Anglická Premier League: Preview – 26. kolo

FOTBAL

1. ANGLICKÁ LIGA

Aktuální kolo odstartovalo již ve středu, kdy se na Anfieldu představil Luton, který přes dobrý vstup do zápasu nakonec odjel z Liverpoolu s prázdnou. Svěřenci Jürgena Kloppa nakonec zvítězili přesvědčivým výsledkem 4:1. Kromě toho, že hráči Liverpoolu a Lutonu předehrávali utkání 26. kola už v týdnu kvůli víkendovému finále EFL Cupu, tak ze stejného důvodu neuvidíme ani ligový souboj mezi Chelsea a Tottenhamem, který je odložen a náhradní termín zatím nebyl stanoven. Ve finále ligového poháru, které se mimochodem bude hrát v neděli 25. 2. 2024 od 16:00 ve Wembley, se utkají právě týmy Liverpoolu a Chelsea. Finále EFL Cupu bude věnován samostatný blog, na který se můžete těšit hned na začátku víkendu. Teď už ale zpět k Premier League. Šlágrem netypicky rozplánovaného kola bude utkání na Emirates Stadium, kde domácí Arsenal přivítá Newcastle. K vidění však budou i další zajímavé duely, například důležitý souboj ze spodních pater tabulky mezi Crystal Palace a Burnley.

Fotbal - Arsenal - Havertz

Na začátku dalšího Premier League Anglie blogu nás čeká tradiční rekapitulace minulého kola, na kterou jako vždy naváže hlavní část, kterou je preview utkání 26. kola. Teď už se pojďme společně podívat na rekapitulaci toho nejzásadnějšího, co nám v Premier League přinesl minulý týden.

Rekapitulace 25. kola

Ve šlágru kola mezi Manchesterem City a Chelsea se zrodila překvapivá remíza 1:1. Přesto, že se většinu času na Etihad Stadium hrálo pouze na jednu branku (na branku Chelsea), tak se právě hosté dostali těsně před poločasem do vedení, když jeden z brejků gólově vyřešil bývalý hráč Cityzens Raheem Sterling. Hluboko bránící Chelsea se paradoxně v utkání dostala do více jednoznačných šancí, než herně dominující Manchester. Kdyby svěřenci Mauricia Pochettina předvedli větší kvalitu v zakončení, tak by mohla Chelsea odjíždět do Londýna dokonce se třemi body. Ačkoliv se domácí fotbalisté trápili v koncovce a dlouho nemohli najít úspěšný recept na obranu Chelsea, tak se jim přeci jen podařilo zachránit alespoň bod. Zhruba deset minut před koncem se o vyrovnání postaral Rodri, který propálil i s přispěním teče jednoho z bránících hráčů vše, co mu stálo v cestě. Další branka už v utkání nepadla, a tak se na Etihad zrodila překvapivá remíza, kterou si však hráči Manchesteru částečně vykompenzovali vítězstvím v dohrávce 18. kola, ve které porazili Brentford těsně 1:0 a vrátili se na průběžné druhé místo v tabulce před londýnský Arsenal.

Trápící se Brentford přivítal v rámci 25. kola na Gtech Community Stadium Liverpool. Brentford nedokázal s favoritem navázat na vítězství s Wolverhamptonem a prohrál před domácími fanoušky vysoko 1:4. Liverpool poslal do vedení v prvním poločase Ryan Gravenberch, ve druhém dějství se následně trefili Alexis Max Allister s Mohammedem Salahem a už bylo prakticky rozhodnuto. Brentfordu se sice ještě podařilo snížit zásluhou kanonýra Ivana Toneyho, ale poslední slovo měl přeci jen Liverpool, na konečných 4:1 pro hosty upravil skóre Cody Gakpo. Jak jsem již zmiňoval u předchozího utkání, Brentford se následně představil v dohrávce 18. kola na Etihad Stadium, kde po bojovném výkonu podlehl domácímu Manchesteru 0:1.

Pravděpodobně největším překvapením minulého kola se stalo vítězství Wolverhamptonu na Tottenham Hotspur Stadium. Vlky poslal v Londýně těsně před poločasem do vedení Joao Gomes a do kabin se tedy šlo za nepříznivého stavu pro domácí. Prakticky ihned na začátku druhého dějství však vyrovnal Dejan Kulusevski, a proto se očekávalo, že si Spurs dojdou pro tři body, ale opak byl pravdou. Vedení Wolves vrátil v 63. minutě svou druhou branku v utkání Joao Gomes a vzhledem k tomu, že už v zápase žádný další gól nepadl, tak si Vlci odvezli z Londýna všechny tři body za výhru 2:1. Triumf Wolverhamptonu nad Tottenhamem čekal asi málokdo.

Souboj Nottinghamu Forest a West Hamu, dvou celků, které v posledních týdnech ne a ne najít tu správnou formu, nakonec dopadl lépe pro domácí fotbalisty. O první branku utkání se postaral v samotném závěru prvního poločasu domácí útočník Taiwo Awoniyi. Na další přesný zásah si fanoušci na City Ground museli počkat až do nastaveného času druhého poločasu, kdy se prosadil domácí Callum Hudson-Odoi a stanovil tak konečný výsledek 2:0. Je třeba dodat, že Kladiváři dohrávali od 71. minuty bez vyloučeného Kalvina Phillipse, který prožívá velice nepovedený start nové etapy své kariéry v dresu West Hamu.

Newcastle, který se v posledních týdnech výsledkově zvedl, přivítal v St James‘ Parku na výhru dlouho čekající Bournemouth. Favoritem byli tedy domácí fotbalisté, a tak je konečná remíza 2:2 také poměrně překvapivá a nebýt pozdní vyrovnávací branky Matta Ritchieho, tak by si Bournemouth odvážel z Newcastlu všechny tři body. Pojďme ale postupně. První poločas branku nepřinesl, ale ve druhém byly k vidění hned čtyři. Hosty poslal do vedení Dominik Solanke, pro kterého to byl už čtrnáctý přesný zásah v letošní sezóně Premier League. O několik minut později za Newcastle vyrovnal z bílého bodu Anthony Gordon, ale nerozhodný stav nevydržel moc dlouho, Bournemouth poslal podruhé v utkání do vedení Antoine Semenyo. Když už to vypadalo, že Cherries vyloupí St James‘ Park, tak v nastaveném čase po minutě pobytu na hřišti vyrovnal Matt Ritchie.

Aston Villa využila zaváhání Tottenhamu, protože zvítězila na Craven Cottage 2:1. Villans díky vítězství nad Fulhamem přeskočili Spurs v tabulce a vrátili se na čtvrtou příčku. Jak se rodilo vítězství svěřenců Unaie Emeryho? V prvním poločase byly k vidění dva neuznané góly (po jednom na každé straně) a jeden regulérní gól, o který se postaral Ollie Watkins. Do dvoubrankového vedení poslal Villans opět Watkins, který má v letošním ročníku Premier League působivou bilanci 13+10. O zdramatizování zápasu se postaral Rodrigo Muniz (byl to pro něj už čtvrtý přesný zásah v posledních třech ligových utkáních), který se trefil jen pár minut po druhé brance Villans. Další gól už diváci na Craven Cottage neviděli, a tak Aston Villa získala tři důležité body, které se budou v boji o top čtyřku určitě hodit.

Burnley na Turf Moor hostilo rozjetý Arsenal, který v minulém kole nasázel šest branek do sítě West Hamu a Burnley to odneslo podobně. Arsenal poslal hned v úvodu do vedení kapitán Martin Ødegaard a do poločasu zvýšil na rozdíl dvou branek z penalty Bukayo Saka. Takřka ihned po změně stran přidal svůj druhý přesný zásah v utkání Saka a bylo prakticky rozhodnuto. Následně přidal další gól Kanonýrů belgický ofenzivní univerzál Leandro Trossard a na konečných 5:0 upravil skóre po povedené individuální akci Kai Havertz. Dominantní výkon Arsenalu a bezesporu zasloužené vítězství.

Zápas Burnley s Arsenalem nebyl jediným, který skončil v rámci 25. kole výsledkem 5:0. Stejně vysokou výhru si připsal Brighton, kterému se podařilo zvítězit na Bramall Lane. O osudu utkání rozhodla brzká červená karta, protože po hororovém zákroku domácího Masona Holgatea hrál Sheffield od 13. minuty v oslabení. Brighton přesilovkou nepohrdl a už v prvním poločase se prosadil dvakrát, nejprve se trefil Facundo Buonanotte a na 2:0 zvyšoval Danny Welbeck. Třetí branka Seagulls přišla z kopačky domácího Jacka Robinsona, který si nešťastně srazil centr do vlastní branky. V závěru utkání se ještě dvakrát prosadil mladík Simon Adingra a stanovil tak konečný výsledek na 5:0 pro hosty z Brightonu.

Divoký úvod utkání mohli vidět diváci na Kenilworth Road, kam zavítal Manchester United. Už v 1. minutě se prosadil po obrovské chybě domácí obrany Rasmus Højlund, který využil nabídnutou možnost na jedničku. V 7. minutě vedl Manchester už 2:0, když se opět trefil dánský útočník, ve druhém případě měl při „zakončení“ víc štěstí, než rozumu, ale i takové góly se počítají. Luton odpověděl už ve 14. minutě, kdy na 1:2 snížil Carlton Morris. Přesto, že mohlo padnout ještě několik branek (na obou stranách), tak nakonec žádná nepadla a Manchester zvítězil na půdě Lutonu těsně 2:1.

V posledním utkání 25. kola hostil Everton v Goodison Parku londýnský Crystal Palace. Nakonec se oba celky musely spokojit s dělbou bodů, protože utkání skončilo 1:1. První branka utkání přišla až po více jak hodině hry (konkrétně v 66. minutě), kdy se Crystal dostalo do vedení zásluhou Jordana Ayewa. Spokojenější s výsledkem bude pravděpodobně domácí Everton, který zachraňoval bod až v 84. minutě, kdy se prosadil Amadou Onana. Bod z utkání s Crystal Palace zajistil svěřencům Seana Dyche alespoň to, že opustili zónu sestupu, protože se dostali zásluhou lepšího skóre před Luton. Boj o záchranu v Premier League se dramatizuje podobným způsobem jako boj o titul, a tak se máme na co těšit na obou koncích tabulky.

Tím bych ukončil rekapitulaci, nyní nás už čeká preview zápasů 26. kola. Tak jdeme na to!

Liverpool vs. Luton (ST, 21. 2. 2024, 20:30)

Liverpool ve středeční předehrávce s Lutonem zvítězil na domácím stadionu 4:1. Podrobněji se na utkání podívám v příštím blogu v rekapitulaci celého kola.

Chelsea vs. Tottenham (PÁ, 23. 2. 2024, 21:00)

Odloženo z důvodu nedělního finále EFL Cupu, ve kterém se utká Chelsea a Liverpool.

Aston Villa vs. Nottingham Forest (SO, 24. 2. 2024, 16:00)

Do Villa Parku zavítá v rámci 26. kola trápící se Nottingham, který sice v minulém kole konečně zvítězil, ale přesto se stále pohybuje ve velké blízkosti sestupových pozic, a tak není překvapením, že jednoznačným favoritem zápasu budou domácí Villans. V tabulce je Aston Villa s devětačtyřiceti body na 4. místě, kam se vrátila po zaváhání Spurs s Wolverhamptonem a vzhledem k tomu, že má Tottenham zápas 26. kola odložený, tak mu může v tabulce odskočit ještě víc. Nottingham má na svém kontě pouze čtyřiadvacet bodů, patří mu 16. místo a od sestupových pozic ho dělí pouze čtyři body. Z pohledu formy na tom není ideálně ani jeden z týmů, ale přeci jen o něco lépe jsou na tom svěřenci španělského manažera Unaie Emeryho, kterým se z posledních pěti ligových utkání podařilo získat sedm bodů za dvě vítězství a jednu remízu. Nottingham si ze stejné porce zápasů připsal čtyři body za jedno vítězství a jednu remízu. Při porovnání herních parametrů a kvality kádru vidím značnou výhodu na straně domácích hráčů. Ono za sebe hovoří i výše zmiňované tabulkové postavení, které vesměs odpovídá kvalitě obou celků. Další výhodou Aston Villy bude domácí prostředí, všichni moc dobře víme, jak silní jsou Villans na domácím stadionu (9-1-2), ačkoliv je pravda, že obě domácí porážky přišly ve dvou posledních domácích utkáních (s Newcastlem a Manchesterem United). Jak jsem již zmiňoval v úvodu preview tohoto utkání, favoritem zápasu je Aston Villa a to nejen dle mého názoru, ale také dle vyspaných kurzů sázkových kanceláří. Očekávám, že domácí fotbalisté budou v utkání herně dominovat a v pohodě si dojdou pro tři body. Tipuji vítězství Aston Villy 3:0.

Brighton vs. Everton (SO, 24. 2. 2024, 16:00)

Brighton po utkání s posledním Sheffieldem změří síly s dalším soupeřem ze spodních pater tabulky, tentokrát s Evertonem. Svěřencům Roberta De Zerbiho patří v tabulce s osmatřiceti body 7. místo, zatímco Everton má na svém kontě pouhých 20 bodů a nachází se na 17. místě o skóre před 18. Lutonem. Z tabulkového postavení je zcela evidentní, který tým bude pod větším tlakem. Ačkoliv se Brighton určitě bude chtít umístit v Premier League na co nejvyšší příčce, tak rozhodně není momentálně pod žádným velkým tlakem a jeho starosti týkající se tabulkového postavení by se daly označit za příjemné. O Evertonu se to samé tvrdit rozhodně nedá, naopak. Vzhledem ke svému postavení v tabulce se hráči Toffees musí snažit bodovat každý zápas, aby šli záchraně v nejvyšší anglické soutěži co nejvíc naproti. Jak je to s aktuální formou obou týmů? Žádná velká sláva ani v jednom případě. Brighton si připsal z posledních pěti utkání sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu, Everton body čtyři za čtyři remízy. Přesto, že Everton neprohrál ve čtyřech z posledních pěti ligových utkání, tak nelze jeho formu považovat za dobrou, protože z druhého úhlu pohledu nevyhrál ani jeden z těchto zápasů. Abych byl ještě přesnější, tak Everton čeká na ligovou výhru už osm utkání. Poslední tříbodový zisk si připsali svěřenci Seana Dyche v půlce prosince, kdy porazili na Turf Moor domácí Burnley 2:0. Stejně tak, jak jsem psal u utkání mezi Aston Villou a Nottinghamem, tak i mezi Brightonem a Evertonem vidím značný rozdíl v herním systému a hráčské kvalitě. Herní projev, který praktikuje družina Roberta De Zerbiho, vnímám jako mnohem propracovanější. Kádr Brightonu také považuji v porovnání s kádrem Evertonu za silnější. Přičtu-li k tomu všemu ještě fakt, že se bude hrát na Amex Stadium, je pro mě Brighton jasným favoritem. Podobně vnímají utkání i bookmakeři, kteří také více věří na zisk tří bodů domácím Rackům. Osobně bych čekal kurz na vítězství Brightonu i o něco nižší. Předpokládám, že domácí fotbalisté budou v utkání se sestupem ohroženým Evertonem herně dominovat, ale rozhodně si nemyslím, že svěřenci Seana Dyche dají Brightonu něco zadarmo. Každopádně jsem toho názoru, že Brighton doma vyhraje. Tipuji vítězství Brightonu 3:1.

Crystal Palace vs. Burnley (SO, 24. 2. 2024, 16:00)

V Selhurst Parku bychom mohli vidět jedno z nejzajímavějších utkání 26. kola, protože se utkají týmy, kterým jde o hodně. Přesto, že ani jeden z celků nepatří mezi ty, které se prezentují nejatraktivnějším fotbalem, právě důležitost utkání by z něj mohla udělat zajímavou podívanou, ve které si nikdo nedaruje nic zadarmo. U Burnley asi nemá moc cenu se rozepisovat, proč potřebuje vyhrát. Proč je ale utkání tak důležité i pro domácí Crystal Palace? Odpověď je jednoduchá, pokud by hráči Eagles doma podlehli Burnley, tak nejen, že by pomohli fotbalistům z Turf Moor zdramatizovat boj o záchranu, sami by se svým způsobem přišpendlili ve spodních patrech tabulky. Samozřejmě bude hodně záležet na výsledcích ostatních zápasů, ale nový manažer Eagles Oliver Glasner se rozhodně nebude chtít v premiéře na lavičce londýnského klubu uvést porážkou ani remízou s předposledním týmem tabulky. Když už jsem otevřel téma tabulkového postavení, tak v něm budu pokračovat a budu rovnou pokračovat s Burnley, které má na svém kontě pouhých třináct bodů a od posledního Sheffieldu ho dělí pouze lepší skóre. Z tohoto pohledu je na tom Crystal Palace výrazně lépe, protože zatím získalo pětadvacet bodů a patří mu 15. místo, ale jak jsem psal o pár řádků výš, ani Orli nemohou být zatím úplně v pohodě (z pohledu záchrany). Mluvit o formě se nedá na straně Crystal Palace ani na straně Burnley. Klub z hlavního města získal z posledních pěti utkání čtyři body za jedno vítězství a remízu, zatímco Burnley si připsalo do tabulky pouze dva body. Do porovnávání herního systému bych se nerad pouštěl. Uvidíme, s čím přijde rakouský manažer ve službách Palace. Herní styl Burnley je založený především na defenzivě. A co hráčská kvalita? Dle mého názoru je vyšší na straně Crystal Palace, ale na druhou stranu je pravda, že nejlepší hráči v dresu Eagles (Eberechi Eze a Michael Olise) dost pravděpodobně ještě nebudou vinou zranění připraveni zasáhnout do zápasu s Burnley. Jistou výhodou by pro Crystal Palace mohlo být také domácí prostředí. Myslím, že uvidíme divácky atraktivní utkání, které skončí dělbou bodů. Ačkoliv je favoritem zápasu zaslouženě Crystal Palce, což potvrzují i kurzy bookmakerů, věřím tomu, že Burnley díky své bojovnosti v Selhurst Parku nakonec bod uhraje. Remízový výsledek sice moc nepomůže ani jednomu z týmů, ale zdá se mi jako pravděpodobný. Tipuji remízu 2:2.

Manchester United vs. Fulham (SO, 24. 2. 2024, 16:00)

Na Old Trafford dorazí londýnský Fulham, který by při momentální formě obou celků neměl mít moc šancí na to, aby Manchester obral jakýmkoliv způsobem o body. Na druhou stranu, všichni už známe Premier League natolik, že víme, že se může na hřišti stát opravdu všechno. Kromě toho se snad každý týden dočkáme minimálně jednoho překvapení, tak proč by to nemohlo být v utkání mezi Manchesterem a Fulhamem? Začal bych asi tím, proč jsou hráči United jasnými favority na vítězství a proč je nepravděpodobné, že na domácím stadionu ztratí body s Fulhamem. Přesto, že se to na první pohled nemusí zdát, tak jsou Rudí ďáblové momentálně jedním z nejlepších týmů v anglické Premier League. Alespoň tedy co se týče nedávné formy, respektive výsledků. Optikou posledních pěti utkání hráči United získali solidních třináct bodů s tím, že aktuálně táhnou sérii čtyř vítězství v řadě. Naopak Fulham nepředvádí v poslední době bůh ví jaké výkony a tomu odpovídá i bodový zisk za zmiňované období, který činí pět bodů (1 vítězství, 2 remízy). Jak to vypadá v tabulce? Manchester se díky vítězné sérii stále přibližuje top čtyřce a momentálně má na svém kontě čtyřiačtyřicet bodů, za které mu přísluší 6. místo. Na pátý Tottenham ztrácí už jen tři body a na čtvrtou Aston Villu bodů pět. Fulhamu zatím dokázal vybojovat devětadvacet bodů a v tabulce se dlouhodobě pohybuje v klidných vodách středu tabulky, konkrétně Chalupářům patří 12. místo. Paradoxně bude z tohoto pohledu pod větším tlakem Manchester, který by měl vyhrát, aby tlačil na týmy před sebou. Od Fulhamu se toho na Old Trafford naopak moc nečeká, takže jeho hráči budou moct hrát uvolněně a bez stresu. Vyloženě propracovaný herní systém, který by byl zbraní, nevidím ani u jednoho z týmů. Manchester ve většině zápasů spoléhá na to, že má kvalitnější hráče, což dle mého názoru rozhodně nelze označit jako herní systém nebo strategii. Rovnou se tedy přesunu k porovnání hráčské kvality mezi United a Fulhamem. Tento aspekt hovoří poměrně jasně pro domácí fotbalisty, kteří se určitě také spoléhat na fantastickou střeleckou formu dánského útočníka Rasmuse Højlunda, který se střelecky prosadil v posledních šesti soutěžních zápasech v řadě. Nemohu zapomenout ani na faktor Old Trafford, který bude také jistě hrát svou roli. Když si dám vše dohromady, tak mi vychází, že by si měl Manchester na domácí půdě s Fulhamem poradit bez větších problémů. Tento názor podporují i vypsané kurzy, které jasné hovoří ve prospěch United. Tipuji vítězství Manchesteru 3:0.

Bournemouth versus. Manchester City (SO, 24. 2. 2024, 18:30)

Bournemouth čeká na ligové vítězství už šest utkání a pravděpodobně si bude muset počkat minimálně ještě o týden déle, protože na Vitality Stadium zavítá v rámci 26. kola Manchester City. Bournemouthu patří v tabulce s osmadvaceti body 13. místo, což není vůči dlouhé sérii bez vítězství tak špatné. Navíc nezapomínejme na to, že na Bournemouth ještě čeká domácí dohrávka proti Lutonu. Cityzens jsou na tom s formou diametrálně odlišně a tomu odpovídá i tabulkové postavení, s šestapadesáti body patří Manchesteru z modré části města 2. místo. Na první Liverpool mají svěřenci Pepa Guardioly ztrátu čtyř bodů, ale Liverpool má už zápas 26. kola za sebou, takže pokud Manchester na Vitality Stadium zvítězí, přiblíží se k vedoucímu týmu Premier League opět na rozdíl jediného bodu. Rovnou navážu s pohledem na aktuální formu Cityzens, kterou jsem o pár řádků výš chválil. Manchester v poslední době vítězí ve všech zápasech do kterých nastoupí bez ohledu na to, o jakou soutěž se jedná. Jedinou výjimkou je ligové utkání s Chelsea, které přineslo dělbu bodů. A právě tato ztráta zamezila tomu, aby se hráči Cityzens vyhoupli v týdnu do čela tabulky. Nicméně ligová forma Manchesteru je velice solidní, třináct bodů z posledních pěti utkání asi hovoří za vše. Čekání Bournemouthu na vítězství jsem už zmiňoval, a tak není překvapením, že bodový zisk z nedávného období není velký. Konkrétně si hráči Cherries připsali z posledních pěti kol do tabulky pouze tři body za tři remízy. Z hlediska kvality kádru a herního systému se jedná o utkání, kde nemá moc cenu porovnávat tyto parametry, oba hovoří jednoznačně pro Manchester City. Výhodou pro Bournemouth bude domácí prostředí, které však samo o sobě nestačí k tomu, aby svěřenci Andoniho Iraoly prolomili sérii bez vítězství. Upřímně moc šancí na straně Bournemouthu nevidím a nic na tom nemění ani náročný program Cityzens z posledních týdnů. Malým povzbuzením by pro hráče Bournemouthu mohl být nedávný výkon Brentfordu na Etihad Stadium, který ukázal, že se s trochou štěstí a spoustou bojovnosti dá s úřadujícími mistry hrát relativně vyrovnaná partie (alespoň z výsledkového pohledu). Uhraje dle mého názoru Bournemouth alespoň bod? Nemyslím si to, ale zároveň neočekávám, že Cityzens domácí fotbalisty rozstřílí. Ani bookmakeři sázkových kanceláří nepochybují o tom, že by Manchester nebodoval naplno. Tipuji vítězství Cityzens 2:0.

Arsenal vs. Newcastle (SO, 24. 2. 2024, 21:00)

Vzhledem k tomu, že londýnské derby mezi Chelsea a Tottenhamem muselo být odloženo z důvodu finále EFL Cupu, tak nebylo těžké vybrat šlágr 26. kola, kterým bude zápas Arsenalu a Newcastlu. Na Emirates Stadium se střetne aktuálně třetí a osmý tým tabulky. Domácí Arsenal má na svém kontě konkrétně pětapadesát bodů a patří mu zmiňované 3. místo, zatímco Newcastlu se podařilo zatím získat sedmatřicet bodů a nachází se tedy na 8. místě tabulky Premier League. Z pohledu ligové formy je na tom Arsenal v lize fantasticky, protože dokázal vyhrát posledních pět zápasů a je v tomto ohledu vůbec nejlepší v celé soutěži. Navíc svěřenci Mikela Artety nasázeli v těchto pěti utkáních úctyhodných jednadvacet branek a inkasovali pouze dvě. Jedinou kaňkou na výkonech a výsledcích Kanonýrů z nedávné doby je středeční porážka z Porta, kde Arsenal podlehl domácím v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů 0:1. Forma Newcastlu se od přelomu kalendářního roku značně zlepšila, ale k tomu, abychom ji mohli nazývat jako ideální, má ještě daleko. Nicméně osm bodů za dvě vítězství a dvě remízy rozhodně není vyloženě málo (opět beru v potaz posledních pět ligových zápasů). Navíc je Newcastle čtyři kola bez porážky. Herní systém a kvalita kádru? U obojího vidím výhodu na straně Arsenalu. Nedávno jsem slyšel vyjádření legendárního útočníka Thierryho Henryho, který se vyjádřil na adresu „svého“ Arsenalu ve smyslu, že pokud budou svěřenci Mikela Artety proměňovat šance, kterých si běžně vytváří velké množství, budou vyhrávat zápasy velkým rozdílem. K tomu nemám moc co dodat, protože Arsenal v drtivé většině zápasů herně dominuje, v defenzivě je celou sezónu solidní, a proto v jeho případě záleží především na tom, zda dokáže přetavit svou herní dominanci v góly. Každopádně bych chtěl dodat, že kádr Newcastlu považuji za velice silný, ale v porovnání s Arsenalem má dle mého názoru stále co dohánět. Další výhodou Arsenalu bude domácí prostředí Emirates Stadium. Naopak ve prospěch Newcastlu by mohl hrát fakt, že Arsenal absolvoval v týdnu náročné utkání Ligy mistrů a následnou cestu z Portugalska. Mikel Arteta navíc téměř vůbec nerotuje se sestavou a obecně střídá z mého pohledu pozdě, a tak je dost možné, že bude hrát únava „základní jedenáctky“ v sobotu na Emirates velkou roli. Jaký je tedy závěr? Věřím, že Arsenal zvítězí, ale rozhodně neočekávám, že bude pokračovat ve střeleckých hodech. Naopak jsem toho názoru, že uvidíme relativně vyrovnané utkání, které skončí rozdílem jednoho, maximálně dvou gólů. Vypsané kurzy sázkových kanceláří dokazují, že bookmakeři o vítězství Arsenalu moc nepochybují. U tipu zvolím pro mě optimističtější ze dvou variant, které se mi jeví jako nejpravděpodobnější. Tipuji vítězství Arsenalu 3:1.

Wolverhampton vs. Sheffield United (NE, 25. 2. 2024, 14:30)

V jediném nedělním utkání, které nás tento víkend čeká, se představí celky Wolverhamptonu a Sheffieldu United. Favoritem jsou bezesporu domácí fotbalisté, kteří se dlouhodobě pohybují ve středu tabulky, konkrétně svěřencům Garyho O’Neila aktuálně patří se ziskem pětatřiceti bodů 11. místo, zatímco Sheffield je s pouhými třinácti body stále na posledním místě. Z pohledu formy, respektive z pohledu získaných bodů z posledních pěti ligových utkání, jsou na tom týmy Wolves a Sheffieldu relativně vyrovnaně. Vlci si za dané období připsali do tabulky Premier League sedm bodů za dvě vítězství a jednu remízu, Sheffield získal body čtyři za jednu výhru a jednu remízu. Wolverhampton má dle mého názoru hráčsky kvalitnější a zkušenější kádr, což považuji za jeho největší výhodu oproti Sheffieldu. Specifický herní systém, který by měl být zbraní, nevidím ani u jednoho z týmů. Za zmínku rozhodně také stojí, že Wolverhamptonu bude hrát do karet tlak, pod kterým už konstantě nastupují hráči Sheffieldu, protože pokud mají v plánu setrvat v nejvyšší anglické soutěži, musí začít sbírat body, jinak se mohou s Premier League rozloučit. A vzhledem k tomu, že svěřenci Chrise Wildera body zatím moc nesbírají, tak se tlak zvyšuje každým kolem. Další, ale méně podstatnou výhodou favorizovaných Vlků bude i domácí prostředí, protože se bude hrát na Molineux. Kurzy bookmakerů hovoří celkem jasně ve prospěch Wolverhamptonu a v tomto případě si myslím, že velice přesně odrážejí realitu. Očekávám, že si domácí hráči poradí se Sheffieldem bez větších problémů. Tipuji vítězství Wolverhamptonu 3:1.

West Ham vs. Brentford (PO, 26. 2. 2024, 21:00)

Program 26. kola prozatím uzavře (v budoucnu nás čeká dohrávka utkání mezi Chelsea a Tottenhamem) souboj trápícího se West Hamu a Brentfordu, který bych mohl označit stejným přívlastkem. Kladiváři se po šesti ligových zápasech bez vítězství propadli tabulkou na 9. místo, které okupují se ziskem šestatřiceti bodů. Brentford je na tom z pohledu tabulkového postavení výrazně hůř, na svém kontě má pětadvacet bodů a patří mu 14. místo. S aktuální formou jsou na tom však oba týmy velice podobně. Svěřenci Davida Moyese získali z posledních pěti ligových utkání pouze dva body s tím, že navíc táhnou sérii tří ligových porážek v řadě. Brentford ze stejné porce zápasů dokázal vytěžit o bod víc za poměrně překvapivé vítězství 2:0 na Molineux Stadium proti Wolverhamptonu. Od té doby však už dvakrát v lize prohrál. Takže už asi chápete, proč jsem oba týmy označil jako trápící se. Hráčskou kvalitu vidím vyšší na straně Kladivářů i přesto, že má Thomas Frank ve svém týmu několik výrazných individualit. West Ham tedy stále v tomto ohledu vnímám jako komplexnější a zkušenější tým. Typické herní prvky, které by byly specifické pouze pro daný tým, jsem neobjevil ani u jednoho z celků. Opět bych nerad zapomněl zmínit výhodu domácího prostředí, která je v zápasech vyrovnaných týmů vždy o něco zásadnější, než v těch, kde se utká jasný favorit s outsiderem. Co tedy očekávat na London Stadium? Dle vypsaných kurzů sázkových kanceláří je evidentní, že bookmakeři vidí šance obou celků na vítězství velice vyrovnaně s tím, že za mírného favorita považují domácí Kladiváře. Osobně věřím West Hamu o něco víc než bookmakeři. Přesto, že řada aspektů nasvědčuje tomu, že bychom mohli vidět remízové utkání, očekávám, že domácí fotbalisté konečně ukončí nelichotivou sérii bez vítězství. Tipuji vítězství West Hamu 2:1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top