FOTBAL

1. NIZOZEMSKÁ LIGA

LIGA MISTRŮ

Po losu Ligy mistrů bylo jasné, že se může nový kouč nizozemského Feyenoordu Brian Priske těšit na dva pikantní duely. Proti Spartě, ze které do Holandska po loňské sezóně odešel na domácím stadionu. A taky na hřišti španělské Girony, kam zamířil naopak kapitán Sparty Ladislav Krejčí, Priskeho pravá ruka při angažmá na Letné. Jenže dočká se vůbec?fotbal - feyenoord

Ještě za dob svojí aktivní fotbalové kariéry si Brian Priske zahrál například v anglickém Portsmouthu, v belgickém Genku či Bruggách nebo v některých dánských klubech, mezi které patří i Midtjylland. Po konci kariéry se ihned vydal na manažerskou dráhu. Pět let dělal asistenta v Midtjyllandu Glenu Riddersholmovi či Jessi Thorupovi, následně se vydal k rivalovi do Kodaně, kam si ho vybral nynější kouč norské reprezentace Stale Solbakken, otec Markuse Solbakkena, kterého si Priske přivedl pod svá křídla do Sparty. Z Kodaně se vrátil do Midtjyllandu, který postupem času převzal jako hlavní kouč a hned v první sezóně slavil kromě postupu do Ligy mistrů, kde vyřadil i Slavii, dánský ligový titul. Následovalo angažmá v belgických Antverpách, které extra povedené nebylo. A další příběh už známe. Do Sparty ho zlanařil Tomáš Rosický a nastala velká sparťanská jízda zakončená dvěma tituly, výhrou v domácím poháru, parádní jízdou v Evropské lize a následným odchodem do velkého zahraničního klubu, kterým nizozemský Feyenoord rozhodně je.

Na této celé cestě měl ovšem jednu zajímavou nabídku, kterou by nejspíš odmítnul jen málokdo. Ta nabídka byla od samotného Pepa Guardioly, který si Priskeho vybral pro svůj tým do Manchesteru City na pozici specialisty na standartní situace. Tu Priske odmítnul, jelikož se chtěl vydat na svojí trenérskou dráhu jakožto hlavní kouč, což se mu podařilo.

Na začátku června letošního roku se začalo nahlas šuškat o tom, že o dánského milovníka dat a analýz stojí Feyenoord Rotterdam. Spekulace se rychle překlenuly v holý fakt a Priske skutečně do Nizozemska odešel jako náhrada za Arneho Slota, který přebírá otěže po dlouhé jízdě Jürgena Kloppa v anglickém Liverpoolu. Arne Slot Feyenoord pozvednul do výšin, enormně zvýšil kvalitu hry, týmu a klubu celkově a zapsal se do tohoto tradičního nizozemského celku nesmazatelně do archivu. Předloni dokonce slavil ligový titul, když předčil druhé PSV o sedm bodů. V tu dobu už dres Feyenoordu oblékal i Dávid Hancko, kterého si Slot vyhlédnul ve Spartě. V loňské sezóně navíc dovedl mančaft i k výhře v poháru. A navázat na tohle všechno má právě Priske.

Priskeho výhoda čpěla v tom, že přebral tým ihned na začátku přípravy, tudíž měl čas se se všemi tak nějak sehrát a sžít. Příprava šla poměrně dobře a první ostrý start jeho svěřence čekal v superpoháru, který nese název jednoho z nejlepších nizozemských fotbalistů všech dob Johanu Cruyffovi. Na vyprodaném Philips Stadionu tak čekala Priskeho první výzva v boji o první trofej v novém působišti. Soupeřem Feyenoordu bylo PSV jakožto vítěz ligové části. Byl to zápas, který měl úplně vše, co může fotbal nabídnout, zejména pro diváka. Remíza 4:4 po základní hrací době rozhodly pokutové kopy, ve kterých byl Feyenoord úspěšnější a slavil první trofej v sezóně. Celkem snový start pro Priskeho do nového angažmá nemyslíte?

Jenže jakmile začala ligová část, přišla hned první rána. Na vyprodaném svatostánku De Kuip v souboji s jasným outsiderem z Willemu Priskeho družina remizovala 1:1, když hosté vyrovnali před koncem utkání. Ač byl Feyenoord jasně lepším týmem na hřišti, nedokázal být efektivní v koncovce. Druhý zápas na hřišti Zwolle byl úplným opakem. Tam byl Feyenoord přesvědčivý a zaslouženě zvítězil 5:1. Tady si každý řekl, že úvodní zaváhání bylo pouhou výjimkou. Jenže pak přišly doslova tři hororové zápasy. Remíza při derby na Spartě po vyrovnaném průběhu hry, kolaps na hřišti Groningenu, kdy ještě deset minut před koncem Feyenoord vedl 2:0 a domácí zápas dokázali zlomit alespoň v remízu a na závěr hrůzostrašný vstup do Ligy mistrů na domácím hřišti, když už po prvním poločase vedl hostující Leverkusen 4:0. Utkání tak nakonec i skončilo.

Když to vezmu trošku odlehčeně, tak tohle byla víceméně první letošní soutěžní prohra Priskeho v novém působišti, v lize je stále jeho Feyenoord neporažen. Ale tady jde právě o to, jakým způsobem. A není divu, že je to k nelibosti všech fanoušků a příznivců Feyenoordu, kteří už dokonce nahlas volají a dávají najevo, aby Priske u týmu skončil. Je totiž něco úplně jiného přebrat tým, u kterého se výsledky očekávají hned od začátku. Na druhou stranu, pokud bych mohl poradit, tak mu dejte čas. Vzpomeňte na jeho start na Letné. Konec v předkole Evropské ligy na norském Vikingu Stavanger. Úvodní ligová remíza 1:1 s Libercem či ostudný debakl 4:0 v derby. Nepřipomíná vám to něco? Celkem podobný start zažívá právě i ve Feyenoordu. A vzpomeňme si na to, co následovalo po prohraném derby se Slavií. Tam nastal bod zlomu, odraz a nakonec parádní jízda zakončená titulem.

Je však nyní potřeba nutně získat v lize tři body proti Bredě na domácím stadionu, kde letos fandové ještě nezažili pocit vítězství. A to vítězství musí být přesvědčivé. Feyenoord bude v utkání velkým favoritem, je na něj vypsán kurz 1,13! Každé další zaváhání totiž může stát Priskeho křeslo. A to mu já určitě nepřeju. Věřím, že se dočká zápasů jak proti Gironě, se kterou hraje za týden a půl, tak se Spartou, která na Priskeho čeká v půlce prosince.

Ač před sebou nemá lehký úkol, věřím, že to zvládne. Přece jenom má k dispozici silný kádr v čele s Hanckem, Gimenezem, Timberem, Paixaem a dalšími skvělými fotbalisty. Nyní musí všichni táhnout za jeden provaz a víme, že tohle Priske umí. Sjednotit celý klub, celou značku v jedno. Je potřeba si získat fanoušky na svojí stranu. A to co nejdříve. Už se nesmí stát, že budou hromadně opouštět stadion dřív, než utkání skončí a že na tým budou pískat. Je nutné jim ukázat, že na to ten tým má. A když ne v Lize mistrů, tak alespoň v lize. Ale výsledky se čekají.

Priske je nyní pod obrovským tlakem. Pod tlakem byl ve Spartě zejména při svém začátku. Tady má podobnou situaci, ale dovedu si představit, že ten tlak je několikanásobně větší. Na Spartě proti němu nešli fandové, ve Feyenoordu už ano a to celkem brzo. Dokonce po různých posměšcích zrušil své pověstné pozápasové kolečko. Tady si nemyslím, že udělal správné rozhodnutí a měl si svoje gró ponechat a nedat tím důvod, že cítí určitý tlak. Když máte nějaký rituál, měl by vám zůstat a každý se s ním prostě musí smířit. To je jak kdyby se měli fanoušci posmívat Víťovi Lavičkovi za jeho předzápasový rituál, když si obejde hřiště kolem dokola a u každého rohového praporku se zastaví. A to ať je to na jakémkoliv stadionu u všech obrovských rivalů.

Dokonce sešlo i z jeho rozestavení, které mu ve Spartě dělalo velké jméno. Z pověstné 3-4-3 přešel na model bývalého kouče Slota při formaci 4-3-3. Pokud se zlepší výkony a Priske vydrží u týmu do zimního přestupáku, víme, že si umí přivést správné hráče. Před sezónou měl zájem o hráče ze Sparty, konkrétně o Asgera Sörensena, kterého si přivedl z druhé německé Bundesligy právě do Česka. A udělal z něj hned v první sezóně nejlepšího cizince a obránce ligy. Sörensen patří k důležitým členům sestavy Sparty již třetí sezónu, podává stabilní výkony a málokdy chybuje. Naprosto spolehlivý hráč s profesionálním přístupem. A není divu, že by ho v týmu rád uvítal. Sám bych byl zvědavý, koho by si v zimě do Nizozemska přivedl.

Po domácí ostudě a vyrovnání nejhoršího výsledku v historii evropských pohárů musí Feyenoord ukázat, proč dlouhodobě patří mezi nizozemskou elitu. A Priske má rád výzvy!

https://youtube.com/watch?v=QjLrLocS1Nw%3Fautoplay%3D0%26fs%3D1%26modestbranding%3D1%26rel%3D0

By Václav Prokůpek

Krizový manažer, trenér, podnikatel v oblasti médií a sportu, redaktor a komentátor, účastník Rallye Paříž - Dakar 1995

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *