FOTBAL

1. NIZOZEMSKÁ LIGA

LIGA MISTRŮ

EVROPSKÁ LIGA

Ajax Amsterdam, jeden z největších klubů evropské fotbalové historie, čelil v letech 2021 až 2024 výraznému poklesu výkonnosti. Po úspěchu v sezóně 2018/19, kdy se klub dostal až do semifinále Ligy mistrů, přišla období, kdy klub začal ztrácet na své dřívější lesk. Co se vlastně během těchto let stalo, co vedlo k úpadku Ajaxu a jak vypadá budoucnost klubu?Fotbal - Ajax - Taylor

Sezóna 2021/22: Poslední roky Erika ten Haga s Overmarsem

Sezóna 2021/22 byla poslední plnou sezónou pod vedením Erika ten Haga, který se zapsal do historie Ajaxu jako jeden z nejúspěšnějších trenérů moderní éry klubu. Tým pod jeho vedením dominoval Eredivisii a pravidelně dosahoval dobrých výsledků i v evropských soutěžích. Ajax sice v Lize mistrů 2021/22 neprošel přes osmifinále, když byl vyřazen portugalskou Benficou, ale tým vyhrál domácí ligu, došel do finále poháru kde nestačil na PSV a pokračoval ve své tradiční dominanci na nizozemské scéně.

Odchod nizozemského lodivoda nebyla jediná rána tento rok pro klub z Amsterdamu. V lednu 2022 vylezly na povrch obvinění Marca Overmarse, muže který měl na úspěchu Ajaxu stejný podíl jako Ten Hag. Overmars byl obviněn z nevhodného chování k pracovnicím uvnitř Ajaxu, kterým měl posílat nevhodné zprávy a fotky, načež byl z klubu okamžitě propuštěn. Z lidského hlediska naprosto správný krok, z toho sportovního pak ovšem čas ukázal, že to byla obrovská ztráta.

Léto 2022: Odchod ten Haga a masivní přestupové změny

Po sezóně 2021/22 nastal jeden z největších otřesů v moderní historii Ajaxu. Trenér Erik ten Hag přijal nabídku Manchesteru United a opustil klub, což zanechalo velkou mezeru na trenérské lavičce. Ten Hag byl nejen výjimečným taktikem, ale také symbolem úspěchu, který přinesl Ajaxu nové dynamické období. Jeho odchodem se tak ztratil klíčový strategický mozek týmu.

Ztráta Ten Haga však nebyla jediným problémem. Léto 2022 bylo katastrofální z pohledu odchodů klíčových hráčů. Ajax přišel o několik hlavních opor, včetně brazilského křídelníka Antonyho, který odešel do Manchesteru United za rekordní sumu pro klub. V dnešní době se tento přestup samozřejmě bere jako krádež ze strany Ajaxu, ale tehdy se jednalo o velmi zajímavého hráče, který sice nikdy nejspíše neměl takovou cenu, stále to však byl jeden z největších talentů tehdejší doby. Dále Ajax přišel také o argentinského obránce Lisandra Martíneze, který následoval svého trenéra do stejného klubu. Sebastien Haller, nejlepší střelec Ajaxu v sezóně 2021/22, přestoupil do Borussie Dortmund. Hřebík do rakve byl i odchod stálice Tagliafica, který v Ajaxu patřil mezi hlavní hráče nebo i odchod mladíka Gravenbarcha do Mnichova za směšných 20 milionů eur.

I přes značné finanční zisky z těchto přestupů (kolem 200 milionů eur) Ajax nedokázal nahradit kvalitu těchto hráčů adekvátně a rychle, což výrazně ovlivnilo herní výkony týmu. Nástupce Overmarse Sven Mislintat přivedl do týmu hráče jako Bergwijn, Bassey, Wijndal, Conceição nebo návrat Brobbeyho. Čas později ale ukázal, že nikdo z nich nedokáže nahradit kvalitu, která klub opustila.

Sezóna 2022/23: Zklamání na všech frontách

Alfred Schreuder, který se ujal trenérské role po Ten Hagovi, nedokázal naplnit velká očekávání. Ajax v Lize mistrů skončil ve skupinové fázi a nebyl schopen konkurovat týmům, jako jsou Neapol nebo Liverpool. To znamenalo pád do Evropské ligy, kde však Ajax opět zklamal a vypadl v prvním vyřazovacím kole s Unionem Berlín.

Domácí scéna také nepřinesla úspěchy, na které byli fanoušci zvyklí. Ajax ztratil vedoucí pozici v Eredivisii a PSV Eindhoven, stejně jako Feyenoord, mu začali více konkurovat. PSV vyhrál nizozemský Superpohár a KNVB Cup, což znamenalo, že Ajax poprvé po několika letech nezískal žádnou významnou trofej.

Nestabilita ve vedení týmu vyústila v propuštění Schreudera v lednu 2023, což ještě více prohloubilo krizi. Klub byl bez trenéra a vedení bojovalo s nedostatkem jasné strategie, jak situaci stabilizovat. Po propuštění Schreudera se jmenoval dočasný trenér Johnny Heitinga, pod kterým fotbal v Amsterdamu vypadal daleko lépe, avšak třetí místo nebylo něco co vedení uspokojilo a tak se v létě rozhodlo pro změnu trenérské pozice.

Sezóna 2023/24: Nová éra nebo pokračující krize?

V roce 2023 Ajax čelil výzvě, jak obnovit svou pozici na domácí i evropské scéně. Klub investoval do přestupů nových hráčů a přivedl trenéra Maurice Steijna, který měl stabilizovat tým a navázat na úspěchy předchozích let, kde stabilizoval Spartu Rotterdam na tým, který bojoval o poháry. Nový trenér to měl ovšem hned od začátku svého angažmá těžké, jelikož mu klub prodal to nejlepší co v něm zbylu. Kudus odešel do West Hamu, Arsenal vyhrál bitvu o Timbera a Alvárez si vynutil přestup za Kudusem ke kladivářům. Bassey se v klubu moc neohřál a zamířil také na ostrovy do Fulhamu, Daramy od kterého si vedení hodně slibovalo neuspěl a zamířil do Francie. Největší rána ovšem přišla ke konci přestupového období. Ikona klubu, muž který byl u největších úspěchu a kapitán Dušan Tadič oznámil, že týmu prostě nevěří, nelíbí se mu kam to směřuje a chce odejít. Proto odešel jako volný hráč do Fenerbachce. Vedení se snažilo hráče nahradit, psalo se o Vitíkovi, ale nakonec se zvolil Šutalo z Dinama Záhřeb, do útoku přišla „hvězda“ letošního Eura gruzinec Mikautadze a mladý Portugalec Forbs z Man City. Další posila byl už zkušený střelec Akpom z druhé Anglické.

Ale i přes naděje a změny se Ajax stále potýkal s problémy a konzistencí výsledků. Ztráty klíčových osobností, nekonzistentní výkony a tlak fanoušků, to všechno začlo doléhat na trenéra Steijna. Největší otazník byl ohledně jeho sestavy, kde útočníci na kterých to mělo stát Mikautadze s Akpomem skoro vůbec nehráli a proto Mikautadze v zimě zamířil zpět do Mét, ze kterých do Ajaxu v létě přišel.

Steijn angažmá začal naprosto tragicky. V lize se tým nacházel nezvykle na spodních příčkách a v Evropské lize byl poslední v tabulce. Proto nebylo překvapení, že se Steijn v říjnu s klubem rozloučil. Jako náhrada byl podepsán Van’t Schip, který navázal na to jak jeho předchůdce skončil. Výsledky se časem zlepšovaly, furt to ale bylo daleko od toho, na co byli lidé v Amsterdamu zvyklí. Velká rána přišla v prosinci, kdy Ajax vypadl v domácím poháru na hřišti týmu ze čtvrté ligy. Vedení v létě trenérovi přivedlo spíše hráčem s potenciálem než s okamžitou kvalitou a tak na jaře následovalo vypadnutí v osmifinále Konferenčí ligy podtržené debaklem od Aston Villy. V lize Ajax skončil na žalostném 5. místě, které zaručovalo pouze kvalifikaci do Evropské ligy, takže není překvapení, že se v Amsterdamu zase hledal nový trenér.

Sezóna 2024/25: Konečně trefa?

Francesco Farioli je muž na kterého vedení ukázalo jako na nového trenéra. Italský kouč má za sebou angažmá ve Francouzském Nice se kterými ubojoval 5. místo. Ve Francii se proslavil hlavně díky svému defenzivnímu stylu a často jeho zápasy končily výsledkem 1-0. Na první dobrou se tak může zdát, že jde o přesný opak toho, co by v Ajaxu chtěli. Je to ale také muž, který příliš nedbá na jména, okolnosti a nebojí se klidně posadit hvězdy týmu, když nesplňují to, co on chce.

To se už ukázalo v přestupovém období, kdy položil hráče jako Rulli, Sosa nebo Vos na přestupovou listinu. Nejedná se přímo o hvězdy, ale furt to jsou hráči, kteří patřili v tragickém ročníku Ajaxu mezi to lepší, co mohl klub nabídnout. Klub se také rozloučil s Bergwijnem, kterému se zde angažmá moc nepovedlo a tak zamířil do Arábie. Klub na příchodech neutratil skoro nic, jen „drobné“ za přestup Weghorsta a pak Rugani s Traorém, kteří přišli jako volní hráči z Juventusu a Villarealu. Vedení tak Fariolimu naznačilo, že musí pracovat s tím co má.

Nejdůležitější pro úspěšný začátek Italova angažmá bylo, aby zvládl kvalifikaci do Evropské ligy. Tou prošel až na nervy drásající penaltový rozstřel s Panathiankosem v pohodě a v EL se tak střetne s Besiktasem(D), Slavia(V), Karabach(V), Tel Aviv(D), Sociedad(V), Lazio(D), RFS(V), Galatasaray(D). Nejedná se o nejlehčí los, ale je to zvládnutelné. Aspoň se Fariolimu nastaví nějaké zrcadlo a ukáže se, jestli on je konečně ta správná volba.

Co se týče ligy, tak tam je to zatím bída. Domácí výhra nad Heerenveenem 1-0 a venku prohra 2-1 u nováčka z Bredy. Víc zatím Ajax odehráno nemá kvůli protestům nizozemské policie. Poslední ligový zápas byl odehrán měsíc dozadu, takže je jen otázka, jak Ajax naskočí do zápasu, které ho teď čekají.

Budoucnost Ajaxu: Cesta zpět na vrchol?

Navzdory všem problémům má Ajax stále výjimečnou mládežnickou akademii a potenciál vrátit se na vrchol. Klíčem k úspěchu bude nejen udržení mladých talentů, ale také investice do zkušených hráčů a stabilizace na trenérské lavičce. Klub musí najít rovnováhu mezi tradičním ofenzivním fotbalem a moderními taktickými přístupy, aby mohl opět konkurovat nejlepším evropským týmům.

Vzhledem k tomu, že nizozemská liga zůstává finančně slabší než velké evropské soutěže, bude Ajax muset hledat inovativní způsoby, jak zůstat konkurenceschopný, a zároveň posílit své postavení na evropské scéně.

By Václav Prokůpek

Krizový manažer, trenér, podnikatel v oblasti médií a sportu, redaktor a komentátor, účastník Rallye Paříž - Dakar 1995

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *