Jak posiluje AC Milán

Znáte to. Když se dva perou, třetí se směje. Bude to platit i o letošním ročníku italské Serie A? Největším favoritem je už tradičně Inter, který svůj kádr zatím jen lehce a vhodně doplňuje, přičemž na paty mu bude šlapat Juventus. Ten posiluje ze všech nejvíce a budí hodně pozornosti. Jenže tu si zaslouží i AC Milán, který v létě neudělal jen to, že do funkce sportovního ředitele jmenoval Zlatana Ibrahimoviče.

Při zpětné rekapitulaci července jsem si uvědomil, že jsem mnoho pozornosti Rossoneri nevěnoval. Byla by chyba to nenapravit. Mohlo nám asi všem být jasné, že když se pod něco podepíše Zlatan Ibrahimovič, nebude to žádná polovičatá práce. A prvním náznakem, který samozřejmě neušel ničí pozornosti, byl příchod Alvara Moraty, který dorazil podepsat smlouvu hned po konci mistrovství Evropy.

Tím ale práce milánského celku na přestupovém trhu zdaleka nekončí. V tomto týdnu totiž do Milána dorazil 23letý srbský obránce Strahinja Pavlovič. Zdravotní prohlídka dnes už bývalého zadáka Salcburku dopadla dobře. O tom, že toto není pouze rutina ví moc dobře sám Pavlovič, který v roce 2019 neuspěl při přestupu do Lazia, které ho po lékařském vyšetření poslalo zpátky do Bělehradu. Mladý obránce se ale nevzdal a přes Monako, Bruggy a nakonec Salcburk stejně do Itálie doputoval. A podruhé už zdejší přísné testy překonal. V Miláně tak mohou být spokojeni.

Pavlovič se zatím k týmu nepřipojí, protože ten je momentálně v Americe na turné, ale bude se připravovat v Millanelu individuálně až do návratu výpravy. Mnoho by to změnit nemělo, protože kouč Fonseca už se nechal slyšet, že pro Pavloviče má vyšetřené místo přímo v základní sestavě. Navzdory nízkému věku (23) má Pavlovič už zkušenosti z pěti soutěží (Srbsko, Francie, Belgie, Rakousko, Švýcarsko) a důvěru si rozhodně zaslouží. Stejně tak nastupoval v základní sestavě na mistrovství světa i Evropy v barvách Srbska. Ne, tohle není posila, která by měla vysedávat na lavičce. V Miláně už si zahrál i v Lize mistrů, kdy nastoupil jak proti svému současnému týmu (AC), tak proti Interu. A právě souboje s Lautarem Martínezem by měly být ozdobou jeho letošní sezóny.

Kdo si naopak balí kufry je Malick Thiaw. Ještě to není stoprocentní, ale příchod Pavloviče jisté naznačuje. Bude hodně záležet na tom, s jakou nabídkou se vytasí Newcastle, ale finanční zdroje týmů z Premier League by neměly být překážkou transferu. V Miláně nemohou počítat s 80 miliony, které jim klub ze severu Anglie poslal za Sandra Tonaliho minulé léto, ale poloviční cifra by měla na přestup Thiawa stačit. Výhodou v této bitvě nervů pro AC Milán je to, že letos není nucen prodávat. Účty jsou v pořádku.

A protože jsou v pořádku, nemůžeme se divit dalšímu rozjetému jednání. Doslova na spadnutí je příchod Emersona Royala z Tottenhamu. Podle posledních informací chybí k dohodě pouhé dva miliony euro, což v přestupové terminologii vlastně nic neznamená. Zvlášť poté, co oba kluby dlouho jednaly: Milán potřeboval dlouhé týdny, aby Tottenham o prodeji tohoto hráče přesvědčil. Tottenham chtěl původně za brazilského krajního obránce 25 až 30 milionů, AC Milán nabídl 10. Že i z této výchozí pozice můžete dojít do úspěšného cíle dokazuje finální dohoda, která bude kolem nějakých 15 milionů.

Emerson Royal odehrál za Spurs 101 zápasů, přičemž nejvíce se mu dařilo za éry Antonia Conteho, kdy byl nedílnou součástí základní sestavy. S příchodem Angeho Postecogloua tuto roli ztratil a vloni nastoupil jen do 24 utkání. Není divu, že s přestupem do Itálie souhlasil a už uvolnil své číslo 12. I to je zpráva klubu: Prodejte mě.

V Miláně aktuálně řeší také otázku druhého brankáře. Marco Sportiello, který tuto roli zastává, je totiž zraněn. Trenér Fonseca by rád jako dvojku viděl současnou brankářskou oporu Cagliari Scuffeta, přičemž oba kluby jednají o tom, jak situaci vyřešit. V Miláně chtějí hostování, Cagliari ale potřebuje peníze na to, aby mohlo získat náhradu.

Dalším objektem zájmu milánských je Youssouf Fofana. Záložník Monaka, kterému se krátí čas, protože Fofana má už smlouvu pouze na rok. Sportovní ředitel Scuro ale zatím brzdí s tím, že Fofana nemusí nikam nutně odcházet. Pokud Milán zaplatí požadovanou cenu, pak není problém, ale Monako podle něj není pod tlakem. Jestli by z přestupu sešlo, Fofana zůstane a klub mu nabídne prodloužení stávajícího kontraktu. Žádná kauza, žádné tlaky. Milán zkrátka musí vysolit požadovanou sumu. A to se mu zatím nechce.

Pouze obranou není živ fotbalový klub a Milán nebrzdí ani v ofenzivě. Příchod Alvara Moraty ještě nemusí být konečnou akcí při posilování útoku, kam by mohl dorazit Tammy Abraham. První jednání s AS Řím nedopadla podle představ, ale viděli jste, jak to dopadlo s Tottenhamem. Římané v tomto případě nebyli úplně spokojeni s nabídkou výměny za Luku Joviče, což ale neznamená, že se nemohou k jednacímu stolu vrátit.

Zvášť aktuální je toto téma teď, když Římané přivedli Argentince Soulého a dotahují přestup Ukrajince Dovbyka. V ofenzivě tedy kouč De Rossi nebude mít nedostatečný výběr. A v neposlední řadě je potřeba zmínit vůli hráče, která dokáže hýbat cenou velmi znatelně – Abraham už s Milánem jednal a zájem o přestup sám vyjádřil.

Je zřejmé, že ještě nějaký čas je. Trenér Fonseca by ideálně viděl kompletní mužstvo po návratu z Ameriky při utkání Trofeo Berlusconi, kdy 13. srpna na San Siru AC Milán nastoupí proti Monze.

                                                            Václav Prokůpek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top