Zlín se pod novým trenérem konečně zvedl

FOTBAL

Zlín se po debaklu rozhodl vyhodit trenéra Vrbu a vypadá to, že se jednalo o jedno z nejlepších rozhodnutí za posledních několik let. Zlín pod vedením nového trenéra Červenky pookřál a vypadá to tedy, že se ve Zlíně blýská na lepší časy.

Václav Procházka - Zlín

Rád bych se podíval na téma, které je aktuální k dnešnímu dni v české nejvyšší fotbalové lize. Společně se dneska zaměříme na velké změny v týmu který už většina z nás fotbalových fanatiků odsuzovala. Pojďme se tedy podívat na jih republiky, kde se pod novým realizačním týmem zvedá historický Fastav nebo Trinity Zlín, který zažívá nový impulz pod trenérem Bronislavem Červenkou. Tým pod jeho vedením od debaklu 5:9 s Mladou Boleslaví, a vyhazovu Pavla Vrby, ještě neprohrál a z posledních 3 ligových a jednoho pohárového postupu ještě neprohrál, což znamená pro Zlín opravdu hodně, jelikož se tento celek konečně odlepil od posledního místa v tabulce a vypadá to momentálně tak, že se ve Zlíně blýská na lepší časy.

Proč se Zlín najednou zvedl a nedostává tolik branek, jako pod vedením předchozího trenéra Pavla Vrby?

Ve fotbalovém prostředí rezonovalo hlavně to, že se Pavel Vrba moc nezaměřoval na obranu, což je v týmu, jako je Zlín docela sebevražda, jelikož nemáte v obraně dostatečnou kvalitu na to, abyste to hráli na náhodu, což se pod vedením předchozího trenéra Zlína dělo a proto jeho působení u Ševců dopadlo tak, jak nakonec dopadlo. Trenér Červenka navíc hnedka po příchodu k týmu prohlásil, že se nejvíce musí zkonsolidovat obrana, což se zatím daří na jedničku a Zlín inkasoval pouze jednu branku ze čtyř utkání, takže to prozatím vypadá, že se tento cíl ve Zlíně daří plnit na jedničku. V nedávném rozhovoru trenér uvedl, že to stále nevypadá tak, že by byl trenér Červenka spokojený, což je pochopitelné, jelikož je u týmu stále krátce. Teďka má však s týmem celou reprezentační pauzu na další taktický posun a vylepšení především defenzivní činnosti celého týmu. Zlín se dle jeho slov chce také zaměřit na ofenzívu, která zatím vázne a Zlín vstřelil v těchto čtyřech zápasech pouze 3 branky. Musím však určitě zmínit to, jak se trenér prezentuje navenek a fanouškům vysvětluje a popisuje to, jak by chtěl s týmem hrát.

Jakto, že to najednou se stejným kádrem ve Zlíně jde?

Po příchodu nového trenéra jde vidět, jak tým ožil a nadechnul se čerstvého vzduchu a přivedl do kabiny konečně klid a řád, což se pod trenérem Vrbou říct nedalo, jelikož Pavel Vrba už byl vyhořelý a bylo jenom otázkou času, kdy tento trenér skončí. Dle slov Lukáše Bartošáka, který odehrál nedávno 200. ligový zápas, je vidět, jak se ve Zlíně zvedla atmosféra a na trénincích se konečně začalo makat a tým začal najednou táhnout za jeden provaz, což logicky vyústilo v to, že se tým herně na hřišti zvedl a předvádí skvělé výkony. Podle mě by pod Pavlem Vrbou bylo nepředstavitelné, aby Zlín porazil Baník ve Vítkovicích v poháru nebo remizoval se Sigmou Olomouc, což jsou celky, které se ochomýtají okolo první pětky a mají obrovské ambice v této sezoně dosáhnout postupu do pohárů. Trenér se však netajil a prohlásil, že by v zimě potřeboval přivézt hned několik hráčů pro zkvalitnění a především pak pro posílení konkurence schopnosti, aby měl každý post zdvojený, jelikož to je právě to, co jej na momentálním stavu kádru tíží nejvíce.

Sázka na mladé talenty!

Trenér Červenka se netají tím, že opravdu velmi rád pracuje s talenty a mladými hráči, což se potvrzuje i u jeho startu ve Zlíně. Pod jeho velením dostávají daleko větší minutáž hráči jako Slončík, Takáč, Cedidla nebo nejnovější člen Bůžek, který se už několikrát dostal dokonce do základní sestavy, což se pod vedením bývalého trenéra Vrby nestalo ani jednou. Dle posledního prohlášení trenéra se Zlín nebude bát dávat hráčům mladého věku šanci za předpokladu dobré a tvrdé práce v tréninkových jednotkách. Pro mladší hráče je najednou Zlín zajímavou destinací, jelikož to není tým, který má nadstandartní kádr, takže je pro mladé kluky velká šance se prosadit a sbírat tak minutáž v nejvyšší české soutěži a vlastně bych se ani nedivil, kdyby si trenér do Zlína přivedl v zimě několik mladých tváří a celkově celý kádr omladil, což by hrálo jednoznačně ve prospěch týmu, který by byl najednou určitě atraktivnější pro českou fotbalovou komunitu.

Z mého pohledu přišla změna trenéra Zlínu jednoznačně vhod, jelikož to tým potřeboval a kdyby tuto nutnou změnu neudělal, tak by byl předurčen k přestupu. Najednou to však vypadá, že boje o sestup mohou být ještě hodně zajímavé. Na druhou stranu je však třeba mírnit euforii, jelikož jde stále jenom o čtyři povedené zápasy a trenéra a celý jeho realizační tým čeká ještě opravdu velká kopa práce, abychom se na jaře mohli bavit o tom, že Zlín skutečně zachránili a celkově klub zvedli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top