Boj o ME: Urvou naši borci v Polsku dobrý výsledek

Postup na evropský šampionát? To je nadále cílem české fotbalové reprezentace. A velmi reálným, byť je to do značné míry způsobené tím, že Poláci zažívají ještě větší mizérii než český nároďák. Ten si může ve Varšavě dovolit i prohrát, když pak zvládne za tři body domácí bitvu s Moldavskem. Co podle vás konfrontace s partou okolo Roberta Lewandowského nabídne? Vsaďte si a sázejte live!

Fotbal - Česko - reprezentace

Když byla před startem kvalifikace ME 2024 Česká republika nalosována do skupiny s Polskem, Albánií, Moldavskem a Faerskými ostrovy, mluvilo se o velké klice a velmi přívětivé cestě na šampionát.

Realita ale tak růžová zdaleka není. Po úvodním domácím triumfu s Polskem 3:1 sice v kabině panovala velká euforie, kterou ovšem po pár dnech značně utlumila bezbranková plichta v Moldavsku. Následovala povinná výhra nad Faerskými ostrovy (3:0). Poté však přišel dvojzápas s Albánií, který byl pro Tomáše Součka a jeho parťáky studenou sprchou. Doma výsledek 1:1, venku pak totální kolaps a výprask 0:3.

Trápení i s trpaslíkem

Náladu měl vylepšit domácí střet s Faerskými ostrovy, ale po vydřené výhře 1:0, kterou zajistil až proměněnou penaltou ze 76. minuty záložník anglického West Hamu a kapitán týmu Souček, rychlé špunty Štruncovými sady nelétaly. A to nejen kvůli výsledku, ale, a co je mnohem více alarmující, i kvůli předvedenému výkonu.

Není se proto co divit, že se na Strahově řešila pozice trenéra. Kouč Jaroslav Šilhavý, jenž na předchozím ME dokráčel s týmem do čtvrtfinále, nakonec od výkonného výboru FAČR dostal důvěru i do závěrečných dvou zápasů kvalifikace, ale s pozměněnou smlouvou.

Tu měl původně jedenašedesátiletý Šilhavý s celým realizačním týmem do konce kvalifikace s tím, že se v případě postupu automaticky prodlouží i na samotný turnaj. To však nově neplatí. Aktuálně je stávající kontrakt platný do 30. listopadu s oboustrannou opcí. V případě nezájmu jedné strany tak k prodloužení nedojde. A to je scénář, po kterém volá řada expertů i fanoušků.

Dobrá vzájemná bilance

Do bitvy s Polskem jde trenér podle svých slov plný energie a s jediným cílem: postoupit! Dobrý výsledek by si rád odvezl už z Polska (23. místo v žebříčku FIFA), na které se jeho svěřencům (38. místo) poměrně daří. Z předcházejících pěti vzájemných konfrontací se hned čtyřikrát radovali muži se lvem na prsou (4–0–1), přičemž v soutěžních kláních měli navrch pokaždé!

Ve třech případech se přitom prosadil jen jeden tým. Minimálně jeden celek navíc vyšel naprázdno ve čtyřech z dosavadních šesti kvalifikačních duelů české reprezentace a ve třech z předcházejících čtyř střetů Polska. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top