Hammers: Zase ta repre pauza! Kladiváři znovu bez útočníka

FOTBAL

1. ANGLICKÁ LIGA

Do východního Londýna se po tamní „oblíbené“ reprezentační přestávce vrací hráči z různých koutů světa, a bohužel pro kladiváře jsou dva z nich minimálně pro nadcházející zápas mimo hru a David Moyes nás pravděpodobně bude chtít potrestat dalším nasazením Danny Ingse.

Danny Ings - West Ham - fotbal

Naposledy jsem věnoval blog Moyesovo nejisté a budoucnosti. Dnes to budou novinky, v jejichž světle se Hammers sjíždí po dalším reprezentačním srazu. Až na výjimky se to týká znovu velké části týmu a tak jako na tom byli letos se zraněními Hammers zcela výjimečně nejlépe v lize, už to opět neplatí a Davidu Moyesovi bude muset do jeho úzkého okruhu vyvolených, minimálně v příštím zápase naskočit někdo z lavičky. Pochurná historie tak bohužel ukazuje na Dannyho Ingse, kterého skrze Antoniovo zranění z minulé zimy, v záchvatu podepsali. Moyesovi se totiž ze srazu vrátili zranění Michail Antonio i Jarod Bowen.

V případě Antonia, by to s jeho prominutím byla z poloviny i dobrá zpráva skrze to, že by jej konečně s jeho formou přestal stavět, jenomže to zrovna Moyesovi nedávno docvaklo, do posledních čtyř zápasů nastoupil jednou a byl zrovna u jediné prohry v Brentfordu. Trenérovi to svým zraněním jen ulehčil, a to ikdyž se nejedná o původně několikaměsíční výpadek konce sezóny. Měl by být mimo jen několik týdnů, ale i tak je West Ham na Jamajský národní výběr slušně nabroušený, protože ho nechali po zranění dalších deset minut na hřišti.

Míchat sestavou proto Moyese nutí až Bowenovo zranění kolena, které si přivodil na srazu při tréninku, ikdyž by podle informací nemělo být nijak vážné. V posledních zápasech ho Moyes používá jako hrotového útočníka místo Antonia a nemá s tím žádný problém. Velkou přednost Antonia, podržet si s hráčem na zádech míč, má Bowen naprosto stejnou a ze stále zlepšujícího se Kuduse na právé straně tak těží daleko víc s tim, že i v napadání je doter daleko dotěrnější. Ikdyž Hammers v zápasech pořád i z pozice favorita občas přepínají k bránění hluboko na své polovině, s Bowenem na hrotu zatím v držení míče své soupeře přehrát uměli.

To, že v zimním okně Hammers konečně musí přivést útočníka říkám už asi dva roky, ale opravdu už bije na poplach. Antonio byl silně spojovaný s nabídkami z Arábie a mimo něj v týmu dřímá jen z šoku podepsaný Danny Ings a pod Moyesem svůj potenciál pohřbívající mladík, Divine Mubama. Kladivářům zkrátka chybí ryzí, plnohodnotný striker, a ikdyž varianta s Bowenem nebo Kudusem na hrotu ukázala, že může fungovat, pochybuji nad tím, že to není jen dočasné řešení, či varianta, a že striker opravdu v zimě konečně přijde.

Blíží se nám utkání v Burnley a je jasné, že na hřiště se v určitý moment Divine Mubama může dostat. Jenomže jak známe Moyese, jeho „úžasný“ ohřívač lavičky za 100 tisíc liber týdně naběhne znovu na hřiště. V takovém případě vidím pro Mubamu šanci na porci minut o něco větší. Jako další slibný prospekt s West Hamem odmítl prodloužit smlouvu a nanjednu stranu to chápu. Zajímavé však je, že se s ním ohledně toho chtěl majitel David Sulliven osobně setkat, bez agenta a pokud by opravdu existuje nějaký tlak ze strany klubu na to, aby Mubama s kladiváři podepsal novou smlouvu, vetší příležitost než v Burnley, dostat se na hřiště mít nebude. Podle mě budeme mít o jeho budoucnosti v klubu po zápase jasno.

Na jednu stranu klub i chápu, protože spousta mladíků v jeho letech často na takový level fotbalu nemá a uspěchají to, chtějí hrát, jasně. I tak ale musí z klubu tu šanci se na hřiště dostat, cítit. a West Ham je pod Moyesem konkrétně v tomto zkrátka špatná adresa. Mubama u týmu už nějaký čas je, už je i odzkoušený a v přípravě vypadal dobře. Vidím to u něj a zápasu v Burnley jako teď nebo nikdy. Moyesi, seber koule a pošli ho na hřiště!

V opačném případě tu pořád visí varianta s Kudusem na hrotu, kde ve své kariéře už mockrát operoval, vypadal stejně dobře a neměl by v té roli pravděpodobně žádný problém. Bylo by to však mrhání jeho přednostmi, což je tah do útoku s míčem na noze. To dokáže ghanský talent velmi spolehlivě na velmi malém prostoru a podobně vypilovanou má tuto schopnost na jeho úrovni v lize jen hrstka hráčů. Na konci sezóny ho tipuji jako #1 ve statistice uražené vzdálenosti s míčem na noze.

A s tímto dost dobře zapadá na pravou Coufalovu stranu, kde s ním zatím podle všeho počítá i Moyes a podhrot nechává Paquetovi, popřípadě nově i Součkovi. Dříve na stejném křídle operoval právě Bowen, kde si Coufal v kombinaci na malém prostoru nikdy neliboval a často z ní jen vytloukal out. Kudusova přednost míč jednoduše vzít a dovézt ho k šestnáctce ten deficit v kombinaci trošku gumuje. Na druhé straně například vidíme přesný opak a Paqueta s Emersonem v přechodu do útoku problém žadný nemají a často při něm tato dvojka diváky po brazilsku i patřičně pobaví.

Suma sumárum, West Ham nastoupí po reprezentační pauze v útoku buďto s Ingsem, což otevírá šanci na minuty pro Mubamu. V opačném případě to Moyes zalepí na hrotu Kudusem nebo třetí, extrémní a málo pravděpodobnou variantou, že na hřiště přijde Cornet a s Ingsem utvoří útočnou dvojici. Corneta bych tam viděl hrát opravdu rád, protože Benrahma na levé straně dlouhodobě nepřesvědčuje, Cornet z nějakého neznámého důvodu rezaví na lavici a levou stranu dostal v jeho nepřítomnosti na starost právě Lucas Paqueta, což proti Nottinghamu možnilo vecpat Součka pod Bowena. Fungovalo to docela v rámci možností dobře a podobnou snahu můžeme čekat i v Burnley.

Střed pole zhruba s měsíční absencí Antonia, zůstane neměnný a odpadá tak situace, že by Tomáš Souček kvůli přetlaku ve středu pole ala Bowen/Paqueta/Alvarez/JWP/Kudus, vypadával z ligové sestavy. S posunutím Bowena do útoku to věc trošku mění a Souček se možná vrací do své oblíbené role, kde jsou jeho výkony opravdu diametrálně odlišné od těch, kde ho Moyes použil jako čistokrevný DM. Není pravda, že Souček neumí přihrát a pokud opravdu hraje na útočné polovině, chyby nekupí a viděl jsem ho mockrát přenést hru na centimetry přesně. Je to podle mě i dost v hlavě. Ve stejné roli v první sezóně to uměl a umí to i teď a pokud z něj chce Moyes dostat góly, musí ho do té role i stavět. V opačném případě jej kvůli vyhrávání hlaviček na vlastní polovině nemá smysl mít na hřišti.

O jeho pozici sem měl docela strach, protože bez jeho přítomnosti na hřišti hážeme klacky pod nohy Jamesi Ward-Prowsovi. Zahrává nejlepší standartky na světě a Součka při nich viditelně i hledá. Našel ho letos nejen v posledním vítězném utkání s Nottinghamem Forest, kde si z rohů připsal gólové asistence dvě. Kromě skvělých passů se však zdá všude jinde v porovnání s nejlepšími midfieldery v lize, jako docela průměrný hráč, takže je na místě jeho bezkonkurenční talent na standartky využít na maximum a to zahrnuje mít na hřišti i nejlepšího hlavičkáře v týmu. Koneckonců nedávno podepsal smlouvu na další čtyři roky, v Londýně si očividně jeho služeb stále cení a počítají s ním i pro budoucího manažera. V nynějším kádru se z něj po neodkladně blížících se odchodech hráčů jako Ogbonna, Fabianski, Antonio a Cresswell, stane Souček jedním z nejdéle sloužících kladivářů v týmu.

Na zápas v Burnley jsem proto dost zvědavý a sázka na Součkův gól znovu nemusí být vůbec mimo a kurzy na něj bývají podle mě slušné tím tuplem, pokud bude znovu hrát pod hrotem s tím, že je navíc silný ze standartek, navíc s Prowsem v týmu. Bohužel ke změnám Moyese nutí až totální ztráta formy Antonia, kterou završil v Brentfordu, když sebral jistý gól z kopačky Benrahmy a vysloužil si tak definitivně místo na lavici.

V letošní sezóně pro kladiváře paradoxně není problém dávání gólů, ale jejich inkasování a po prohraném zápase v Brentfordu se Moyes po zápase na účet výkonů v obraně i nezvykle kriticky vyslovil. Speciálně Aguerd v poslední době dělá velké kiksy a rozhodně by se Hammers hodila i posila do defenzivy, protože máme jen tři čistokrevné stopery s tím, že Zouma je strašně porcelánový a každou sezónu něco promarodí. Kromě Bowena však u Hammers z předpokládané základní sestavy nebude chybět nikdo a i přes absenci dvou prvních možností do útoku, mají dost možností se s tím vypořádat.

V Evropské lize kladiváři neprodloužili nejdéle trvající pohárovou sérii bez porážky a padli s dost pozměněnou sestavou na půdě Olympiakosu, který nám byl víc než vyrovnaným soupeřem, a to dokázal i při odvetě v Londýně, kde nás v naší nejsilnější sestavě dokázal většinu zápasu držet na bezgólovém stavu, a ikdyž nějaké útočné snažení v jejich případě skoro neexistovalo, malém se jim odvézt remízu podařilo. První postupové příčka tak zůstává stále otevřená a Hammers si to o ní rozdají doma v přímém souboji s Freiburgem a jsem dost zvědavý na sestavy. Bude to pro kladiváře čtvrtý zápas během deseti dnů s tím, že za další tři je pak čeká další ligový zápas. Riskovat dvojzápas navíc s odpadlíkem z Ligy Mistrů, by nebylo rozhodně moudré a dá se očekávat plná sestava i proti Němcům.

Kalendář je před koncem roku klasicky dost nabitý a nějaká další zranění, by se Hammers nemusela dvakrát vyplatit, ikdyž to Antoniovo tak trošku škodolibě a v zájmu vyššího dobra vítám, protože bez něj Hammers vypadají daleko lépe.

Na závěr ještě dodatek, že brzy pravděpodobně London Stadium po dlouhých letech získá konečně sponzora. Ještě to není oficiální, ale nejblíže dohodě mají s Allianz. Takže se s novým názvem stánku dost možná zařadí k Bayernu, Juventusu nebo PSG. Detaily dealu přesně ještě neznáme a v případě kladiv je to i trochu komplikovanější, nicméně se má obecně za to, že to bude pro West Ham dohoda opět výhodná, stejně jako je výhodná ta o nájmu stadionu až doposud. Více o tom zřejmě až příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top