie, který ve své profesionální kariéře zahrával 17 penalt a neproměnil pouze jedinou. Co se týče jeho dovedností potřebných pro zahrávání pokutového kopu, tak disponuje jednak excelentní kopací technikou a nechybí mu ani sebevědomí, což názorně ilustrovala situace z roku 2021, kdy Lipsko mělo k dispozici penaltu v zápase proti PSG za stavu 1:2 pro Paříž a běžela 90. minuta. Míč si vzal právě Szoboszlai, ke kterému přišel Neymar a zeptal se ho, jestli si je tím jistý. Maďarský hráč mu odpověděl, že samozřejmě, protože nikdy nemine a následně uklidil balón nechytatelně k tyči. Při zkoumání jeho penalt je z něj cítit daleko větší jistota, zahrává je podobně jako výše zmíněný Harry Kane. Všechny míří dost k tyči, takže byť brankář vystihne stranu, tak nemá šanci. Jeho jediná neproměněná penalta orazítkovala tyč. Právě proto by Szoboszlai byl jednoznačně mou první volbou, otázkou však je, zdali v následujících zápasech během absence Salaha nastoupí, jelikož v posledním zápase měl obtíže s hamstringem.

Mezi další adepty se nepochybně řadí Alexis MacAllister, který zahrával penalty v Brightonu a ve své kariéře má bilanci 10:1. V úvahu přichází také Trent Alexander Arnold se statistikou 4:0. Bude zajímavé sledovat, pokud tato situace nastane, kdo nakonec pokutový kop zahraje. V situaci, kdy je Premier League takto vyrovnaná, může být právě proměněná penalta klíčovým faktorem v boji o titul. Je velice pravděpodobné, že po Salahově návratu se k další „desítce“ postaví právě Egypťan, ovšem v případě jeho dalšího zaváhání bych velice zvážil možnost výměny exekutora a dal šanci Dominiku Szoboszlaiovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top