Premier League: Začal hon na hříšníky skrze děravé FFP

FOTBAL

1. ANGLICKÁ LIGA

Nedávno bylo Evertonu odečteno za porušení finančních pravidel deset bodů a začínají se ve světle toho ozývat další hlasy, které volají po vyšetřování dalších a dalších klubů, které už minulosti od EUFA trestány byly. Premier League však nejdříve zaklekla na Everton, což vyvolalo hlasité výzvy k tomu, aby byl urychleně na řadě i Manchester City.

Fotbal - Manchester City - Foden - Silva

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Napříč celou Premier League v posledních dnech silně rezonuje nedávný výrok vůči Evertonu, který se díky desetibodovému odečtu propadl zpět do sestupového pásma na předposlední místo tabulky.

V případě odečtu bodů je číslo deset v Premier League doposud nejvyšší a pochopitelně nejen fanoušci, ale i klub, začínají klást oprávněné otázky směrem k dalším hříšníkům. V minulosti se totiž podobných prohřešků dopouštěly i daleko větší kluby než je Everton, které narizdíl od něj v inkriminovaných letech sbíraly trofeje po hrstech.

Je třeba rozlišit finanční pravidla UEFA od pravidel EPL. UEFA před se až do zavedení pravidel potýkala s brutálně rostoucími ztrátami klubů prakticky ze všech jí podřízených soutěží. Rok před zavedením z více než 700 vysledovaných klubů skončila v mínusu více než polovina a ve světle toho přišla UEFA s nařízeními, která mají vést k dlouhodobé udržitelnosti klubu a finanční stabilitě. Výsledkem toho zjednodušeně mělo být to, aby předešli kupování úspěchu častkami za hranicí udržitelnosti a následných zániků klubů, což je přirozeně reakcí na bezhlavé pumpování peněz bez výsledků. Háček je v tom, že se u toho zaklínali viditelnou snahou o větší konkurenceschopnost „ostatních“ klubů, ale efekt to po těch letech nemá.

V podstatě se z evropských soutěží pro velké kluby stala nutnost, díky které se dostanou k dalším příjmům a většímu komfortu při dodržování finančního fair play. To mělo narušit hegemonii rok co rok stejných klubů, ale stálým špičkám předních evropských soutěží to naopak upevnilo jejich pozice. Klesl zájem o investice do klubů mimo toto pásmo s tím, že ty velké jsou na trhu marketingově už dobře uchycené a UEFA tak sice zamezila vzniku k bankrotu odsouzených rychlokvašek, ale slíbený efekt konkurenceschopnosti není vidět až tolik a to i přesto, že se od zavedení pravidel z dřívější bilance ztrát napříč evropskými kluby, dostali do černý čisel.

Do hry pak vstupují i další FPP pravidla, která si prakticky ze stejných důvodů zavedly i ligy samotné, což pak dělá speciálně velkým klubům v plánech další bordel a musí řídit dvěmi podobnými, na stejném principu založenými, ale nesourodými směrnicemi. UEFA samotná má právo trestat kluby jen v rámci její soutěží a po zavedení pravidel taky spousta kvůli ztrátám a jiným finančním machinacím trestu neunikla. UEFA ví, že musí něco změnit a Čeferin už uvedl, že existují plány na reformu v podobě platovych stropů, kdy by měly mít týmy povoleny utrácet 70% jejich výdajů na platy hráčů a změny formátu ligy mistru s tim taky mají co dělat.

V dnešním případě je však řeč o Premier League, jejíž verze FFP už má páky k trestům jako je odečet bodů, či v krajních případech vyloučení klubu do těch nejnižších pater fotbalu a pokud Everton za jejich pochybení čelí desetibodovému odečtu, co by pak mělo čekat na takový Manchester City s jejich 115 přestupky na krku? Logika velí, že pokud by jim to poctivě sečetli museli by je poslat někam do League Two.

V případě hráčů funguje FFP úplně zjednodušeně tak, že když podepíšete hráče za 100 mil. na 10 let, bude jeho „hodnota“ na konci roku 90 mil. Pokud ho následující rok prodáte za 100 mil, jste 10 mega v plusu, prodáte-li ho za 80, jste 10 v mínusu. Je to i důvod, proč stále častěji vznikají dlouholeté smlouvy, které dávají klubům prostor manévrovat. Na druhou stranu to má i opačný potenciál ty kluby zatížené obřími gážemi hráčů, po jedné, dvou špatných sezónách dohnat.

Až po vyšetřováních UEFA, otevřela Premier League ta svá a ve světle toho se začíná ukazovat prstem i na další kluby. Nejen City, ale třeba i Chelsea, Wolves nebo United. Ti v nedávné minulosti kvůli porušení FFP pokuty od UEFA dostali taky. City už v minulostí čelilo snaze je vyloučit z pohárů, snaha však neuspěla na jejich odvolání, kde jim byl zákaz zrušen. A jakou mám v ten politický bordel nedůvěru, podobně si představuji i průběh šetření ze strany Premier League.

Naposledy jsem PL spražil tím, že si vybrali a demonstrativně potrestali Everton, ale ono to asi i odpovídá. Everton měl na krku v podstatě jediný případ, ve kterém v rámci možností i otevřeně spolupracoval (což komise sice později trošku korigovala, že to není až tak růžová pravda). Dá se pak chápat, že těch 115 obvinění asi bude trvat rozsoudit o něco déle. Pokud bych byl optimista, pravděpodobně bych vsadil na někdy až konec sezóny, aby jim případný trest nevešel v platnost v rozjeté sezóně, ale jen v případě, že vůbec nějaký trest uvidíme. V horším případě se to protáhne další věčnost, ale je dobré, že na to sílí stále větší tlak.

Slyšení nejsou veřejná a o jejich rozhodovacím procesu se toho zas tolik neví, každopádně si tím trestem pro Everton docela naběhli ve světle toho co pak musí být odpovídajícím trestem pro Manchester City. Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že ty pravidla konstantně skoro deset let nějakým způsobem porušovali a jde jen o to, jak dobré právníky šejkové zmobilizovali. City čelí více než stovce nejasnostem, v rozporu s pěti body finančních pravidel, které měli porušit. Pokud by jim opravdu to vše spočítali a prokázali, nedovedu si představit, že by měli mít koule na to je degradovat a Premier League asi to ani nemůže dovolit. Mimochodem, ani ten Everton z toho ještě taky pořád není venku a hrozí mu trest za hospodaření i v tomto roce, ale dá se předpokládat, že se tomu mají velkou šanci vyhnout. Ať už to dopadne jakkoliv, je hlavní ať to konečně aspoň nějak dopadne.

Po vzoru Evertonu hrozí podobný osud i Chelsea, ikdyž to nemá rozměry desetiletých machinací citizens a nedá se čekat, že to bude mít prioritu. Navíc klub tyto nejasnosti po převzetí sám poskytuje. Objevily se dokumenty, které dokazují nějaké Abramovicovy transakce skrze. UEFA je za nejasnoti z jeho éry navíc i deseti miliony euro nedávno zkasírovala. UEFA z toho co jsem pochopil, sice nemůže do těchto věcí šťourat až tak zpětně, nicméně Premier League už může a sám Boehly po koupi Chelsea uvedl, že na podobné kostlivce ve skříni mají vyčleněné miliony v záloze. Pokud už však PL pořádá výpravu, měla by to dělat pořádně a tím pádem za rusovy machinace, v případě prokázání patřičně i trestat.

A touto logikou se to pak může týkat klidně i Wolves nebo Manchesteru United, kteří nedávno rovněž dostali od UEFA flastr, skrze který by se v ideálním světě mělo rozjet další prošetřování, které zřejmě ani nemají šanci všechny v přijatelném čase zrealizovat. Navíc stále chceme vidět výsledky kauzy Manchesteru City, plus se skaždým dalším ohroženým klubem začíná ukazovat na nějaký další a poukazovat na to, že i samotný výběr vyšetřovaných klubů je ze strany PL dost nekonzistentní, kdy se v případě některých uefou potrestaných klubů nekoná.

V některých klubech Premier League by tak měli být dost na pozoru, protože odezva, kterou vyvolal přísný trest pro Everton, je velká a veřejnost volá po výsledcích vyšetřování i v dalších případech v čele s Manchesterem City, protože počet obvinění, kterým čelí je enormní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top