Ipswich Town: Nejlepší start nováčka v historii

FOTBAL

2. ANGLICKÁ LIGA

Ipswich a jejich stánek Portman Road v hrabství Suffolk je v anglickém fotbalovém prostředí známý klub s bohatou historií i v těch nejvyšších ligových patrech. Ipswich byl léta účastníkem elitní soutěže, která se hrála a byli rovněž i jedním z týmů, které byly v roce 92/93 u vzniku Premier League.

Fotbal - Ipswich Town - Chaplin

Tam už se jim v sezóně 2001/2002 udržet nepodařilo a nastaly pro fanoušky Tractor Boys sezóny temna. Potloukali se ve spodních patrech tabulky a v druhé lize pak i s bojem o záchranu. To se jim v sezóně 18/19 stalo osudným a kdysi respektovaný anglický klub se po otřesné roku propadl až do třetí divize anglického fotbalu. I tam se později potáceli kolem středu tabulky a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo něco v brzké době změnit. Nakonec změnilo. Zázraky se v takových případech dějí jen těžko a Ipswitch měl to štěstí, že si je vybrala velmi movitá americká skupina, která klub v sezóně 21/22 převzala s cílem dostat Ipswich tam, kde i historicky patří.

Změny nastaly téměř okamžitě a že všeho nejdřív ve vedení klubu. Proběhly rošády snad na všech pozicích včetně manažera, po kterém převzal štafetu Paul Cook. Ten měl za sebou v době už slušný seznam působišť, se kterými úspěšně vybojoval postup o patro výš. Zkrátka se udělalo vše pro to, aby starý Ipswich přestal existovat a zrodil se nový. Pod vedením Cooka tým znovu v sezóně nepřesvědčil, rozpoložení svěřenců dával nepřímo za vinu předchozímu manažerovi a pomalu už v sezóně připravoval tým na to, že se bude filtrovat a drtivá většina z nich se s klubem rozloučí.

Z celého kádru přežilo letní čistku jen pět hráčů, s rovnými dvaceti se pak rozloučili. Místo nezůstalo ani pro veterány Ipswiche, kteří už sloužili spíše jen z loajality. Odejít museli Luke Chambers s téměř čtyřmi stovkami odehraných zápasů pro klub a následoval ho i Teddy Bishop po sedmnácti letech služby nebo i Cole Skuse, který za klub odkopal skoro tři stovky utkání. Opačným směrem přišlo v létě 19 nových hráčů, což opravdu dokazuje snahu o naprostý restart klubu a že ho berou vážně. 14 hráčů podepsalo na stálo a ostatní formou hostování.

Ipswich měl ve snaze všechny změny vstřebat docela honičku, protože cílem toho všeho měl být okamžitý návrat do Championship a pracovali i a přísnými finančními pravidly. Neúspěch proto nepřipadal vůbec v úvahu, a protože v League One pokládali tým levelu Championship, ve třetí nejvyšší divizi anglického fotbalu byli suverénně nejdražším týmem. Paul Cook proto po ne až tak uspokojivých výsledcích u kormidla Tractor Boys zůstal jen do zimní přestávky. Pro plán návratu do Championship byl v zimě vedením pověřen Kieran McKenna.

Kieran McKenna kariéru hráče nikdy neměl a dříve než vůbec stihl dostat šanci v Tottenhamu se zranil. Rozhodl se doplnit si patřičná sportovní vzdělání a dal se na trénování, kterým si vybudoval reputaci nejdřív skrze mládežnické týmy Tottenhamu nebo Manchesteru United. To mu přineslo i příležitost se stát asistentem u seniorského týmu obou celků a učit se (jak to nedělat) od Solskjaera nebo i Mourinha.

Přebíral Ipswich jako svou první větší challange, momentálně je napříč divizemi v Anglii nejmladším trenérem a od doby co tým převzal, až dodnes nikdo nezískal větší počet bodů do tabulky než on, opět v měřítku všech anglických soutěží. Zkrátka se z McKenny stává svižným tempem horké zboží a způsob a jakým si s kompletně novým týmem počíná je obdivuhodný.

Mladý trenér svou první kompletní sezónu v League One s přehledem dotáhl k postupu zpět do Championship. Splnil hlavní plán a majitelé ai museli lehce oddechnout. Skládali silný tým přesně s cílem utvořit konkurenceschopnou soupisku do Championship a mezi ostatními týmy v League One měli s přehledem nejdražší kádr. Postup zpátky proto působí trochu jako očekávaný, ikdyž dali šach mat soupeřům soupeřům až v závěru sezóny, ztrátou pouhých dvou bodů z posledních patnácti zápasů.

Důvod, proč o Ipswichi dnes píšu je ten, že se stejným kádrem mají letos dost reálnou šanci se stát po více než deseti letech dalších týmem v historii, kterému se podařil back-to-back promotion z League One do Premier League. Naposledy se to povedlo v sezóně 2001/2002 Southamptonu.

Dělí se s Leicesterem o první příčku v tabulce, na třetí Leeds a čtvrtý Southampton mají náskok osm a sedm bodů a platí za velké překvapení. Překvapení, které se pokusí tři loňské provoligové odpadlíky odsoudit k bojům o postup v play-off. Je sice brzy na závěry, ale minimálně rozběhnuté to mají dost na pohodu a porazit je letos dokázal zatím jen Leeds.

McKenna prakticky nic moc z postupové sezóny neměnil a zůstal věrný hře, která je do Championship dostala a je to logické. Ten tým pro ni postavili a vypadá to, že nemají problém prosadit si stejnou hru i tam. Z loňských statistik Ipswitche v porovnání s těmi letošními si kromě horšího držení míče ( z 60% na 48% ) všechny ostatní čísla zachovali. Zůstali tak pořád stejně efektivní a McKenna opravdu našel recept, ze kterého ždímá co to jen dá, protože jsou letos v Anglii pouze dva týmy, které použily méně hráčů než právě Ipswich.

V loňské sezóně byli týmem s nejvíce nastřílenými brankami, zároveň jich nejméně dostali (101:30 cca). Conor Chaplin nasypal 26 gólů a celá jeho útočná parta Hirst, Broadhead, Morsy, Luongo a Burns jsou ždímání nepřetržitě, funguje to. Po vzoru loňské sezóny napadají, brání vysoko a pořád jsou v tom stejně úspěšní, pořád soupeřům nenabízí moc šancí a dost si jich po zisku míče vytváří. Conor Chaplin potřeboval na 26 gólů necelých 200 pokusů. V létě si proto jen pojistili za ním hrajícího Hirsta, přivedli z Chelsea na hostování Hutchinsona a do středu pole Jacka Taylora. Všechny za docela zanedbatelné sumy.

Najde se na soupisce Ipswiche i česká stopa. Zranila se původní jednička Walton a do hry vstoupil Václav Hladký, který své štěstí v neštěstí uchopil fantasticky a svými výkony si o místo jedničky řekl přesně tak, jak to od hráče v jeho pozici trenér očekává. Už víme, že McKenna to co funguje nemění a další česká stopa v anglické lize tímto nemusí vůbec končit a v případě, že se jim opravdu podaří do Premier League prokousat, nejlépe s velkým přispěním Hladkého, tak kdo ví?

Ipswich má už nastříleno 36 gólů a za tak sebou v nechávají druhý Leicester o 7 gólů. Letos má Hladký už šest vychytaných nul a pokud se nestane nic zásadního a konzistentní výkony z loňska budou letos pokračovat i nadále, možná do Premier League Anglie příští rok po více než dvaceti letech zavítá starý známý Ipswich. Trenéra Kierana McKennu si na Portman Road pojistili až do roku 2027 a s finančním zázemím klubu v zádech by se mu mělo pracovat jedna báseň a rozhodně ukázal, že na fotbal hlavu má a jde jen o to, jestli ho restartovaný tým podrží i na hřišti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top