Kolik toho fanoušek Evertonu ještě snese

FOTBAL

1. ANGLICKÁ LIGA

Nejnovější zprávy potvrzují, že Toffies čelí okamžitému odebrání deseti bodů za porušení finančního fairplay a vrací se rovnou do sestupového pásma. Po překonání nervózního úvodu sezóny je to opět vrací na začátek.

Calvert-Lewin - Everton

Nic horšího se Evertonu v době, kdy se pod novým trenérem pomalu nachází, nemohlo stát. Před sezónou jsem o karamelkách psal blog a narážel na to, že fanoušci už mají Moshiriho plné zuby a vůbec se jim nedivím. Fotbal teď proto nechme stranou, zrovna teď je jejich nejmenším problémem, ikdyž se na odepis dvanácti bodů nedívá vůbec hezky. Poslal je totiž rovnou zpátky do sestupového pásma. Štěstí mají alespoň v tom, že je vede Sean Dyche, který v bojích o přežití v PL žil většinu své trenérské kariéry.

Velký morální problém Evertonu jsou však majitelé. Respektive majitel Farhad Moshiri, za kterým stojí daleko větší ryba. Naposledy mi tady zvolenova napsala, že Moshiri je pouhá loutka a po pár minutách hledání ihned vím, že měla naprostou pravdu. Všude se prezentuje, že Everton překročil finanční pravidla a proto dostal i trest, jenomže v porovnání s některými jinými týmy, které nejsou v obcházení pravidel zrovna svaté, ne-li horší, se zdá být trest pro Everton opravdu přísný a evokuje to ve mě pocit, že výška trestu má co dělat i se „skutečným“ vlastníkem.

Za Moshirim stojí Alisher Usmanov, což je Ruská postavička se silnými vazbami na Vladimira Putina, momentálně vedený na sankčním seznamu a z různych dokumentů vyplývá, že do Moshiriho napumpoval více než 400 milionů, ať už formou půjček na financování stadionu nebo i prodejem podílu společnosti za 270 milionů liber, v níž je Usmanov většinovým vlastníkem. Háček je v tom, že za ten podíl nic nezaplatil, byl to tudíž dar už jen to dává tušit, že Moshiri je momentálně opravdu jen bezmocná loutka, snažící se Everton konečně prodat. A to se mu teď s odečtem bodů lehce komplikuje, minimálně co do prodejní sumy.

Už nějakou dobu se mluví o tom, že by měla v Evertonu převzít skoro celý podíl skupina 777 Partners, ale nijak extra moc informací k tomu nevychází. Má se však obecně stále za to, že deal proběhne a to i v případě odebrání bodů, které jim potenciálně hrozilo už nějakou dobu. Pro potenciální nové majitele tak nemusí být trest pro Everton extra špatná zpráva, protože to dost možná ovlivní i jeho cenu a nemyslím si, že by se měl Everton po sezóně odebrat o patro do Championship, protože konkurence na dně tabulky letos opravdu není velká a z jejich posledních vystoupení v lize se dá vyčíst, že by letos po vlažném startu s klidem hráli střed tabulky.

V případě Moshiriho, potažmo Usmanova bylo mnoho otázek už jen třeba v případě financování samotných půjček od něj. Rus sice sdělil, že své závazky mu Moshiri určitě splatí s prodejem klubu, jenomže jak to chce asi legálně udělat, když je Usmanov pod sankcemi a nikdo se subjekty jím vlastněnými obchodovat nesmí. Everton už čelil více pochybnostem. Pravidla umožňují si náklady na stadion, ženský tým nebo i akademii odečíst z povolené roční ztráty 105m mil. liber a bylo pak právě otázkou, jestli ty peníze šly vážně do fondu na budování stadionu nebo ne, nicméně i tak je dostali na překročení limitu ze sezóny 21/22.

Všechno to začalo už roky předtím po zběsilých nákupech hráčů a nástupu covidu. To byl první moment, kdy se klub začal dostávat do potíží, protože jim vypadl příjem nejen z vysílacích práv, které samotné je stály 30 mil. liber, ale i vstupenek a dalších s uzavřeným stadionem spojených věcí. Když bylo naopak potřeba hráče prodávat, nebylo komu, protože byl za covidu trh s hráči omráčený.

Ztráty během tří let jen díky covidu byly Evertonu vyčísleny na zhruba 90 mil. liber a jedním z argumentů byla právě nemožnost operovat na trhu s hráči, či jejich investice do stadionu. Rovněž se snažili argumentovat i nemožností prodat Usmanově společnosti práva na pojmenování stadionu, opět kvůli sankcím. V horizontu tří let byl Everton ve ztrátě 371 mil. liber s tím, že tou 125 mil. v sezóně 21/22 si od Premier League vysloužili ten desetibodový flastr. Už pár sezón si tento už ne potenciální, ale zcela reálný scénář hřejí na prsou a několik sezón proti nim skrze to zbrojí i některé další týmy. Leicester, Leeds nebo i Southampton podávaly proti porušování FFP ze strany Evertonu podněty i žaloby, protože s ním vedly neúspěšné boje o záchranu.

Tak se znovu ptám, kolik toho ještě fanoušek Evertonu snese?

Já samozřejmě rozumím tomu, že z morální stránky je vyloučeno, aby takové postavičky měly s fotbalovým prostředí vůbec co dočinění a jsem jednoznačně pro hon na takové lidi, za kterými stojí na Rusko napojení miliardáři, které ve výsledku fotbal absolutně nezajímá a jde jim jen o moc a prestiž. Dnes už se totiž v žertu říká, že chcete-li mezi bohatými něco znamenat, musíte vlastnit fotbalový tým. Jenomže to stejně nakonec odnese nejvíc jen ten fanoušek a nikdo jiný a abych se Evertonu trošku zastal, tak mi opravdu 10 bodů přijde jako naprostý výstřel do tmy.

Kde se proboha dobrali k tomu, že si zaslouží ten nejvyšší možný trest vážně nepochopím, když vemu v úvahu, že po celou dobu s vyšetřujícími orgány otevřeně spolupracují a prokazatelně své ztráty i snižují. Čekalo se, že k tomu možná i přihlédnou, jenomže to dalo celkům, nad kterými se vznáší podobná hrozba jen další návod k tomu, co nedělat.

Přijde mi to i přes „správnost“ toho rozhodnutí dost pokrytecké jednání a vyloženě trest za to, že Everton je napumpovaný ruskými penězi a z pohledu budoucnosti Premier League to jen zkracuje čekání na apokalypsu. Ani trochu se mi nelíbí pokračující trend, že ruské peníze nevoní, ale ty ropné s vůní porušování práv a svobod už jsou naprosto v pořádku. Není totiž možné, že vyšetřování Manchesteru City, který je obviňován z více než stovky porušení v různých případech je roky bez výsledku a k Evertonu si pánové sednou a za pět dní mají jasno?

Opravdu akorát jen dávají další návod pro ostatní, že se vyplatí jen zatloukat, zatloukat, zatloukat a koneckonců to taky Manchester City příkladně praktikuje. V pohotovosti mají armádu právníků, ve vyšetřování nespolupracují a výsledek v nedohlednu. S tím jak k tomu pánové z kolébky fotbalu přistupují, uz bych se nedivil, kdyby z toho vyvázli s nejákou směšnou pokutou. A podobný připad jako Everton je i Chelsea, která čelí porušení FPP ještě z dob Abramovice.

Zašlápli sice jednoho chlápka, kterého dotuje druhý chlápek co si týká s Putinem, ale z druhé strany jim před nosem vykupuje Premier League v podstatě samotný stát Arábie. Kupují si „nejlepší“ hráče, pískat jim tam jezdí angličtí rozhodčí, kteří pak následně dělají neskutečné chyby, ze kterých pak jimi vlastněné týmy profitují. Prakticky tu ligu tímto tempem celou za pár vykoupí. Nějaká lidská práva pak pro PL zřejmě takovou váhu nemají do té doby, než na někoho asi začnou házet rakety. Za deset let už tomu bude chybět místo trávníku vysylat písek. Klečet, nosit černobílé pásky a kdejaká prachsprostá, alibistická a falešná gesta, kterými si jen odškrtnou v PR seznamu jedno políčku, ty dělat umí. Ale ta opravdová gesta dělat zkrátka nebudou.

Roky se čeká na to, až se začne něco dělat se způsoby, kterými šejkové kluby jako Manchester City bezedně pumpují penězi a mezitím se dočkáme jen toho, že nechutně zakleknou ten, který s tím opravdu něco dělal a vynechme teď z toho historii vlastníků. Tleskám ti EPL.. Vybrala sis toho nejmenšího raubíře a za skrytými úsměvy těch velkých mu demonstrativně dala pár facek. Děkujeme ti.. Vážně nás netrápí úroveň sudích, bezedné pumpování peněz šejků.. Vše co jsme si přáli vidět je dříve zdecimovaný Everton, kterému strčí hlavu pod vodu jen co se znovu nadechnul. Hnus.

Everton se proti tomu rozhodnutí samozřejmě odvolal a dokážu pochopit, proč se cítí lehce podvedený a rovněž i chápu, proč pak hned začal ukazovat prstem na týmy kolem sebe, které rovněž nejsou svaté. Deset bodů je zkrátka přehnaných a Evertonu přeji, aby se Moshiriho co nejrychleji zbavil a klub tak odkoupil někdo, koho ten tým bude opravdu zajímat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top