Buckingham končí v Indii, vrací se do Oxfordu!

FOTBAL

1. INDICKÁ LIGA

Dvoutýdenní pauza v Indické Superlize pomalinku končí, nicméně v reprezentační přestávce proběhla jedna velká trenérská rošáda. Des Buckingham opustil Bombaj a oznámil návrat do rodného města, byť přestup z Indie do Anglie není úplně obvyklý. Jak se bude mladému kouči na ostrovech dařit a jak si naopak bez něj v poradí v Asii?

fotbal MS vlajky

Shutterstock

Des Buckingham. Jméno, které si dobře zapamatujte. Dávám tomu pět let, možná méně, pak jej uvidíme v pozici hlavního kouče jednoho z klubů Premier League. Osmatřicetiletý Angličan měl poměrně krátkou hráčskou kariéru, chytal ve svém rodném Oxfordu, avšak táhlo ho to k trénování, už v osmnácti letech přijal působení u mládeže a inicioval přesuny mezi juniorkou a A-týmem Oxfordu, a to dlouhých deset let.

Chtělo to změnu, proto se vydal do Austrálie, kde nejprve zaujal pozici asistenta u Wellingtonu, krátce nato byl přeřazen do role hlavního trenéra. V pouhých jednatřiceti letech se stal historicky nejmladším koučem celé A-League (nejvyšší australské fotbalové ligy). S mančaftem udělal solidní herní i výsledkový progres, ale vrátil se zpátky na ostrovy, kde přijal nabídku asistenta u juniorky Stoke.

Poté zamířil na dlouhou trenérskou štaci do Nového Zélandu. Tam se mu líbilo natolik, že během dvou let postupně měnil své role a vyzkoušel si práci jak u mládežnických, tak u seniorského výběru. V Oceánii si velmi rychle vydobyl jméno a o jeho oblíbenosti vypovídá fakt, že když oznámil svůj konec u „dvacítek“, hráči jako jeden muž sepsali dopis a snažili se o jeho setrvání. Z důvodu pandemie koronaviru to nebylo možné, přesto byl Buckingham jmenován trenérem roku Nového Zélandu.

Následovala ještě jedna sezóny v Austrálii, a pak už nabídka z Indie. Když v říjnu před dvěma lety podepsal dvouletou smlouvu s Bombají, měl vizi, ačkoliv úplně nevěděl, do čeho jde. Já mu upřímně vůbec nevěřil, historicky se daří především koučům, kteří už mají zkušenosti se Superligou. Ve své premiérové sezóně poznával tým, mužstvo mělo slabší i silnější momenty, sezónu nakonec zakončilo na pátém místě, těsně pod příčkami zaručující play-off.

V Džamšédpuru si vyhlédl Grega Stewarta a kolem dnes již třiatřicetiletého Skota postavil naprostý ofenzivní válec, na jehož konci bylo první místo základní části v sezóně 22/23 se skóre 54:21. Jen tak pro srovnání, třetí ATK vstřelilo o třicet branek méně! Bombaj ovšem v semifinále překvapivě padla proti Bengalúru a historicky druhý titul nepřidala. Nikomu to příliš nevadilo, mančaft působil na dvou frontách, kromě ISL hrál asijskou LM. Indický klub v konfrontaci se saudskoarabským, iráckým či emirátským fotbalem obsadil druhé, byť nepostupové místo ve skupině.

Vedení Bombaje si anglického kouče pojistilo už na začátku letošního roku, když Des Buckingham podepsal prodloužení smlouvy až do roku 2025.
„Je mi velkým potěšením pokračovat ve svém působení zde ve fotbalovém klubu Mumbai City. Když jsem přišel, byla to pro mě nová výzva, ale od prvního dne mi klub, zaměstnanci a hráči věřili a podporovali mě – nemohu jim dostatečně poděkovat. Za tu dobu, co jsem zde, jsem se naučil hodně o klubu, hráčích, městě Bombaj a kultuře. Byl to opravdu zážitek jako žádný jiný. Jsem šťastný, že mohu být v dohledné době součástí této skvělé rodiny a doufám, že dokážeme přinést úspěch tomuto skvělému klubu a tomuto nádhernému městu.“

Ze všech jeho vyjádření bylo zřejmé, že se mu v Indii líbí. Ostatně o exotickém asijském angažmá se v podobném duchu už v minulosti vyjadřovalo více hráčů a trenérů, i těch českých. Prodloužení smlouvy rozhodně nelitoval, když mu do základní skupiny LM pro tento rok nalosovali velkoklub z Rijádu – Al Hilal s Neymarem, Aleksandarem Mitrovičem, Rúbenem Nevesem, Sergejem Milinkovičem-Savičem či brankářem Bonem.

Klub opouští v reprezentační pauze. V době, kdy Bombaj dohraje základní skupinu LM, v níž po čtyřech zápasech nemá ani bod, ovšem na konfrontaci s těmi největšími velikány z Al-Hilalu jistojistě nezapomene. Indové se v nadcházejících dvou konfrontacích pokusí o čestný zásah, jelikož jako jediní doposud ani jednou neskórovali. Budou mít dostatek prostoru, jelikož ji vedení ISL přizpůsobilo harmonogram zápasů, když jejich nejbližší utkání posunulo až do druhého prosincového týdne. V lize zatím páté místo s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Gou.

Des Buckingham tak odchází jako hrdina. Z Indie odlétá jako nejdéle sloužící hlavní trenér klubu (72 zápasů) a zároveň nejmladší kouč, který kdy vyhrál základní část ISL, a zároveň překonal 17 historických rekordů soutěže. Odchází s historicky nejvyšším procentem výher v lize (57,8 %), nejvyšším průměrem bodů na ligový zápas (1,96) mezi trenéry s minimálně dvaceti odkoučovanými zápasy a jako trenér pod jehož vedení mužstvo nejrychleji vstřelilo 100 gólů. Islanders se pod jeho vedením stali prvním indickým klubem, který vyhrál zápas ve věhlasné asijské klubové fotbalové soutěži.

Nejen na sociálních sítích mu poděkoval Kandarp Chandra, generální ředitel klubu Mumbai City FC.
„Des přišel do klubu v období přechodu a udělal skvělou práci, a to nejen proto, že pomohl položit základy elitního fotbalového klubu, ale také dosáhl velkého úspěchu, jak na domácí půdě v indické Superlize, tak na kontinentu v asijské Ligy Mistrů (LM). Zatímco jsme smutní, když ho vidíme odcházet, Des má zájem rozjet nový projekt ve městě, odkud pochází. Jeho přínos pro město Bombaj nelze zpochybňovat a s přáním všeho nejlepšího do budoucna se s Desem loučíme a těšíme se na další kapitolu města Bombaj.“

Co bude dál s indickým týmem? Největším aspirantem na Buckinghamův post zůstává Shaun Ontong. Teprve šestatřicetiletý Australan by údajně už měl být v kontaktu s vedením bombajského klubu. V současnosti působí jako asistent v Jokohamě, avšak roli hlavního trenéra by se nebránil. Po tomto postu pokukoval už mezi lety 2018 – 2020, to se vystřídal na lavičkách Keraly a NorthEastu, pokaždé jako asistent.

A Des Buckingham? Ještě před dvěma měsíci to nevypadalo, že bude pozice v Oxfordu k mání. Tým už v březnu převzal Liam Manning a rozjel neskutečnou jízdu! Zatímco loni klub bojoval o záchranu v League One, za Manninga byl druhý, když Liama a jeho asistenty vykoupil Bristol City. Dočasně tým trénoval Craig Short, a i pod ním mužstvo šlapalo jako hodinky. Oxfordu v tuto chvíli patří druhá příčka, na vedoucí Portsmouth ztrácí pouhý bodík. A stahovat jej bude už právě s Desem Buckinghamem, jež si premiéru na lavičce odbyde v Cheltenhamu.

Jak tento příběh skončí? Podaří se Desu Buckinghamovi dovést klub do Championship? Dle reakcí na sociálních sítích bude mít jako rodák z Oxfordu obrovskou podporu fanoušků a rozhodně se dostane do většího povědomí majitelů klubů z Premier League.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top