Milionářský souboj o čelo ligy: Juve hraje s Interem

FOTBAL

1. ITALSKÁ LIGA

Jubilejní 185. prvoligové derby o Itálii mezi Juventusem a Interem má ten nejlepší možný podtext: Jde v něm o první místo v tabulce, neboť oba nesmiřitelní rivalové vládnou lize, do které přitom každý z celků vstupoval se zcela jinými ambicemi. A pokud bychom měli věřit kouči domácích, platí to dodnes.

Fotbal - Juventus

V televizní reklamě na toto utkání se dozvíte, že se oba týmy střetnou již po 250. Do tohoto počtu se nicméně, podle jisté veřejné encyklopedie, ale počítají všechna setkání týmů, nikoliv jen ta od vzniku nejvyšší italské soutěže. Ať už se ale podíváte na jakékoliv číslo, zjistíte, že častěji se žádné dva týmy v Itálii neutkaly. Není divu, že rivalita je velká.

Statistika č. 1: Juventus dal nejméně branek z celé první sedmičky (19). Přesto je s přehledem druhý.

Je to vůbec poprvé v této bohaté historii, kdy se vzájemné střetnutí odehraje před 14. kolem a oba týmy mají minimálně 29 bodů. O důležitosti tohoto zápasu, který může ovlivnit směrování celé sezony, tedy není sporu. Přesto, jednoho člověka, který vám bude tvrdit opak, najdete. Je jím samozřejmě trenér Juventusu Massimiliano Allegri, který si připravuje půdu pro tento duel již několik týdnů. Během nich soustavně opakuje, že jeho tým má za cíl umístit se v první čtyřce. Nic víc, byť případnému velkému úspěchu se samozřejmě nebrání.

Statistika č. 2: Inter se s šesti inkasovanými góly pyšní nejlepší obranou ligy. Juventus je hned v závěsu.

To jeho protivník, Inter, je podle Allegriho názoru budován již několik let s cílem vyhrávat tituly. Tato prohlášení pochopitelně iritují vedení milánského celku, které už na Allegriho několikrát reagovalo. A v podobném duchu: Favoritem na zisk ligového titulu je podle nich Juventus, vždyť se v této sezoně vůbec nemusí rozptylovat evropskými poháry. A nemít tak nabitý program je přece jasná výhoda, v Barceloně by mohli po poslední přestávce vyprávět, že ano?

Statistika č. 3: Juventus vyhrál pět ligových zápasů v řadě. Šestkrát po sobě uspěl v Serii A naposledy na konci minulého roku.

Jedním z těch, kteří se budou snažit obranu domácích prolomit je Marcus Thuram. Letní posila Interu, která skvěle nahradila Romela Lukaka, má v tomto ohledu zajímavou minulost. Vzhledem k působení jeho otce Liliana Thurama v barvách Juventusu, se Marcus logicky vrací na místo, kde vyrostl a kde si udělal první kamarády. S těmi se prý stýká dodnes. Jeho jediným přáním je ale jednoznačně porazit místní Juventus.

Statistika č. 4: Inter jako jediný ještě neinkasoval v posledních 15 minutách hry. Sám naopak v tomto úseku skóroval osmkrát.

Hlavní hrozbou hostí bude ale pochopitelně jeho útočný parťák, Lautaro Martínez. Ten má na svém kontě již jen těžko uvěřitelných 12 vstřelených branek. A má našlápnuto k rekordu. Ale poslední derby přesto rozhodl někdo jiný. Byl to obránce Federico Dimarco, který zajistil Interu postup do finále italského poháru. A mimochodem, byl to právě on, kdo před reprezentační pauzou vstřelil vítěznou trefu do sítě Frosinone. Ta navíc stála za to, z takové dálky se góly často nevidí.

Statistika č. 5: Mezi střelce Juventusu se v tomto ročníku zapsalo už pět obránců, což je nejvíce ze všech v lize. Na druhou stranu to vypovídá i jisté krizi ofenzivy.

Zadáci vládnou v poslední době i v Juventusu, ale ne(jen) tak, jak očekává mistr nudy trenér Allegri. Mezi dosavadních pět úspěšných střelců v tomto ligovém ročníku z černobílého dresu patří Andrea Cambiaso, Bremer, Danilo, Rugani a autor slavného vlastence na půdě Sassuola Gatti. Jeho místo v tomto seznamu je ale oprávněné, protože se sám trefil i do správné branky v derby s Turínem. O poslední výhru Juventusu nad Cagliari před reprezentační přestávkou se pak postarali obránci zcela výhradně: Bremer a Rugani. Zábavu nezkazili ani hosté, neboť za Sardy snižoval Alberto Dossena.

Statistika č. 6: Inter je jedním ze dvou týmů (s Turínem), který ještě neinkasoval v úvodních 15 minutách hry. Začátek a konec duelu tedy pro Juventus nebude vůbec snadný.

Ten přerušil šest zápasů se táhnoucí sérii Juventusu bez inkasované branky, když se trefil po rohovém kopu. Překonat obranu domácích ze hry tedy není vůbec snadné. A jestli si někdo myslí, že Allegri otevře hru v tomto veledůležitém klání, pak se mýlí. Taková bezbranková remíza nemusí vůbec nikomu vadit. Už slyším ta pozápasová vyjádření: Jsme spokojeni, hráli jsme dobře, Inter je favorit na titul.

Statistika č. 7: Inter nedal ve vzájemných ligových zápasech minulého ročníku ani jeden gól.

Pravdou je, že Juventus oba loňské vzájemné ligové duely vyhrál s čistým kontem a na tohoto soupeře celkem umí. Dokazuje to i 88 ligových vítězství ve vzájemných kláních – nikdo jiný samozřejmě častěji Inter neporazil. Domácí trenér teď bude sázet na své osvědčené opory: V obraně na Bremera, v záloze na Rabiota a v útoku na Federica Chiesu. Jestli vedle něj nastoupí – snad už opravdu – uzdravený Dušan Vlahovič, autor letošních čtyř tref, nebo snaživý, ale nepřesný Moise Kean, zatím jisté není.

Statistika č. 8: Hosté jsou nejlepším venkovním týmem v lize, když v pěti duelech na půdě soupeřů inkasovali jen v Bergamu.

Na jednu stranu je pravdou, že Juventus nemá poháry, ale reprezentanty ve svém kádru stále má: Teď se mu jich z cest po celém světě vrátilo hned 12! Nejvytíženějším byl – bohužel – francouzský středopolař Adrien Rabiot, který odehrál 157 minut, byť o důležitosti francouzských utkání by se dalo dlouze hovořit. Ani na minutu naopak nenastoupil stoper Bremer. Je nutné hráče takového kalibru tahat přes půl světa? Nemohl to na lavičce jistit nějaký mladík z domácí soutěže?

Statistika č. 9: Inter se v tomto ročníku Serie A jako jediný prosadil ve všech dosavadních 12 zápasech jako první! Hned v pěti případech se mu to povedlo před 30. minutou hry.

Hráli ovšem i další: Federico Chiesa nebo třeba Filip Kostić za Srbsko. Ten se mimochodem podepsal pod všechny tři ligové zásahy v minulých dvou vzájemných zápasech. A v tomto ročníku má už tři asistence. K tomu přičtěme, že žádný jiný záložník v Serii A od začátku kalendářního roku nenasbíral více gólových přihrávek. Kromě výše jmenovaných opor tedy může být rozhodujícím mužem klidně právě Kostić.

Statistika č. 10: Oba týmy udržely čisté konto shodně v osmi ligových zápasech. Inkasovaly tedy jen ve čtyřech případech. Máme šanci vidět gól?

O tom, jestli je to vyloženě titulový duel, ale pochybuje třeba trenér národního týmu Luciano Spalletti. Ten nezapomíná na fakt, že je skutečně ještě hodně brzy a jeho bývalá Neapol či AC Milán jsou rovněž na dobré cestě. Jisté je, že proti sobě stojí dva týmy, které utrácejí nejvíce za platy svých hráčů: Juventus 120 milionů eur za sezonu, Inter 116. Domácí teď čtyřmilionový rozdíl smažou očekáváným příjmem z prodeje vstupenek na tento duel. Zde ovšem trochu nesedí tvrzení Maxe Allegriho o tom, který z týmů že to byl budován s cílem vyhrát ligu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top